Ινστιτούτο Κύπρου: Κίνδυνος 30 εκατ. θανάτων το χρόνο λόγω της κλιματικής κρίσης
18 Δεκεμβρίου 2024, 13:12
Δραματική αύξηση των θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση (ποιότητα του αέρα) και τις ακραίες, μη-βέλτιστες, θερμοκρασίες προβλέπουν τα πορίσματα νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης από ερευνητές του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου και του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck (MPIC) της Γερμανίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μελέτη τονίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει η κλιματική αλλαγή στη δημόσια υγεία καθώς και την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αναχαίτιση αυτών των κινδύνων και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, ο παγκόσμιος αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση αναμένεται να πενταπλασιαστεί, ενώ η θνησιμότητα που σχετίζεται με ακραίες θερμοκρασίες (καύσωνα ή ψύχους) δύναται να επταπλασιαστεί, με βάση το ευνοϊκό κλιματικό σενάριο (SSP2-4.5).
«Δηλαδή, η θνησιμότητα που συνδέεται με αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, υπολογίζεται να φτάσει μέχρι και τα 30 εκατομμύρια θανάτους ετησίως», επισημαίνεται.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπεται ότι η κλιματική αλλαγή και η έκθεση του πληθυσμού σε μη-βέλτιστες θερμοκρασίες, θα επιβαρύνει σε μεγαλύτερο βαθμό τη δημόσια υγεία από την ποιότητα του αέρα μέχρι το τέλος του αιώνα, επηρεάζοντας περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Συνεπώς, η έρευνα υποδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αναδειχθεί ως ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες που θα επηρεάσουν την παγκόσμια δημόσια υγεία, υπονομεύοντας παράλληλα τις προσπάθειες και την σχετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μείωση των θανάτων από τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Τα στοιχεία για την Κύπρο
Συγκεκριμένα για την Κύπρο, όπως αναφέρεται, το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση (ποιότητα του αέρα) αναμένεται να οκταπλασιαστεί μέχρι το 2090 (κατά μέσο όρο από 307 που είναι σήμερα σε 2615 θανάτους ετησίως), ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με ακραίες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να δεκαεξαπλασιαστούν (από 244 σε 3991 ετησίως).
Ο πληθυσμός της Κύπρου αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του αιώνα από 600 χιλιάδες σε 1.2 εκατομμύρια.
Οι προβλέψεις διαφέρουν για την Ελλάδα, με το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση να αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 50%, μέχρι το 2090 (από 5585 σε 8278 θανάτους ετησίως), ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με ακραίες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να τετραπλασιαστούν (από 5315 σε 21031 ετησίως).
Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί, από 9.55 εκατομμύρια σε 9.05 εκατομμύρια.
Επισημαίνεται ότι οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται σε προβλέψεις ανά δεκαετία για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2090.
Ειδικότερα, ο Δρ. Andrea Pozzer, επικεφαλής της ομάδας της μελέτης στο Ινστιτούτο Χημείας Max Planck της Γερμανίας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) στο Ινστιτούτο Κύπρου, τόνισε ότι «το 2000, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι ανά το παγκόσμιο έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ακραίων θερμοκρασιών, που αναφέρονται τόσο σε συνθήκες καύσωνα όσο και ψύχους».
Μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τον κ. Pozzer, ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα ανέλθει στα 10.8 εκατομμύρια, σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο κλιματικής αλλαγής.
Όσον αφορά τον αριθμό θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, είπε, οι ετήσιοι θάνατοι το 2000 ήταν περίπου 4.1 εκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του αιώνα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να πενταπλασιαστεί φτάνοντας στους 19.5 εκατομμύρια θανάτους ανά χρόνο.
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά αποτελεί άμεση απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία», τονίζει ο Δρ. Pozzer.
Ο Δρ. Jean Sciare, διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, υπέδειξε ότι «τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη άμεσης εφαρμογής ισχυρών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής και των επιπτώσεων της, ώστε να αποτρέψουμε την απώλεια ζωών στο κοντινό μέλλον».
Tags: Κλιματική αλλαγή