ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κομισιόν: Δεκαετές πλάνο με 3 άξονες για τα δικαιώματα των αναπήρων

03 Μαρτίου 2021, 14:52

images

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα ένα δεκαετές πλάνο με τρεις άξονες για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (2021-2030), ώστε να εξασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία, σε ισότιμη βάση με άλλους στην ΕΕ και πέραν αυτής, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που θεσπίζουν την ισότητα και την αρχή της μη διάκρισης ως ακρογωνιαίους λίθους των πολιτικών της ΕΕ.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλους τους τομείς της ζωής όμως παρά την πρόοδο στην πρόσβαση παραμένουν πολλά εμπόδια, σημειώνει η Κομισιόν.

Η δεκαετής στρατηγική καθορίζει βασικές πρωτοβουλίες γύρω από τρεις άξονες:

Δικαιώματα: Τα άτομα με αναπηρία έχουν το ίδιο δικαίωμα με άλλους πολίτες της ΕΕ να μετακινούνται σε άλλη χώρα ή να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή. Με βάση την εμπειρία του πιλοτικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη σε οκτώ χώρες, έως το τέλος του 2023, η Κομισιόν θα προτείνει μια ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας για όλες τις χώρες της ΕΕ που θα διευκολύνει την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας μεταξύ των κρατών μελών, βοηθώντας τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους ελεύθερη κυκλοφορία και θα συνεργαστεί επίσης στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία του 2023.

Ανεξάρτητη διαβίωση και αυτονομία: Τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να ζουν ανεξάρτητα και να επιλέγουν πού και με ποιον θέλουν να ζήσουν. Για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης και της ένταξης στην κοινότητα, η Κομισιόν θα αναπτύξει καθοδήγηση και θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία.

Μη διάκριση και ίσες ευκαιρίες: Η στρατηγική στοχεύει στην προστασία των ατόμων με αναπηρία από κάθε μορφή διάκρισης και βίας. Στοχεύει στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών και πρόσβασης στη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό. Η ίση πρόσβαση πρέπει επίσης να διασφαλίζεται σε όλες τις υπηρεσίες υγείας και την απασχόληση.

Η νέα στρατηγική βασίζεται στην προκάτοχό της, την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020, και συμβάλλει στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, για το οποίο ένα σχέδιο δράσης θα εγκριθεί αυτή την εβδομάδα. Η στρατηγική υποστηρίζει την εφαρμογή, από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα