ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κερδίζει πόντους η ανταγωνιστικότητα τομέα υγείας στην Κύπρο

28 Μαρτίου 2023, 13:14

images

Ο τομέας της υγείας λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στην Κύπρο, σύμφωνα με το δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας (ΔΠΑ) για όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο τομέας της υγείας στην Κύπρο κατέχει την πρωτιά στην ανταγωνιστικότητα συγκριτικά με άλλους τομείς, με 116,5 πόντους. Ακολουθούν ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης με 113,3 πόντους, και η πολυπλοκότητα επιχειρήσεων με 103,1 πόντους. 

Από την άλλη, τη χαμηλότερη βαθμολογία ανταγωνιστικότητας στην Κύπρο έχει ο τομέας της βασικής εκπαίδευσης με 27 πόντους και το μέγεθος αγοράς με 44,6 πόντους.

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος καταλαμβάνει την 155η θέση από τις 234 περιφέρειες με βαθμολογία 86,3 πόντους.

Ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Αντρέας Παπακωνσταντίνου, εξήγησε στο YgeiaWatch ότι το σύστημα είναι πολύ ανταγωνιστικό στον τομέα της υγείας, γιατί έγινε μία πλατφόρμα, το ΓεΣΥ, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι πάροχοι.

Όπως είπε, «αυτοί οι πάροχοι, πληρώνονται περίπου την ίδια αμοιβή, εκτός από τα ενδονοσοκομειακά και ανταγωνίζονται στο θέμα της ποιότητας και στο να προσελκύσουν περισσότερους δικαιούχους».

Από την άλλη, πέραν από τον κρατικό τομέα, πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα κομμάτι του ιδιωτικού τομέα που ανταγωνίζεται μεταξύ του.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «στο ΓεΣΥ το 100% του κόσμου είναι δικαιούχοι και το 90% των παρόχων συμμετέχει σε αυτή την πλατφόρμα, οπόταν αναπόφευκτα ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο μεγάλος».

Ανέφερε επίσης ότι «λεγόταν παλιά πως το σύστημα είναι αρκετά κομμουνιστικό, έγιναν όλα κρατικά, όπως το ΓεΣΥ που το διαχειρίζεται ο ΟΑΥ που είναι οργανισμός δημοσίου. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι, αντιθέτως είναι από τα πιο καπιταλιστικά συστήματα το ΓεΣΥ, διότι είναι μία πλατφόρμα και όλοι οι πάροχοι σχεδόν ανταγωνίζονται μεταξύ τους», σημείωσε.

«Ο δικαιούχος του ΓεΣΥ έχει να διαλέξει ανάμεσα σε μία γκάμα γιατρών και ειδικοτήτων», είπε, «ενώ αν ήταν πουλασφαλιστικό το σύστημα υγείας, ο καθένας θα είχε το δίκτυο του», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας εξήγησε ότι «εάν κάποιος είναι ασφαλισμένος σε ένα ταμείο από τα πολλά ταμεία που θα υπήρχαν, το κάθε ταμείο θα είχε το δικό του δίκτυο και δεν θα ήταν όλοι οι γιατροί μέσα σε αυτό. Τώρα υπάρχει ο μέγιστος ανταγωνισμός που πρέπει να υπάρχει μέσα σε αυτή την πλατφόρμα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι το ΓεΣΥ είναι κρατικό και το πλαίσιο του καθορίζεται από το κράτος. Σημείωσε ότι «είναι καλύτερα να καθορίζεται από το κράτος γιατί δεν θα γίνεται στη βάση συμφερόντων, αλλά στη βάση της πολιτικής που θέλει η πολιτεία να χαράξει».

«Οι πρωταγωνιστές ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Ακόμα και ο δημόσιος τομέας μπήκε τώρα στον ανταγωνισμό», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι ο ΔΠΑ θεσπίστηκε το 2010 και δημοσιεύεται κάθε τρία έτη, επιτρέπει στις περιφέρειες της ΕΕ να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου και σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες.

Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που παρέχει μια ευρωπαϊκή προοπτική για την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών με βάση 68 δείκτες.

Η έκδοση του 2022 του ΔΠΑ χρησιμοποιεί μια πλήρως αναθεωρημένη μεθοδολογία και υπολογίζει εκ νέου τις δύο προηγούμενες εκδόσεις.

Ο ΔΠΑ 2.0 αποτελείται από τρεις υποδείκτες «Βασικοί», «Αποδοτικότητα» και «Καινοτομία» και 11 πυλώνες για τις διάφορες πτυχές της ανταγωνιστικότητας όπως: «Θεσμοί», «Μακροοικονομική σταθερότητα», «Υποδομές», «Υγεία», «Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», «Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση», «Αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας», «Μέγεθος της αγοράς», «Τεχνολογική ετοιμότητα», «Εξειδίκευση επιχειρήσεων» και «Καινοτομία».

Μεγάλες διαφορές στην ΕΕ

Ο πλήρως αναθεωρημένος ΔΠΑ 2.0 καταδεικνύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, αλλά και ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο δείκτης καταδεικνύει, επίσης, ότι οι περιφέρειες της Ουτρέχτης και της Zuid-Holland, καθώς και η περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας Île-de-France είναι οι πιο ανταγωνιστικές περιφέρειες της ΕΕ.

Στη νότια ΕΕ, οι περιφέρειες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και οι περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας βελτίωσαν τις επιδόσεις τους (αν και οι τελευταίες από πολύ χαμηλά επίπεδα), αλλά οι περισσότερες περιφέρειες της Ιταλίας και της Κύπρου απομακρύνθηκαν από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Στις πιο ανταγωνιστικές περιφέρειες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι υψηλότερο. Στις περιφέρειες αυτές, οι γυναίκες πλαισιώνονται από καλύτερες συνθήκες και, ως εκ τούτου, μπορούν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα, και λιγότερες νέες γυναίκες βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ποσοστά ΕΑΕΚ).

Επίσης, οι πιο ανταγωνιστικές περιφέρειες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους προσφάτως αποφοιτήσαντες, καθώς είναι ευκολότερο να βρουν εκεί εργασία.

Ακόμη, τα αποτελέσματα του ΔΠΑ 2.0 καταδεικνύουν ότι οι περιφέρειες της ΕΕ εξακολουθούν να χρειάζονται στήριξη από την ΕΕ για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να μειωθεί το μεταξύ τους χάσμα.

Σημειώνεται ότι η πολιτική συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική της ΕΕ για τη στήριξη των περιφερειών όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την οικονομική μεγέθυνση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα