ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Κλειδί» η ολιστική υγεία των εργαζομένων για τις επιχειρήσεις

30 Αυγούστου 2024, 06:22

images

Κλειδί αποτελεί η θετική ολιστική υγεία των εργαζομένων για τις επιχειρήσεις, καθώς και για τους ίδιους τους εργαζομένους καθώς τους επιτρέπει να παράγουν αλλά και να βελτιώνουν τις εργασιακές τους δεξιότητες.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το McKinsey Health Institute με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 30 χιλ. εργαζομένων σε 30 χώρες, η ολιστική υγεία περιλαμβάνει τη φυσική, ψυχική, κοινωνική αλλά και την πνευματική υγεία.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2023, οι εργαζόμενοι που είχαν θετικές εργασιακές εμπειρίες ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη ολιστική υγεία, ενώ ήταν πιο καινοτόμοι στην εργασία τους και είχαν βελτιώσει την επίδοση τους.

Η έρευνα τονίζει ότι για τους εργαζόμενους, η καλή ολιστική υγεία κρίνεται με βάση τους υπεύθυνους στον χώρο εργασίας, ενώ η εργασιακή εξουθένωση κρίνεται με βάση τις απαιτήσεις της κάθε εργασίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους και στις 30 χώρες όπου διεξάχθηκε, δήλωσαν ότι έχουν θετική ολιστική υγεία.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στις χώρες, με το χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων να καταγράφηκε στην Ιαπωνία (25%) και το υψηλότερο σε (78%) για την Τουρκία.

Η μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων σε ποσοστό 70% ανέφερε θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την φυσική του υγεία, ενώ περίπου δύο τρίτα των εργαζομένων παγκοσμίως ανέφερε θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την ψυχική και κοινωνική του ζωή.

Παρόλα αυτά, το 58% των εργαζομένων απάντησε θετικά σε ότι αφορά την πνευματική υγεία.

Δυσκολεύεται στην εργασία η γενιά των Gen Z

Αξιοσημείωτο εύρημα, αποτελεί ότι το χαμηλότερο σκορ ολιστικής υγείας καταγράφηκε για τους εργαζομένους ηλικίας 18 με 24 ετών, με την έκθεση να συσχετίζει το σχετικό εύρημα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γενιά των Gen Z στον εργασιακό χώρο.

Σε σχέση με το μέγεθος των εταιρειών, το μεγαλύτερο σκορ ολιστικής υγείας διαμορφώθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις με άνω από 250 υπαλλήλους, ενώ οι managers είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ολιστικής υγείας αναλόγως εργασιακού ρόλου σε έναν οργανισμό, συγκριτικά με τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Σημειώνεται ότι από τα ευρωπαϊκά κράτη από όπου συλλέχθηκαν στοιχεία, το υψηλότερο σκορ ολιστικής υγείας σημείωσε η Σουηδία φθάνοντας το 68% και το χαμηλότερο η Ολλανδία (44%).

Τι γίνεται με την εργασιακή εξουθένωση

Επιπρόσθετα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και το επίπεδο εργασιακής εξουθένωσης αγγίζει περίπου το 22%, οι παράγοντες που οδηγούν στην εργασιακή εξουθένωση φαίνεται να διαφέρουν ανάμεσα στα κράτη, με την εξάντληση να επικρατεί στο 42%.

Στα συμπτώματα που συνθέτουν το αποτέλεσμα της εργασιακής εξουθένωσης περιλαμβάνονται η ψυχική απόσταση, δηλαδή η ισχυρή απροθυμία για εργασία στο 23%, η γνωστική εξασθένηση στο 29% και η συναισθηματική εξασθένηση στο 22%.

Ακριβό το κόστος από την αποδέσμευση εργαζομένων

Σύμφωνα ακόμη με την περσινή έρευνα του οργανισμού, η αποδέσμευση και αποχώρηση των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας τους, ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στους εργαζόμενους με χαμηλό επίπεδο ευεξίας, θα μπορούσε να στοιχίσει σε μία μεσαία επιχείρηση τύπου S&P από $228 εκατ. μέχρι και $355 εκατ. τον χρόνο σε χαμένη παραγωγικότητα.

Στοιχεία από σχετική έρευνα στη Βρετανία κατέδειξαν ωστόσο, ότι η οικονομική αξία της βελτιωμένης ευεξίας των εργαζομένων θα μπορούσε να στοιχήσει από £130 δισ. μέχρι £370 δισ. ανά έτος.

Τί προτείνεται

Αντ’ αυτού, προτείνεται μία πιο συμπληρωματική προσέγγιση, όπως οι οργανωτικές, ομαδικές, εργασιακές, αλλά και ατομικές παρεμβάσεις που να αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις αυτές και να επιτρέπουν στους υπεύθυνους των εργασιακών χώρων να βελτιώνουν την ολιστική υγεία των εργαζομένων.

Αυτό, ενδεχομένως όπως αναφέρεται, να περιλαμβάνει ευέλικτες εργασιακές πολιτικές, σεμινάρια ηγεσίας, ανασχεδιασμό εργασίας και ψηφιακά προγράμματα σε σχέση με την υγεία στον χώρο εργασίας.

Σε προηγούμενη έρευνα του ινστιτούτου, οι ερευνητές εστίασαν στο πώς μεταβλητοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε υγιέστερες και μακροβιότερες ζωές.

Η πλειοψηφία αυτών των παραγόντων, αφορά στην ποιότητα του ύπνου και στον χρόνο που το κάθε άτομο περνά στη φύση, με την έρευνα να υποστηρίζει ότι πολλές από τις εν λόγω μεταβλητές επηρεάζονται από την στήριξη που παρέχουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα