ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια: Διαφωνούν με αντικίνητρα για καισαρικές

31 Ιουλίου 2024, 06:05

images

Τη διαφωνία τους με τα αντικίνητρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού, εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), ζητώντας συνάντηση με τον οργανισμό.

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΥ έχει επεξεργαστεί σχέδιο παροχής κινήτρων/αντικινήτρων, το οποίο έθεσε σε διαβούλευση μέχρι το τέλος Ιουλίου, στο οποίο οι γυναικολόγοι θα επιβραβεύονται ή θα «τιμωρούνται» ανάλογα με το αριθμό των καισαρικών τομών που διενεργούν.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον γενικό διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Δρ Μάριος Καραϊσκάκης, σημειώνει ότι ως θέση αρχής συμφωνούν για την ανάγκη προώθησης των φυσιολογικών τοκετών, στο πλαίσιο εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής του υπουργείου Υγείας.

Εκφράζουν όμως διαφωνία για τα αντικίνητρα διενέργειας των καισαρικών, αναφέροντας ότι βασίζονται κυρίως σε μια λογιστική προσέγγιση και δεν λαμβάνουν υπόψη επιστημονικά κριτήρια  καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Σημειώνεται ότι ανάλογη προσπάθεια για παροχή αντικινήτρων για καισαρικές τομές όπως διαφάνηκε στην πράξη σε προηγμένες χώρες όπως η Αγγλία, απέτυχε παταγωδώς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει τη χρήση των ποσοστών καισαρικών ως δείκτη απόδοσης και αμοιβών.

Επίσης, τονίζεται ότι η επιλογή για καισαρικές σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως οι εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς και η εγκυμοσύνη γυναικών σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Παράλληλα αναφέρεται ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες από τους γυναικολόγους να ενημερώνουν τις γυναίκες που ζητούν καισαρική τομή για τα θετικά του φυσιολογικού τοκετού.

Όπως υποδεικνύει ο ΠΑΣΙΝ, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενημέρωση των γυναικών και όχι στην τιμωρία για τις καισαρικές τομές.

Επιπρόσθετα, ο Δρ Καραϊσκάκης, αναφέρει ότι ως κίνητρο για τους φυσιολογικούς τοκετούς, προτείνουν αύξηση της αμοιβής για τον φυσιολογικό τοκετό καθώς απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και χρόνο από το γιατρό.

Δείκτες απόδοσης

Όσον αφορά τους δείκτες απόδοσης, σημειώνεται ότι το 2015 ο ΠΟΥ πρότεινε τη χρήση της «ταξινόμησης Robson» ως παγκόσμιο πρότυπο αναφοράς για την αξιολόγηση, παρακολούθηση και σύγκριση των ποσοστών καισαρικής στα νοσηλευτήρια.

Το συγκεκριμένο σύστημα, ταξινομεί όλες τις γυναίκες σε μια από τις 10 κατηγορίες. Οι κατηγορίες βασίζονται σε 5 βασικά μαιευτικά χαρακτηριστικά που συλλέγονται τακτικά.

Ο ΠΑΣΙΝ υποβάλλει εισήγηση όπως ο ΟΑΥ υιοθετήσει την «ταξινόμησης Robson» ως μέρος του πλαισίου αξιολόγησης των δεικτών ασφάλειας και ποιότητας των νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ για τους τοκετούς.

Όπως υποστηρίζεται, η χρήση του θα βοηθήσει τον ΟΑΥ να προσδιορίσει και αναλύσει τις ομάδες γυναικών που συμβάλλουν περισσότερο και λιγότερο στα συνολικά ποσοστά της καισαρικής τομής και να συγκρίνει την πρακτική σε αυτές τις ομάδες γυναικών με άλλες μονάδες που έχουν πιο επιθυμητά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, ο ΟΑΥ, σημειώνει ο ΠΑΣΙΝ, θα μπορεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα στρατηγικών ή παρεμβάσεων που στοχεύουν τη βελτιστοποίηση της χρήσης της καισαρικής τομής, να αξιολογήσει την ποιότητα της περίθαλψης και των πρακτικών κλινικής διαχείρισης ,αναλύοντας τα αποτελέσματα ανά ομάδες γυναικών ενώ θα μπορεί να αξιολογήσει και την ποιότητα των δεδομένων που συλλέγονται.

Ο Δρ Καραϊσκάκης ζητά τη διευθέτηση συνάντησης για συζήτηση του θέματος, προτείνοντας ως ημερομηνία την 6η Αυγούστου.

Διαφωνούν και οι γυναικολόγοι

Τη διαφωνία της με τα αντικίνητρα εξέφρασε μιλώντας στο YgeiaWatch και η Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου, Πρόεδρος Παγκύπριας Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Όπως σημείωσε, συμφωνούν με τα κίνητρα για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού, αναφέροντας ότι ήταν κάτι που είχαν προτείνει.

Τόνισε ωστόσο ότι τα αντικίνητρα είναι κάτι το τιμωρητικό, με το οποίο διαφωνούν, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει κάποια αλλαγή στα πρωτόκολλα.

Επεσήμανε ότι η αιτία των καισαρικών τομών, είναι πολυπαραγοντική.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα