ΙΝΓΚ: Τεχνητή νοημοσύνη στη διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος
10 Φεβρουαρίου 2025, 20:53
![images](https://www.ygeiawatch.com.cy/storage/app/uploads/public/8df/db1/1eb/thumb__800_0_0_0_auto.jpg)
Ερευνητές του Τμήματος Βιοπληροφορικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) δημοσίευσαν μια νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Cancers, η οποία ανοίγει νέους δρόμους για την ακριβή σταδιοποίηση και την πρώιμη ανίχνευση του Πολλαπλού Μυελώματος (ΠM), μιας σύνθετης και επικίνδυνης μορφής καρκίνου του αίματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΝΓΚ, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Νέστορα Καραθανάση, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Τμήματος Βιοπληροφορικής, σε συνεργασία με τον Δρ. Γιώργο Σπύρου, Διευθυντή του Τμήματος Βιοπληροφορικής, με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELMUMY, το οποίο εστιάζει στη διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου για την εξέλιξη των μονοκλωνικών γαμμαπαθειών (MGUS) σε πολλαπλό μυέλωμα.
Στη μελέτη αναπτύχθηκαν μοντέλα μηχανικής μάθησης, χρησιμοποιώντας δεδομένα γονιδιακής έκφρασης για την ακριβή αναγνώριση του σταδίου του ΠΜ (MGUS ή ΠΜ) και την πρόβλεψη της εξέλιξης ασυμπτωματικών ασθενών (MGUS) σε συμπτωματικό ΠΜ.
Επίσης χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλά δεδομένα γονιδιακής έκφρασης και πολλαπλοί αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης επιτυγχάνοντας υψηλή ακρίβεια στη αναγνώριση του σταδίου του ΠΜ καθώς και στην πρόβλεψη της εξέλιξης ασυμπτωματικών ασθενών.
Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αναγνώρισαν μοριακά χαρακτηριστικά που συνδέονται με βιολογικούς μηχανισμούς (PI3K-Akt, MAPK, Wnt και mTOR μονοπάτια) οι οποίοι είναι σημαντικοί στην παθογένεια του ΠΜ.
Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες στην οποία χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα γονιδιακής έκφρασης για την ταξινόμηση ασθενών στα διάφορα στάδια του ΠΜ και την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου από ασυμπτωματικές περιπτώσεις.
Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας καρκίνος του αίματος που επηρεάζει τα πλασματοκύτταρα στον μυελό των οστών. Προκαλεί ανώμαλη παραγωγή πρωτεϊνών, βλάβες στα οστά, αναιμία, εξασθένηση του ανοσοποιητικού και νεφρικά προβλήματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στα οστά και συχνές λοιμώξεις. Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος, ούρων και βιοψία μυελού. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα, ανοσοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού.