ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κ. Πελενδρίτου: Η πολιτεία να αντιμετωπίσει ισότιμα τους αθλητές με αναπηρίες

29 Αυγούστου 2024, 08:56

images

Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να αντιμετωπίσει ισότιμα τους αθλητές με αναπηρίες και να εξισώσει τις χαριστικές παροχές των επιτυχιών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με αυτές για τις επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επεσήμανε, σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, ενόψει της 6ης συμμετοχής της σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, η τρις φορές Χρυσή Παραολυμπιονίκης, Καρολίνα Πελενδρίτου.  

«Είμαστε μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εν έτει 2024 διαχωρίζουμε ακόμα τους αθλητές σε αρτιμελείς και ανάπηρους», πρόσθεσε.

Η Καρολίνα Πελενδρίτου κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, όχι μόνο τους Κύπριους αθλητές, διότι, όπως ανέφερε στη συνέντευξή της τα μηνύματα και τα διδάγματα μέσα από αυτούς είναι πολύ πιο ισχυρά από κάθε σχολικό μάθημα. Κάλεσε ειδικά τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση.

Είπε, παράλληλα, ότι ολοκληρώνει έναν ακόμα Ολυμπιακό κύκλο που ήταν ο πιο πολυτάραχος της καριέρας της, με πάρα πολλές ανατροπές και αλλαγές, ακόμη και τον τελευταίο και πιο σημαντικό ενάμιση μήνα της προετοιμασίας, προσθέτοντας ότι «οι δυσκολίες, τα εμπόδια και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε είναι αυτός που τελικά μας διαμορφώνει ως προσωπικότητες».

«Αυτό όμως προϋποθέτει θάρρος, τόλμη και ψυχικό σθένος», συμπλήρωσε.

Ο προπονητής της Καρολίνας Πελενδρίτου, Στέλιος Κακαβογιάννης, σε δήλωση του είπε ότι έχουν κάνει το καλύτερο δυνατό στην προετοιμασία, θα προσπαθήσουν την ημέρα του αγώνα να βγάλουν το 100% της επίδοσης της Καρολίνας και περιμένουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Καρολίνα Πελενδρίτου μίλησε, μεταξύ άλλων,  για τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, για το τι σκέφτεται να κάνει μετά το Παρίσι, για τις απαιτήσεις που έχει από τον εαυτό της, στέλνοντας το δικό της μήνυμα προς την κοινωνία, καλώντας την να καλλιεργήσει περισσότερο το αίσθημα της ενσυναίσθησης, ώστε ο κάθε ένας, πριν πει ή κάνει κάτι, να μπορεί να μπει στη θέση του άλλου, είτε αντιμετωπίζει πρόβλημα, είτε όχι.

Ερωτηθείσα τι να περιμένουμε σε αυτή την 6η συμμετοχή της σε Παραολυμπιάδα, η οποία ξεκίνησε ιδιαίτερα αφού γιόρτασε τα γενέθλια της στο Παρίσι, η 38χρονη Καρολίνα Πελενδρίτου είπε ότι ήταν πολύ όμορφο και ξεχωριστό να γιορτάζει τα γενέθλια της στο Παρίσι με την υπόλοιπη ομάδα.

«Ευχαριστώ τον Αρχηγό αποστολής για την έκπληξη με την τούρτα και όλη την ομάδα και τον κόσμο για τις ευχές. Είμαι χαρούμενη, συγκινημένη και νιώθω ευλογημένη που ζω για έκτη φορά το μεγαλείο της σπουδαιότερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι συμμετέχει σε δύο αγωνίσματα και πόσο δύσκολο είναι αυτό, η Καρολίνα Πελενδρίτου είπε ότι είναι πάρα πολύ απαιτητικό, «διότι μιλάμε για τέσσερις κούρσες, αφού θα γίνουν και προκριματικές σειρές».

«Οι προκριματικοί και οι τελικοί γίνονται την ίδια ημέρα κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για μια αθλήτρια της ηλικίας μου, όπου η αποκατάσταση παίρνει περισσότερο χρόνο συγκριτικά με κοπέλες που έχουν τα μισά μου χρόνια. Επίσης, οι αποστάσεις και οι αναμονές σε Παραολυμπιακούς Αγώνες κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το να αγωνίζεσαι σε δύο αγωνίσματα», πρόσθεσε.

Σίγουρα, συνέχισε η Κύπρια Παραολυμπιονίκης, δεν είναι εύκολο να αγωνιστείς σε δύο αγωνίσματα που είναι και διαφορετικά μεταξύ τους και θεωρητικά δεν μπορείς να είσαι 100% έτοιμη και στα δύο.

«Ο προπονητής μαζί με την υπόλοιπη ομάδα κάνουν το παν για να είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το θετικό στο Παρίσι είναι ότι τα αγωνίσματα απέχουν μεταξύ τους τέσσερις μέρες, ενώ σε άλλες διοργανώσεις η απόσταση ήταν 1-2 ημέρες», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι αξιώσεις και απαιτήσεις έχει από τον εαυτό της, η Καρολίνα Πελενδρίτου είπε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για κάθε αθλητή στην ύψιστη αθλητική διοργάνωση είναι να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση και στις συνθήκες που υπάρχουν, ν’ αντέξει το μεγαλείο των Παραολυμπιακών Αγώνων.

«Όσο και αν προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι είναι ένας αγώνας όπως όλους τους άλλους, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι ένα απλό μίτινγκ. Όλη η οργάνωση, οι διαδικασίες, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των φιλάθλων που γεμίζουν το κολυμβητήριο κάθε μέρα, ακόμα και η διαδικασία στο προθερμαντήριο, σε κάνει να νιώθεις ότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο και ξεχωριστό», συμπλήρωσε.

Το συναίσθημα του να κρατάς τη σημαία της χώρας σου είναι κάτι μοναδικό και ασύγκριτο

Αναφορικά με το ότι ήταν σημαιοφόρος στην Τελετή Έναρξης των 17ων Παραολυμπιακών Αγώνων, η Καρολίνα Πελενδρίτου είπε ότι το συναίσθημα του να κρατάς τη σημαία της χώρας σου, σηκώνοντας μια ολόκληρη χώρα, να οδηγείς τους συναθλητές τους, είναι κάτι μοναδικό και ασύγκριτο.

«Όσες φορές και αν το έχω κάνει, πάντα νιώθω όπως την πρώτη φορά. Φέτος είναι ακόμα πιο ξεχωριστό διότι η παρέλαση δεν έγινε σε στάδιο αλλά στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με κατάληξη την Place de la Concorde», πρόσθεσε.

Αφοσιωμένη να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στη μεγάλη πρόκληση που έχει ενώπιον της

Ερωτηθείσα ποια είναι τα μελλοντικά της σχέδια και αν θα την δούμε και το 2028 στο Λος Άντζελες ή αυτή θα είναι η τελευταία της Παραολυμπιάδα, η Καρολίνα Πελενδρίτου είπε ότι «προς το παρόν είμαι αφοσιωμένη και επικεντρωμένη, ώστε να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο στη μεγάλη πρόκληση που έχω ενώπιόν μου».

«Έπειτα θα έχω αρκετό χρόνο να ξεκουραστώ και με καθαρό μυαλό να σκεφτώ και να αποφασίσω για το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμενη σε αυτό το επίπεδο για 20 χρόνια και σε ηλικία 38 χρόνων, έχω μεγαλώσει πάρα πολύ το ηλικιακό περιθώριο που έχει η καριέρα μιας κολυμβήτριας», πρόσθεσε.

Μήνυμα συμφιλίωσης των λαών

Σε ερώτηση πως είναι να ζει κανείς σε παραολυμπιακό χωριό, η Καρολίνα Πελενδρίτου είπε ότι «θα έλεγα ότι είναι μια γιορτή της διαφορετικότητας και ένα μήνυμα συμφιλίωσης των λαών, ιδιαίτερα σημαντικό σε περίοδο πολέμων».

«Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα η συμβίωση με χιλιάδες αθλητές από 184 χώρες, ισότιμα, χωρίς να έχει σημασία η καταγωγή, το μέγεθος, το στάτους της χώρας σου κτλ. Η ατμόσφαιρα στο Παρίσι είναι πάρα πολύ ζεστή, νιώθεις ευχάριστα στο χωριό, θα έλεγα ότι χαλαρώνεις από το στρες που προκαλεί ο αγώνας, ενώ η διαβίωση μας είναι άνετη, το δωμάτιο και το κρεβάτι είναι καλό και το φαγητό ικανοποιητικό», σημείωσε.

Η κοινωνία να καλλιεργήσει περισσότερο το αίσθημα της ενσυναίσθησης

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα ήθελε από τον κόσμο, την πολιτεία και την κοινωνία ευρύτερα, η Καρολίνα Πελενδρίτου είπε ότι «πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να αντιμετωπίσει ισότιμα τους αθλητές με αναπηρίες και να εξισώσει τις χαριστικές παροχές των επιτυχιών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων».

«Είμαστε μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εν έτει 2024 διαχωρίζουμε ακόμα τους αθλητές σε αρτιμελείς και ανάπηρους. Θα ήθελα επίσης η κοινωνία να καλλιεργήσει περισσότερο το αίσθημα της ενσυναίσθησης, ώστε ο κάθε ένας, πριν πει ή κάνει κάτι, να μπορεί να μπει στη θέση του άλλου, είτε αντιμετωπίζει πρόβλημα, είτε όχι», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο κόσμος θα ήταν σημαντικό να παρακολουθήσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, όχι μόνο τους Κύπριους αθλητές, διότι τα μηνύματα και τα διδάγματα μέσα από αυτούς είναι πολύ πιο ισχυρά από κάθε σχολικό μάθημα. «Γι’ αυτό καλώ ειδικά τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση», συνέχισε.

«Ολοκληρώνω έναν ακόμα Ολυμπιακό κύκλο που ήταν ο πιο πολυτάραχος της καριέρας μου, με πάρα πολλές ανατροπές και αλλαγές, ακόμη και τον τελευταίο και πιο σημαντικό ενάμιση μήνα της προετοιμασίας», είπε η Καρολίνα Πελενδρίτου.

«Όμως, ό,τι και να συμβαίνει στη ζωή μας, η επιλογή είναι αποκλειστικά δική μας. Αν θα παραιτηθούμε ή αν μέσα από τις δυσκολίες θα ψάξουμε και θα βρούμε τη θετική πλευρά, ώστε να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Άλλωστε, όπως έχω πει ξανά, οι δυσκολίες, τα εμπόδια και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε, είναι αυτός που τελικά μας διαμορφώνει ως προσωπικότητες. Αυτό όμως προϋποθέτει θάρρος, τόλμη και ψυχικό σθένος», πρόσθεσε.

Έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό στην προετοιμασία, λέει ο Στέλιος Κακαβογιάννης

Ο προπονητής της Καρολίνας Πελενδρίτου, Στέλιος Κακαβογιάννης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι «έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό στην προετοιμασία, θα προσπαθήσουμε την ημέρα του αγώνα να βγάλουμε το 100% της επίδοσης της Καρολίνας και περιμένουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Κοιτάμε τους αγώνες έναν – έναν. Πρώτα θα δούμε το ελεύθερο, όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ ψηλός και όπου πρώτος στόχος είναι να μπούμε στον τελικό, να ολοκληρώσουμε τον τελικό και μετά να δούμε τον επόμενο αγώνα που είναι διαφορετικό αγώνισμα (σ.σ. πρόσθιο)», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα