«Κλείνουν τα μάτια» στον έλεγχο των γιατρών από τρίτες χώρες
13 Μαΐου 2022, 18:02
Την επιτακτική ανάγκη του εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την εγγραφή, εκπαίδευση, αξιολόγηση και εποπτεία των ιατρών, υποδεικνύουν οι περιπτώσεις ψευδών γιατρών από τρίτες χώρες που καταγγέλθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) Μάριου Καρογιάν, της συντονίστριας της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Ιατρική Ασπίδα» Ελεονώρας Μαυρομμάτη και στελέχους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη, συζητήθηκαν τα εν λόγω ζητήματα κάνοντας αναφορά ότι αυτά τα προβλήματα ξεκίνησαν από το 2013.
Η κ. Μαυρομμάτη, ανέφερε ότι η νομοθεσία που προϋποθέτει τον έλεγχο και την αξιολόγηση για την εγγραφή των γιατρών που έρχονται από πανεπιστήμια τρίτων χωρών να ασκήσουν το επάγγελμα στην Κύπρο, δεν τηρείτο από το 2014 έως το 2017.
Σημείωσε ότι οι γιατροί που έρχονταν από τρίτες χώρες στην Κύπρο εγγράφονταν χωρίς να γίνει αξιολόγηση τους. Υπέδειξε επίσης ότι πρέπει να γίνει έρευνα για να γνωρίζει ο κόσμος και να ελεγχθούν τα πτυχία αυτών των γιατρών. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει τη ζωή των ανθρώπων στα χέρια του», είπε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι για την αξιολόγηση των γιατρών γίνονται μόνο εξετάσεις για γνώσεις της ελληνικής γλώσσας.
Κατά τη συνάντηση κατατέθηκε η εισήγηση ώστε η άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος να γίνεται στο πλαίσιο μίας χρονικής διάρκειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο η Αμερική εφαρμόζει χρονικό όριο στην άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος των ιατρών, καθώς επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει την επανεξέταση του επαγγέλματος τους.
Αναφέρθηκε επίσης το γεγονός ότι από το 2010 έως το 2017 δεν υπάρχουν γραπτώς στοιχεία για το πόσοι γιατροί εγγράφηκαν στο Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.).
Η κ. Μαυρομμάτη τόνισε κατηγορηματικά ότι έγιναν καταγγελίες στην αστυνομία ότι δεν υπάρχει καθόλου έλεγχος, ενώ ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι υπάρχουν απλοί γιατροί που μπορεί να εργάζονται και ως ογκολόγοι, κάνοντας λόγο για πλαστές ειδικότητες και ότι δεν υπάρχει έλεγχος.
Σημειώνεται ότι οι εισηγήσεις της ομάδας πρωτοβουλίας «Ιατρικής Ασπίδας» συζητήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον, καθώς επίσης ζήτησαν συνάντηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) από τον Δεκέμβριο για το θέμα.
Ουδείς εξουσιοδοτημένος για τον έλεγχο των γιατρών
Στη συνάντηση έγινε επίσης αναφορά στον ρόλο του ΠΙΣ για το φλέγον ζήτημα.
Όπως αναφέρθηκε, ο ΠΙΣ δεν είναι εξουσιοδοτημένος για την ανανέωση της άδειας των γιατρών. Παρόλα αυτά, οι γιατροί για να δικαιούνται την κατοχή άδειας, πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΠΙΣ και να έχουν πτυχίο από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο ιατρικής.
Τέθηκε επίσης ως παράδειγμα η περίπτωση των δύο ψευδών γιατρών γυναικών από τη Λευκορωσία οι οποίες ζούσαν μόνιμα στην Κύπρο.
Ακόμη, κατά τη συνάντηση έγινε εισήγηση να γίνει όχι μόνο αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά και αλλαγή των στελεχών και του ρόλου του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου (ΙΣΚ).
Η κ. Μαυρομμάτη υπέδειξε κατηγορηματικά ότι «οι καλύτεροι γιατροί του εξωτερικού δεν έρχονται να δουλέψουν στην Κύπρο», βλέποντας την κατάσταση του επαγγέλματος που επικρατεί στο νησί.
Τονίσθηκε ότι αποτελεί υπευθυνότητα του ΠΙΣ να κάνει έλεγχο για αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν το κάνει, ενώ επισημάνθηκε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στις επιτροπές και τα συμβούλια δικηγόροι, νομικοί και εκπρόσωποι των ασθενών, όπως γίνεται στην Αγγλία που λαμβάνονται υπόψη και οι εκτιμήσεις των ασθενών.
Της Ουρανίας Στυλιανού