ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τρεις ακόμα θάνατοι, 79 διασωληνωμένοι

09 Απριλίου 2020, 19:00

images

Όπως είπε σήμερα ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας παγκοσμίως ξεπεράσαμε το 1.538.000 κρούσματα και τους 89.975 θανάτους ενώ 340.000 ανέρρωσαν. Οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα καθώς έχουν ξεπεράσει σήμερα τα 436.000. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα 71 νέα κρούσματα και συνολικά 1955 εκ των οποίων το 57% είναι άνδρες. Και σημειώθηκαν τρεις ακόμα θάνατοι.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών είναι το 30% των κρουσμάτων ενώ στην ηλικιακή ομάδα από 38 ως 50 είναι το 40% των κρουσμάτων. Παιδιά κάτω των 17 ετών καταλαμβάνουν μόλις το 3% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 518 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 744 με γνωστό κρούσμα. Σήμερα στην χώρα νοσηλεύονται 79 διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 67 έτη εκ των οποίων οι 16 μόνο είναι γυναίκες και το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Εξάλλου, 16 ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ.

Ανακοινώθηκαν επίσης 3 ακόμα θάνατοι που αύξησαν τον συνολικό αριθμό σε 86. Εξ αυτών οι 23 μόνο είναι γυναίκες. Μέσος όρος ηλικίας αυτών που χάθηκαν ήταν τα 73 έτη, και το 76% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Χρήση μασκών και γαντιών από το γενικό κοινό

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ελληνικού υπουργείου Υγείας συζήτηση σε εξάλλου και το θέμα της χρήσης μάσκας στο γενικό κοινό αφού ενημερώθηκε από τον ΠΟΥ και το ευρωπαϊκό CDC. Συμφώνησε μάλιστα με ευρωπαϊκό CDC ότι σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσε να υπάρχει χρήση της μάσκας όπως και χρήση της  ανάλογα με την διασπορά της νόσου σε κάθε περιοχή. Συζητήθηκαν όμως και οι κίνδυνοι από την γενικευμένη χρήση της μάσκας ... Η απόσταση και η υγιεινή των χεριών είναι τα σπουδαιότερα μέτρα. Και δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας για να κυκλοφορούμε πχ στο δρόμο.

Ειδικά δε οι μάσκες με βαλβίδα, δεν συστήνονται στο κοινό και είναι μάλιστα επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από το γενικό κοινό καθώς με την εκπνοή αυτού που την φοράει -αν είναι ασθενής ή ασυμπτωματικός φορέας- στέλνει προς τα έξω τον ιό. Οι μάσκες αυτές συστήνονται μόνο για τους γιατρούς των ΜΕΘ, τους αναισθησιολόγους που διασωληνώνουν, και τους γιατρούς των Επειγόντων αλλά γενικά για όποιον υγειονομικό έρχεται σε επαφή με κρούσμα.

Η επιτροπή τοποθετήθηκε και για τη χρήση των γαντιών από γενικό κοινό: Λίγες ενδείξεις υπάρχουν ότι ωφελούν.Τα χρησιμοποιούν σήμερα κατά κόρον σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς. Αλλά ενώ οι προθέσεις είναι καλές, είναι μάταιη η χρήση τους και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα καθώς αν έχουν μικρές οπές επειδή δεν είναι φτιαγμένα για πολύωρη χρήση, μολύνουν τα χέρια. Και οδηγούν βέβαια σε εφησυχασμό με αποτέλεσμα να μην πλένουμε τα χέρια τακτικά. "Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια, όσο και τα χέρια", τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Με τα γάντια μεταφέρουμε τον ιό από μία επιφάνεια σε άλλη επιφάνεια κι αν αγγ΄θξουμε το πρόσωπό μας όσο τα φοράμε, μολυνόμαστε και οι ίδιοι. Και σύστησε να σταματήσουμε να τα φοράμε σε εξωτερικές δραστηριότητες. "Στο γενικό κοινό τα μέτρα είναι απόσπαση από τις οδηγίες υγιεινής με πλύσιμο των χεριών ή χρήση αντισηπτικού" τόνισε.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα