ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κραυγή απόγνωσης 70 διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων

26 September 2024, 06:00

images

Την ανάγκη μισθολογικής τους αναβάθμισης, υπογραμμίζουν οι διασώστες πληρωμάτων ασθενοφόρων, περιγράφοντας τη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση και απαιτώντας από τη βουλή την άμεση κατάθεση και ψήφιση του μητρώου διασωστών.

Ενόψει της σημερινής συζήτησης στη βουλή του ζητήματος της κατοχύρωσης του επαγγέλματος τους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων (ΣΥΔΙΠΑΚ), Μιχάλης Αρέστη σε υπόμνημά του, σημειώνει ότι ο θεσμός του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρων υπάρχει από το 2011, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μια σειρά γεγονότων καθυστέρησαν την πρόσληψη στο δημόσιο τομέα μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017, ενώ στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται από το 2012.

«Πάρα πολλοί από εμάς εργάστηκαν για έξι χρόνια σε διάφορα  άλλα επαγγέλματα με άθλιους μισούς αναγκαστικά επειδή χάσαμε τις δουλειές μας όταν ξεκινήσαμε τις σπουδές μας υπολογίζοντας πως δεν θα καθυστερήσει η πρόσληψή μας», τονίζει επισημαίνοντας ότι η απόφαση «έφερε τις οικογένειές μας σε άθλια οικονομική και βιοτική κατάσταση, που δεν σας κρύβω πως ακόμα ντρεπόμαστε να δούμε τα παιδιά μας που μεγάλωσαν, χωρίς να μας έχουν δίπλα τους λόγω των αμέτρητων δουλειών που κάναμε και ακόμα τώρα δουλεύουμε υπερωριακά λόγω της χαμηλής κλίμακας Α2 που υπαγόμαστε και λόγω πολλών αναγκών της υπηρεσίας μας και των νοσηλευτηρίων».

Δεν είπαν ποτέ «Δεν πάω»

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο κ. Αρέστη σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αν έχει ένα πράγμα που σαν πρόεδρος του συνδέσμου, νιώθω περήφανος, είναι γιατί ποτέ κανένας διασώστης, δεν είπε δεν πάω σε κλήση ή δεν μπορώ, ασχέτως του μεγάλου αριθμού κλήσεων που δεχόμαστε σε κάθε μας βάρδια ή στην υπερωρία».

«Ασχέτως του πόσο επικίνδυνη ήταν η αποστολή του, πάντα αναλάμβανε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογούσε και όχι μόνο ως ένας σωστός επαγγελματίας υγείας αλλά και ως ένας σωστός στρατιώτης πχ όταν η πανδημία κτύπησε την πόρτα μας, μια πανδημία που η υπηρεσία μας και τα πληρώματά της, την αντιμετώπισαν με επιτυχία, όταν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μας έκλεισαν τις πόρτες τους σε μας αλλά και στους ασθενείς», τονίζει.

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι «κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε λόγω χαμηλής μισθοδοσίας ή επειδή δεν λαμβάνουμε το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και δηλώναμε πάντα παρών».

Υπενθυμίζει ότι στις 22 Ιουλίου 2023, είχαν συνάντηση με την τότε υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, μεταφέροντας τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πριν να ξεκινήσει η μαζική παραίτηση διασωστών λόγω της μη κατοχύρωσης του επαγγέλματός τους και της καθυστέρησης της υποβολής του μητρώου προς ψήφιση και θεσμοθέτησή του».

«Με μεγάλη μας ικανοποίηση βρήκαμε άμεση ανταπόκριση από την υπουργό η οποία ζήτησε την άμεση κατάθεσή του μαζί με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για μια Εθνική Υπηρεσία Ασθενοφόρων και να ψηφιστούν ξεχωριστά», προσθέτει, σημειώνοντας ακόμη ότι «εμείς ζητήσαμε και όπως γίνουν οι διεργασίες να μας δοθεί το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

«Δυστυχώς, απ΄ ότι είδαμε μετά από λίγες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών κάνει δεύτερες σκέψεις λόγω των οικονομικών αναγκών του νομοσχεδίου για μια Εθνική Υπηρεσία Ασθενοφόρων», τονίζει ο κ. Αρέστη.

Παράκληση στους βουλευτές

«Απευθυνόμαστε σήμερα σε σας, ζητώντας τη βοήθειά σας, όπως ζητήσετε με παράκληση σαν εκλεγμένα άτομα από το λαό όπως είστε από τα αρμόδια υπουργεία, την άμεση κατάθεση προς ψήφιση του μητρώου διασωστών πληρωμάτων Κύπρου, ούτως ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη μικρή αναβάθμιση που χρειάζεται για να διεκδικήσουμε την κλίμακα που μας αξίζει, την Α5 και όπως μας δοθεί το δικαίωμα πρόωρης αφυπηρέτησης λόγω βαρέων και ανθυγιεινών, όπως δόθηκε σε άλλες υπηρεσίες, άσχετα αν μην εκτίθενται σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο εμείς σε διάφορους κινδύνους».

«Είμαστε μόνο 70 διορισμένοι διασώστες, νούμερο που δεν είναι απαγορευτικό για αναβάθμιση», υποδεικνύουν.

«Σταθήκαμε απέναντι από έναν αόρατο εχθρό προστατεύοντας το λαό, όχι γιατί εμείς είμαστε ήρωες όπως μας ονόμαζαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά γιατί ήταν το καθήκον μας και ζητούμε όπως  όλοι κάνουν το καθήκον τους να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός που δεχόμαστε εδώ και δώδεκα χρόνια ως διασώστες πληρωμάτων ασθενοφόρων», καταλήγει.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα