ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιωάννου: Το ΓεΣΥ είναι εδώ και στόχος είναι να το βελτιώνουμε

09 Ιουλίου 2020, 14:40

images

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη είχαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και η διευθυντική ομάδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, μετά την έναρξη της 2ης φάσης του ΓεΣΥ.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ανάλυση για την πορεία της εφαρμογής του ΓεΣΥ. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης μέχρι στιγμής του Γενικού Σχεδίου Υγείας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Οργανισμού, αλλά και τα διευθυντικά στελέχη, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να ξεκινήσει η 2η φάση. Όπως γνωρίζετε, υπήρχε η σκέψη για αναβολή τριών μηνών της έναρξης της 2ης φάσης, ελέω και της πανδημίας. Με σκληρή δουλειά του ΟΑΥ όμως, καταφέραμε και ξεκίνησε η 2η φάση», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Αναφερόμενος σε προβλήματα που καταγράφονται μέχρι στιγμής, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι αυτά ήταν αναμενόμενα, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες για επίλυσή τους. «Το ευτύχημα είναι ότι τα προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν όσον αφορά στη 2η φάση δεν επηρεάζουν τους δικαιούχους, αλλά αφορούν στους παρόχους και τον τρόπο που διεκπεραιώνεται σε σχέση με τον ΟΑΥ», είπε.

Σημείωσε πως στη σύσκεψη έγινε ιδιαίτερη αναφορά και από τον Πρόεδρο για τις καταχρήσεις που γίνονται. Δόθηκαν, συνέχισε, διαβεβαιώσεις από τον ΟΑΥ, ενώ εξήγησε ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. «Έχει αναλυθεί κι ένα χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που παρατηρείται όσον αφορά στις καταχρήσεις από τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και από τους ασθενείς στο Σύστημα Υγείας», επεσήμανε.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης.

Ακολούθως, ερωτηθείς εάν λέχθηκε κατά τη συνάντηση κάτι συγκεκριμένο ως προς το πώς θα μπορέσει ο Οργανισμός να ελέγξει τις καταχρήσεις, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν οι τρόποι και επεσήμανε ότι καταχρήσεις πάντα θα υπάρχουν, ωστόσο η προσπάθεια από πλευράς ΟΑΥ θα είναι συνεχής με διάφορα μέτρα να περιοριστεί το φαινόμενο της κατάχρησης.

Σε ερώτηση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ κ. Θωμάς Αντωνίου επανέλαβε ότι συζητήθηκε η μεγάλη εικόνα, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι «καταφέραμε όλοι μαζί, με την πολιτική καθοδήγηση του Υπουργού, αλλά και με δουλειά από τον ΟΑΥ, να εφαρμόσουμε το Σύστημα. Ο κόσμος παίρνει τις υπηρεσίες του και της 2ης φάσης. Σίγουρα, είμαστε μόνο έναν μήνα μετά τη 2η φάση και θα ήταν και αδόκιμο να κρίνουμε το σύστημα έναν μήνα μετά. Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα και Συστήματα Υγείας που λειτουργούν για δεκαετίες, ο στόχος τους είναι να περιορίσουν καταχρήσεις και να βελτιώνουν το Σύστημα». Η περίοδος του ενός μηνός δεν μας επιτρέπει, ανέφερε, να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα. «Η δουλειά μας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια θα είναι ο περιορισμός των καταχρήσεων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, όπως είναι η ξεχωριστοί προϋπολογισμοί ανά ειδικότητα. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, το συζητούμε με τον ΠΙΣ και τις επιστημονικές εταιρείες από τους προηγούμενους μήνες. Πήραμε απόφαση για κάποιες ειδικότητες, που είναι η πλειοψηφία του προϋπολογισμού. Αυτό είναι ένα βήμα ώστε να ευθυγραμμιστούν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με τις καταχρήσεις, αλλά και των ίδιων των γιατρών. Θα συνεργαστούμε στενά, αυτή είναι και η κατεύθυνση που μας έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός, με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν θα εξαλειφθεί ποτέ το φαινόμενο των καταχρήσεων, είναι στην φύση μας ως άνθρωποι», εξήγησε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ.

Διευκρίνισε, επίσης, πως «δεν είναι κατ’ ανάγκην γιατροί, οι οποίοι έχουν χαμηλό επίπεδο ήθους. Πολλές φορές είναι διαφορετική η ιατρική που εξασκεί ο καθένας. Άρα πρέπει να συζητούμε και θα συζητούμε σε συνεχή βάση με τον ΠΙΣ».

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να πει πότε θα εξαλειφθεί το φαινόμενο. «Μας υποσχέθηκε και ο Υπουργός και Πρόεδρος ότι και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα χρειαστεί να γίνουν, αλλά και άλλα εργαλεία, θα γίνονται, για να περιορίσουμε το φαινόμενο σε ένα επίπεδο που θα είναι ανεκτό, αλλά σίγουρα δεν θα απειλεί την ισορροπία του Συστήματος», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι, ο κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι πάντα ήταν αυστηροί και πάντα θα είναι. Πρόκειται, είπε, για ένα νέο Σύστημα και ο στόχος είναι να βελτιώνουμε το Σύστημα συνεχώς. «Δεν θα είμαστε αυστηροί με την έννοια ότι θα επιτεθούμε σε κάποιον. Είναι στο πλαίσιο της λογικής, σε συζήτηση με την ιατρική κοινότητα και το Υπουργείο Υγείας, και θα έχουμε τους σωστούς ελέγχους», τόνισε.

Κληθείς να πει εάν η κατάσταση είναι για την ώρα ελεγχόμενη, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού, είπε ότι σε ό,τι αφορά στον Προϋπολογισμό, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε ξεφύγει. Υπάρχει, ωστόσο, πίεση στους Προϋπολογισμούς των γιατρών και συζητούμε με τον ιατρικό κόσμο και το Υπουργείο πώς θα υποστηρίξουμε και την τιμή μονάδας και τα εισοδήματα των γιατρών που λειτουργούν πιο σωστά, σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν γίνονται προκαταρκτικές σκέψεις για αύξηση των εισφορών, ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά. Ξεκαθάρισε δε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για τον Προϋπολογισμό. Ο Προϋπολογισμός είναι δεδομένος, είναι σφαιρικός. Εάν συνεχιστούν οι καταχρήσεις, θα είναι χαμηλότερες οι αμοιβές των επαγγελματιών υγείας. Δεν θα έχει έλλειμα ο Προϋπολογισμός και θέλω να το ξεκαθαρίσω διότι δεν θέλω να υπάρχει η εντύπωση ότι θα υπάρχει έλλειμα στον Προϋπολογισμό. Το έλλειμα θα υπάρξει με την έννοια ότι αυξάνονται οι πράξεις, ο Προϋπολογισμός είναι ο ίδιος, άρα μειώνονται οι απολαβές. Στόχος του ΟΑΥ είναι να γίνεται σωστός έλεγχος, ούτως ώστε οι πράξεις που γίνονται να είναι εκείνες που ενδείκνυται να γίνονται, για να είναι και σωστές οι απολαβές. Σε διαφορετική περίπτωση και αυτός ήταν ευθύς εξ αρχής ο σχεδιασμός του Προϋπολογισμού, με τη μονάδα, είναι ένα μέτρο αλλά το έσχατο, αντιμετώπισης των καταχρήσεων. Δηλαδή αν αυτές οι καταχρήσεις δεν περιοριστούν, θα μειωθεί η τιμή μονάδας. Δεν είναι αυτό που θέλουμε ούτε εμείς, αλλά είναι κι αυτό ένα εργαλείο στη διάθεση του Οργανισμού».

Συνέχισε τονίζοντας πως «τα εργαλεία υπάρχουν. Μπορεί το πρόβλημα να εντοπίζεται αμέσως και αυτό οφείλεται και στα γρήγορα αντανακλαστικά του ΟΑΥ, αλλά τα εργαλεία για να αποδώσουν μπορεί να χρειάζεται κάποιος χρόνος. Είναι εις γνώσιν μας αυτό και με την πάροδο του χρόνου, ευελπιστούμε ότι και με τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός, θα περιοριστούν οι καταχρήσεις προς όφελος των επαγγελματιών υγείας».

Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου, κάνοντας αναφορά στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε ότι το κύριο θέμα συζήτησης δεν ήταν οι καταχρήσεις, αλλά η μεγάλη εικόνα. «Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι το ΓεΣΥ είναι εδώ, παρά την πολεμική που δέχθηκε ξεκίνησε η 1η φάση, υπήρχαν τα προβλήματα και το γνωρίζαμε και αντιμετωπίστηκαν. Ξεκίνησε η 2η φάση με όλα τα προβλήματα, εν μέσω πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας, ευχαριστώντας παράλληλα τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΣ, αλλά και τα στελέχη της διευθυντικής ομάδας του Οργανισμού, για το πολύ δύσκολο έργο που έφεραν εις πέρας και πέτυχαν να προσφέρουν σε χιλιάδες συμπατριώτες μας τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονταν. «Το ΓεΣΥ είναι εδώ. Υπάρχουν τα προβλήματα, θα τα βελτιώνουμε και θα προχωρούμε μπροστά», είπε.

Σε ερώτηση εάν υπήρξε κάποια πρόοδος κι αν εξευρέθηκε κάποιος τρόπος για να επιλυθεί το θέμα που προέκυψε με κάποιους συμβεβλημένους ιατρούς, των οποίων τα νοσηλευτήρια που εργάζονται δεν έχουν ενταχθεί στο Σύστημα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αναμένετο να προκύψει. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να μπορεί να επιβάλει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και ότι η προσπάθειες του Οργανισμού επικεντρώνονται στο να πείσουν τα νοσηλευτήρια να ενταχθούν. Επεσήμανε ότι γύρω στο 85% των ιδιωτικών κλινών έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη και με τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια που δεν έχουν ενταχθεί. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τις ατομικές συμβάσεις που έχουν οι γιατροί με το νοσηλευτήριο, είπε καταληκτικά.

Σχετικά Άρθρα