ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες από κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα

04 Νοεμβρίου 2023, 16:01

images

Κατολισθίσεις και ζημιές στο οδικό δίκτυο προκλήθηκαν από καταιγίδα που πλήττει την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, καθώς ψυχρό μέτωπο προερχόμενο από την κεντρική Ευρώπη (κακοκαιρία Ciarán) έχει προσεγγίσει τις τελευταίες ώρες τη χώρα. Το μέτωπο διασχίζει τη χώρα κινούμενο προς τα ανατολικά. Μέχρι τις μεσημεριανές ώρες βροχοπτώσεις και καταιγίδες εκδηλώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Μέχρι τις μεσημεριανές ώρες βροχοπτώσεις και καταιγίδες εκδηλώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Τον μεγαλύτερο όγκο νερού δέχεται η Ήπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, με το επεισόδιο βροχόπτωσης να κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική). Παροδικές καταιγίδες αναμένονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Σημαντική ενίσχυση παρουσιάζουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7-8 Μποφόρ, συνοδεία υψηλού κυματισμού, άνω των τεσσάρων μέτρων.

Το απόγευμα τα φαινόμενα προοδευτικά θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά, όπου τοπικά θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες συνοδεία ισχυρών ανέμων. Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση του καιρού.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με αποτέλεσμα το επαρχιακό δίκτυο σε ορισμένα χωριά να έχει υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, καθίσταται αδύνατη η προσπέλαση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο ορισμένων χωριών, ενώ έχουν σημειωθεί και προβλήματα ηλεκτροδότησης στα ορεινά και πεδινά της περιοχής.

Στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα, του δήμου Αιγιαλείας, προχώρησαν οι αρχές, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους από ενδεχόμενες κατολισθήσεις, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι 17 κάτοικοι του οικισμού πρόκειται να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου. Απαγορευτικό απόπλου έχει τεθεί σε ισχύ για ορισμένα λιμάνια της χώρας, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Από τον λιμένα του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Στη Βόρεια Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων από Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Καβάλα-Πρίνο και Κεραμωτή-Θάσο.

Τέλος, μεγάλες κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στον Νομό Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή από τη νύχτα. Ειδικότερα, προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στην Κόνιτσα και το Πωγώνι.

Σχετικά Άρθρα