ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κοινό μέτωπο συντεχνιών κατά νοσηλευτών από τρίτες χώρες

22 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Κοινό μέτωπο κατά της πρόθεσης του υπουργείου Υγείας για εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες, στήνουν οι συντεχνίες των νοσηλευτών τονίζοντας, ότι δεν θα επιτρέψουν να παραβιαστεί καμία νομοθεσία που διέπει το επάγγελμά τους.

Οι προθέσεις των συντεχνιών, έχουν γίνει γνωστές εδώ και καιρό, καθώς σχεδόν όλες ο συντεχνίες, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, μέσα από τις οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση του υπουργείου.

Έντονα θορυβημένοι στην ιδέα και μόνο της εφαρμογής των όσων προωθεί το υπουργείο, εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων συντεχνιών, συναντήθηκαν χθες με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥΔΥ και των νοσηλευτικών της κλάδων.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΣΕΚ, της ΠΕΟ, της ΠΑΣΥΝΟ, του Παγκύπριου Σύνδεσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) και του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου.

Απαραίτητη η επικοινωνία με κύπριους πολίτες

«Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να εργάζεται και να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε κύπριους πολίτες, αν δεν μπορεί να επικοινωνήσει, είτε με τον ασθενή, είτε με τους συναδέλφους του επαγγελματίες υγείας, είτε με τους συνεργάτες, γιατρούς και άλλους», ανέφερε σε δηλώσεις στο  YgeiaWatch o αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ και πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της συντεχνίας, Πρόδρομος Αργυρίδης, τονίζοντας ότι είναι κοινή πεποίθηση όλων των συντεχνιών και γενικότερα των φορέων νοσηλευτικής, ότι το πρόβλημα που υπάρχει, μπορεί να αντιμετωπιστεί, χωρίς την πρόσληψη νοσηλευτών από τρίτες χώρες.

«Θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα με ντόπιο προσωπικό, λαμβάνοντας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Αν στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πιθανόν να χρειαστεί κάποια ενίσχυση και θα πρέπει να εργοδοτηθεί προσωπικό από τρίτες χώρες ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν μπορούν να παραβιαστούν οι νομοθεσίες που διέπουν το επάγγελμα του νοσηλευτή», εξήγησε.

Δύο σημεία που αποτελούν «κόκκινη γραμμή»

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίδη, υπάρχουν δυο βασικά στοιχεία που, για τους νοσηλευτές αποτελούν «κόκκινη γραμμή», και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτό να παραβιαστούν.

Το ένα σχετίζεται με τα προσόντα  που πρέπει να κατέχει ο κάθε νοσηλευτής για να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εγγραφεί στην Κύπρο που αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία και εθνική νομοθεσία και το δεύτερο το θέμα της γλώσσας, «που και αυτό διέπεται από ευρωπαϊκή οδηγία και νομοθεσία».

«Σύμφωνα με την νομοθεσία, ο νοσηλευτής για να μπορεί να εργαστεί στην Κύπρο, θα πρέπει να μιλά σε τέτοιο επίπεδο την ελληνική γλώσσα που να μπορεί να επικοινωνεί και να αντιλαμβάνεται το καθετί. Αυτά τα δύο δεν μπορούν να παραβιαστούν», τόνισε.

Έτοιμοι για πόλεμο οι νοσηλευτές

Όπως ανέφερε ο κ. Αργυρίδης, «όλοι οι φορείς έχουμε καταλήξει ότι θα πολεμήσουμε, ούτως ώστε η πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη βάση ενός σχεδιασμού. Κυρίως πρέπει να στοχεύσουμε στην προσέλκυση αποφοίτων Λυκείου», υπογράμμισε.

«Για να προσελκύσεις αυτούς τους νέους απόφοιτους των Λυκείων, θα πρέπει να τους εξασφαλίσεις ότι τελειώνοντας τη νοσηλευτική, θα έχουν μια αξιοπρεπή εργασία, συνθήκες εργασίας και μισθό. Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη βάση της κυπριακής αγοράς και του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου», υπέδειξε.

«Ίσως το κενό να μην είναι τόσο μεγάλο»

Ως επιχείρημα του ότι μπορούν οι ανάγκες που υπάρχουν να καλυφθούν με «ντόπιο δυναμικό», ο κ. Αργυρίδης έσπευσε να υποστηρίξει ότι ενδεχομένως το κενό που υπάρχει, να μην είναι και τόσο μεγάλο καθώς, «η πίτα του τομέα υγείας δηλαδή οι ανάγκες σε προσωπικό στη βάση των ασθενών είναι δεδομένη». 

Πρόσθεσε ότι «όσα νοσηλευτήρια και να λειτουργήσουν και όσες κλίνες και να λειτουργήσουν, οι ασθενείς είναι ένας αριθμός. Άρα, συμπλήρωσε , «δεν μπορείς να επικαλείσαι το ότι μεγάλωσε η πίττα και χρειάζεται τέτοιος μεγάλος αριθμός νοσηλευτών».

Να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Υγείας, για να καλυφθούν πλήρως οι υφιστάμενες ανάγκες τα επόμενα χρόνια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα πρέπει να εξευρεθούν 470 νοσηλευτές.

Πρόκειται για νοσηλευτές που λείπουν από τον κλινικό χώρο, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτούς ο αριθμός των νοσηλευτών που θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια από το άνοιγμα νέων νοσηλευτηρίων ή τις επεκτάσεις σε υφιστάμενα. 

Οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, δεν αναμένεται να καλυφθούν εντός των επόμενων 4-5 ετών, δεδομένου του μικρού αριθμού των νοσηλευτών που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις σχολές νοσηλευτικής. 

Φέτος, αποφοίτησαν γύρω στους 120 νοσηλευτές και κάποιοι από αυτούς δεν είναι Κύπριοι ή Ελλαδίτες για να μπορούν να εργοδοτηθούν άμεσα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα