Καμπανάκι για ασθένειες λόγω παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης
23 Ιουνίου 2022, 09:27
Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε μολυσματικές ασθένειες, προκαλώντας ενδεχομένως την επόμενη υγειονομική καταστροφή στον κόσμο, προειδοποίησε ο επικεφαλής μιας μεγάλης οργάνωσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχει σταματήσει τις αποστολές σιτηρών από τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού και καλαμποκιού στον κόσμο, αυξάνοντας το φάσμα των ελλείψεων και της πείνας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της έλλειψης τροφίμων σημαίνουν ότι πολλοί θα πεθάνουν όχι μόνο από πείνα αλλά και από την εξασθένηση της άμυνας έναντι των μολυσματικών ασθενειών λόγω της κακής διατροφής, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο AFP ο Πίτερ Σαντς, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.
«Νομίζω ότι πιθανόν έχει ήδη ξεκινήσει η επόμενη κρίση υγείας. Δεν πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, αλλά σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν τρέφονται καλά θα είναι πιο ευάλωτοι στις υπάρχουσες ασθένειες», δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Υγείας της G20 στην πόλη Γιογκιακάρτα της Ινδονησίας.
«Νομίζω ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος των μολυσματικών ασθενειών και της έλλειψης τροφίμων και της ενεργειακής κρίσης μπορεί να σημαίνει εκατομμύρια επιπλέον θανάτους», είπε.
Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη πρώτης γραμμής στις φτωχότερες κοινότητές τους, οι οποίες θα είναι οι πιο ευάλωτες, δήλωσε ο Βρετανός πρώην τραπεζίτης που τώρα ηγείται του ταμείου των 4 δισ. δολαρίων.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, δηλαδή στην υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται στα χωριά, στις κοινότητες. Τα νοσοκομεία είναι σημαντικά, αλλά όταν αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους προκλήσεις, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη», πρόσθεσε.
Η μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει αφαιρέσει πόρους από την καταπολέμηση της φυματίωσης, η οποία σκότωσε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Ήταν μια καταστροφή για τη φυματίωση», δήλωσε ο Σαντς. «Το 2020 είδαμε σε παγκόσμιο επίπεδο 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους λιγότερους να λαμβάνουν θεραπεία για φυματίωση και τραγικά αυτό σημαίνει ότι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν, αλλά και ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μολύνουν άλλους ανθρώπους».
Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα υγείας δήλωσε ότι η επίλυση της επισιτιστικής κρίσης είναι πλέον υψίστης σημασίας για την υποβοήθηση της θεραπείας της δεύτερης πιο θανατηφόρας μολυσματικής νόσου στον κόσμο.
Η Δύση και η Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να τις πιέσει να κάνουν παραχωρήσεις, μπλοκάροντας ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών για να αυξήσει τους φόβους για παγκόσμιο λιμό.
Η Μόσχα αντέτεινε λέγοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για τις ελλείψεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η Γερμανία θα φιλοξενήσει την Παρασκευή μια συνάντηση για την κρίση υπό τον τίτλο «Ενωμένοι για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μεταξύ των συμμετεχόντων.
«Είναι η πανδημία των φτωχών ανθρώπων και εξαιτίας αυτού, δεν έχει προσελκύσει το ίδιο ποσό επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη», ανέφερε ο Σαντς, αναφερόμενος στη φυματίωση.
«Αυτό είναι μια τραγωδία, διότι πρόκειται για μια ασθένεια που ξέρουμε πώς να την προλάβουμε, πώς να τη θεραπεύσουμε, πώς να απαλλαγούμε από αυτήν», είπε.
Tags: Ασθενής, Διατροφή, Υγεία και διατροφή