Κλίνες και παροχή βιολογικών φαρμάκων ζητούν οι δερματολόγοι
04 September 2022, 06:00
Κλίνες για δερματολογικούς ασθενείς, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς και πρόσβαση των ιδιωτών γιατρών εκτός ΓεΣΥ σε βιολογικά φάρμακα, ζητά η Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΔΑΕΚ).
Μιλώντας στο YgeiaWatch, η νέα πρόεδρος της ΔΑΕΚ, Δρ Μαργαρίτα Μαυρογένη ,ανέφερε ότι πολλές μολύνσεις σε ασθενείς που ξεκινούν από το δέρμα μπορούν ακόμη να καταλήξουν σε νοσοκομειακή περίθαλψη, σημειώνοντας ότι σαν ειδικότητα στα νοσοκομεία δεν έχει δικά της κρεβάτια στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και στα ιδιωτικά πολλές φορές.
«Δεν έχουμε σαν δερματολόγοι κρεβάτια για να νοσηλεύσουμε ασθενείς, οπότε αναγκαζόμαστε να παραπέμπουμε τους ασθενείς στο παθολογικό τμήμα», είπε, συμπληρώνοντας ότι «στο εξωτερικό παντού υπάρχει ένα μέρος, που είναι οι δερματολογικοί ασθενείς. Φυσικά στο εξωτερικό, τα νοσοκομεία που έχουν δερματολογικά τμήματα έχουν πάρα πολλούς ασθενείς».
«Σίγουρα, ευτυχώς, τα πιο πολλά περιστατικά δεν χρήζουν νοσηλεία», ανέφερε, καθώς «πιστεύω είναι κάτι το οποίο δεν λήφθηκε υπόψη από τους φορείς ώστε να φροντίσουν να υπάρχουν και τα δερματολογικά κρεβάτια».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι αν κρίνεται αναγκαίο να νοσηλευτεί ασθενής με δερματολογικά νοσήματα, νοσηλεύεται, καθώς υπάρχουν πλήρως διαθέσιμες κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία για όλους τους ασθενείς. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δομημένες κλινικές δερματολογίας και προσφέρονται υπηρεσίες για δερματολογικά περιστατικά. «Ίσως να είμαστε ο μοναδικός πάροχος που προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες στους δερματολογικούς ασθενείς», σημείωσε.
Πρόσβαση σε βιολογικά φάρμακα σε γιατρούς εκτός ΓεΣΥ
Ένας άλλος στόχος της ΔΑΕΚ, σύμφωνα με την Δρ Μαυρογένη, είναι να έχουν πρόσβαση στα βιολογικά φάρμακα και οι ιδιώτες δερματολόγοι εκτός ΓεΣΥ, ώστε να μπορούν να τα συνταγογραφούν σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος με βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι η ψωρίαση.
Όπως ανέφερε, «ενώ οι ρευματολόγοι δικαιούνται και έχουν την άδεια να παρέχουν αυτά τα βιολογικά φάρμακα, εμείς σαν δερματολόγοι, δεν έχουμε αυτή την ευχέρεια. Ένας άλλος στόχος μας , είναι να μπορέσουμε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις βιολογικές θεραπείες, που είναι πιο μοντέρνες και είναι πλέον σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, και παρέχονται σε ασθενείς που το χρειάζονται».
«Είναι ένα σφάλμα, κατά εμένα, από την κυβέρνηση, ότι οι γιατροί του ΓεΣΥ μπορούν να γράψουν κάποια φάρμακα ενώ οι γιατροί εκτός ΓΕΣΥ, σαν δερματολόγοι, δεν μπορούν να τα συνταγογραφήσουν. Το θεωρώ λάθος, γιατί και τα διπλώματα και οι ειδικότητες μας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα», τόνισε.
Συνεπώς, τόνισε, οι εκτός ΓΕΣΥ γιατροί δεν μπορούν καν να τα συνταγογραφήσουν στον ασθενή ακόμη και με την προϋπόθεση να πληρώσει όλο το κόστος ο ασθενής στο φαρμακείο. «Γι’ αυτό θα πολεμήσουμε, να μην υπάρχει αυτή η διάκριση. Θα μπορούσε ο γιατρός εκτός ΓεΣΥ να παραπέμψει τον ασθενή σε γιατρό του ΓεΣΥ για να πάρει τα φάρμακα, αλλά αυτό είναι ταλαιπωρία για τον ίδιο τον φορολογούμενο ασθενή. Οι ασθενείς, έχουν το δικαίωμα να παίρνουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή», δήλωσε.
«Θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τα αιτήματα μας από τον Σεπτέμβρη, στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής», είπε.
Παροχή θεραπείας δερματολογικών καρκίνων
Ερωτηθείσα για το αν παρέχεται θεραπεία για τους δερματολογικούς καρκίνους στην Κύπρο, η Δρ Μαυρογένη, σχολίασε ότι παρέχεται θεραπεία για τους δερματολογικούς καρκίνους σε όλα τα ογκολογικά κέντρα.
Διευκρίνισε ότι οι πιο πολλοί καρκίνοι του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, δεν χρειάζεται καν να απομακρυνθεί από το σώμα γιατί θεραπεύεται και δεν είναι μεταστατικός καρκίνος. «Από εκεί και πέρα, έχουμε τα πιο πολλά είδη δερματικών καρκίνων, που με εγχείρηση θεραπεύονται πλήρως», πρόσθεσε.
Εντούτοις, σημείωσε ότι, ο μόνος καρκίνος ο οποίος είναι μεταστατικός και σε μεγάλο βαθμό επικίνδυνος είναι το μελάνωμα, το οποίο όπως σε όλα τα ογκολογικά κέντρα, παρακολουθείται από ογκολόγους, οι οποίοι μπορούν να δώσουν τις ορμονοθεραπείες ή χημειοθεραπείες, ανάλογα με το πώς είναι το κάθε περιστατικό.
Η Δρ Μαυρογένη, επιβεβαίωσε ότι οι θεραπείες αυτές καλύπτονται από το ΓεΣΥ.
Αναφορικά με το πόσο συχνοί είναι οι δερματολογικοί καρκίνοι στην Κύπρο, ανέφερε ότι «το μελάνωμα δεν το έχουμε σε υψηλά ποσοστά στην Κύπρο».
«Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μεσογειακός λαός και το δέρμα μας δεν αναπτύσσει τόσο εύκολα το μελάνωμα και ότι λόγω της σωστής ενημέρωσης που γίνεται και από τη ΔΑΕΚ εδώ και δεκαετίες. Ο κόσμος προστατεύεται, βάζει τα αντηλιακά του, προσπαθεί να αποφύγει εκείνες τις ώρες τις οποίες θα του δημιουργήσουν κάποιο καρκίνο. Είμαστε σε αρκετά καλό επίπεδο», δήλωσε.
Σχετικά με τους άλλους δερματολογικούς καρκίνους, είπε ότι «είναι υψηλό το επίπεδο των συναδέλφων δερματολόγων οι οποίοι αναγνωρίζουν γρήγορα διάφορα είδη καρκίνων, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς υπάρχει σωστή ενημέρωση και σωστή αντιμετώπιση».
Οι στόχοι της ΔΑΕΚ
Με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΔΑΕΚ, η οποία έγινε αρχές Ιουνίου του 2022, η πρόεδρος Δρ Μαυρογένη, επεσήμανε τους στόχους της Εταιρείας.
Ο πρώτος στόχος που θέτει η Εταιρεία, είναι η συνεχόμενη εκπαίδευση για τους δερματολόγους, όπως η διοργάνωση ημερίδων από την ΔΑΕΚ στην Κύπρο ή να βοηθούν συναδέλφους δερματολόγους να πηγαίνουν σε διάφορα συνέδρια στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την Δρ Μαυρογένη, «ο δεύτερος στόχος αυτή την περίοδο είναι να τονίσουμε το ρόλο του δερματολόγου σαν γιατρός στην κοινωνία μας. Σαν ειδικότητα λόγω του ότι έχουμε πολλή ανάμειξη στα κοσμετολογικά δρώμενα, πολλές φορές ο ρόλος μας σαν γιατροί υποβιβάζεται κάπως, και όχι μόνο, και από το ΓεΣΥ αλλά και μερικές φορές και από συναδέλφους».
Τόνισε ότι «στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος μας. Το δέρμα περικλείει όλο το σώμα και είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη ειδικότητα η δερματολογία που θέλει και πολύ χρόνο και πολλή αφοσίωση για να την αποκτήσεις».
Ακόμη, ο τρίτος στόχος που θέτει η ΔΑΕΚ, είναι ότι στο ίδιο το ΓεΣΥ οι δερματολόγοι πάλι να μπορέσουν να πάρουν τους στόχους που έχουν σαν γιατροί, καθώς και διάφορες ενέργειες που δικαιούνται μέσα στην δική τους ειδικότητα. Δηλαδή, τις δερματοσκοπήσεις, τις αφαιρέσεις καρκίνου του δέρματος, τη διάγνωση δερματοπαθειών κ.ά., και τη διάγνωση και θεραπεία των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Επιπλέον, ακόμη ένας στόχος που προ-υπήρχε, «είναι να μπορούμε να διαφωτίζουμε τον κόσμο και να δίνουμε πληροφορίες σε κοσμετολογικά θέματα, όπως πού μπορούν να αποταθούν για διάφορες θεραπείες με laser, ακόμη και για laser αποτρίχωσης, για ενέσιμα όπως τα ιαλουρωνικά, fillers, botox κλπ., καθώς ξέρουμε ότι είναι ένας τομέας στον οποίο επεμβαίνουν όχι μόνο συνάδελφοι, αλλά και πολλοί, οι οποίοι δεν είναι καν εξουσιοδοτημένοι για να κάνουν τέτοιων ειδών θεραπείες», δήλωσε.
Κληθείσα να σχολιάσει τι είναι αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζει ο κόσμος για την ΔΑΕΚ, ανέφερε ότι η ειδικότητα των δερματολόγων αφροδισιολόγων είναι πολύπλευρη, καθώς αναλαμβάνουν και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
«Ίσως είναι από τις λίγες ειδικότητες με την οποία μπορούμε να δούμε, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε και άλλες παθήσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν σχέση και με ρευματολογικά αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος, οι ρευματοειδής αρθρίτιδες κλπ., πολλά σκληροδέρματα τα οποία εμείς βλέπουμε πρώτοι και τα παραπέμπουμε μετά σε άλλες ειδικότητες, ή μπορούμε και εμείς να τα θεραπεύσουμε», σημείωσε.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Δερματολογία, Δερματολόγος, δημόσια υγεία, Νοσοκομεία, ΟΚΥπΥ, φάρμακα