Η υγεία των παιδιών στο επίκεντρο ημερίδας
04 Οκτωβρίου 2023, 06:47
Σημαντικά και παράλληλα ανησυχητικά στοιχεία για την υγεία των παιδιών στην Κύπρο, τα οποία αφορούν στην αύξηση της παχυσαρκίας και των περιστατικών καρκίνου, παρουσίασε η 9η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII), της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, κύριος ομιλητής της ημερίδα, που τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Υγείας Δρ. Πόπης Κανάρη, ήταν ο καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Δρ. Ιωάννης Μάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρνητική πρωτιά που Κύπρος και Ελλάδα κατέχουν στην Ευρώπη, σε σχέση με την παιδική παχυσαρκία.
Ο Δρ. Μάνιος περιέγραψε την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία ως μια κατάσταση φλεγμονής και τόνισε ότι επηρεάζει την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως επίσης και τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις στο σχολείο, αλλά και μελλοντικά την υγεία τους ως ενήλικες.
Υπέδειξε ακόμη πως η παχυσαρκία επιδρά στο προσδόκιμο ζωής, με μείωση 2,5 περίπου χρόνων υγιούς ζωής για παιδιά με αυξημένο βάρος, και ανέλυσε την πολυπλοκότητά της.
Εξάλλου, ο Δρ. Μιχάλης Τορναρίτης, από το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Υγεία του Παιδιού», ανέλυσε τα συμπεράσματα από το Πρόγραμμα Υγεία του Παιδιού και τις Ευρωπαϊκές μελέτες IDEFICS/IFamily, όσον αφορά στα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας στην Κύπρο και τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και εφήβων.
Επισήμανε ότι τα επίπεδα χοληστερόλης παρέμειναν υψηλά για τον παιδικό πληθυσμό της Κύπρου, παρόλη τη μείωση που παρατηρήθηκε, από 45% το 1995-2002, σε 30% κατά την περίοδο 2012-2017, ενώ υπογράμμισε πως τα παιδιά στην Κύπρο απέχουν από τη μεσογειακή διατροφή και ασκούνται λιγότερο σε σχέση με παιδικούς πληθυσμούς ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο.
Η Κύπρος κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη στα περιστατικά παιδικού καρκίνου, ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Λοΐζος Λοΐζου, προσθέτοντας ότι τα πιο συχνά περιστατικά παιδικού καρκίνου είναι οι λευχαιμίες, τα λεμφώματα, τα επιθηλιακά νεοπλάσματα (καρκίνος θυρεοειδούς) και οι όγκοι εγκεφάλου – κεντρικού νευρικού συστήματος.
Τόνισε δε την έξαρση στα περιστατικά θυρεοειδούς καρκίνου στα παιδιά στην Κύπρο και το γεγονός ότι κατέχουμε από τα ψηλότερα ποσοστά στον κόσμο με 7,6% ετήσια αύξηση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και για την καταπολέμηση των ανισοτήτων που υπάρχουν παγκόσμια, καθώς 80% των περιστατικών καρκίνου εκδηλώνονται σε μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής υγείας στο CII-ΤΕΠΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής, αναφέρθηκε στην αναδυόμενη σημασία της περιβαλλοντικής υγείας στην πρόληψη και έλεγχο νοσημάτων για την παιδική ηλικία.
Πρόσθεσε δε ότι οι κύριοι παράγοντες θνησιμότητας για ηλικίες 10-24 ετών είναι το κάπνισμα, η επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο, ο δείκτης μάζας σώματος, η γλυκόζη και η ατμοσφαιρική ρύπανση και ότι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον ενήλικο πληθυσμό της Κύπρου δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια.
Τόνισε ότι η συστηματική έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο χρόνιο νόσημα κατά την ενηλικίωση και παρουσίασε συγκεκριμένα υποβαθμισμένα περιβάλλοντα στην Κύπρο που οδήγησαν σε τεκμηριωμένη επιβάρυνση στην υγεία, ενώ πρότεινε την περαιτέρω διερεύνηση πιθανά ωφέλιμων για την υγεία περιβαλλόντων στην Κύπρο, συγκεκριμένα τις ορεινές περιοχές Τροόδους και το παραλιακό μέτωπο.
Η Δρ. Στάλω Πάπουτσου, από το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Υγεία του Παιδιού», παρουσίασε τα αποτελέσματα εθνικής μελέτης σχετικά με τη διατροφή του κυπριακού πληθυσμού , όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνεται χαμηλή λήψη συμπληρωμάτων από εγκυμονούσες, μικρή διάρκεια αποκλειστικού θηλασμού και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ από άντρες.
Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, ο καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νίκος Σκορδής, ανέλυσε τη σχέση της έκθεσης σε ενδοκρινικούς διαταράκτες με την υγεία των παιδιών, ενώ η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού», Δρ. Στέλλα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στους αναδυόμενους περιβαλλοντικού κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Σημείωσε ότι 75-90% των παιδικών καρκίνων είναι απροσδιόριστου αιτιολογίας και πως 1 στα 6 παιδιά βιώνουν παθήσεις νευροανάπτυξης.
Εξάλλου, ο Δρ. Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, παιδίατρος στο Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Υγεία του Παιδιού», παρουσίασε στοιχεία για διατροφικές διαταραχές και τη ψυχική υγεία των παιδιών στην Κύπρο βάσει αποτελεσμάτων από τα έργα IDEFICS και IFAMILY.
Όπως είπε, υπάρχει αυξημένη τάση, ιδιαίτερα στα κορίτσια, στην επιθυμία να αδυνατίσουν, ενώ βάσει ερωτηματολογίων που έγιναν σε εφήβους, υψηλό ποσοστό έχει η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 εφήβους έχουν χαμηλή ευημερία με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία και να αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Σημείωσε ακόμη την υψηλή χρήση διαδικτύου από εφήβους και τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης διαδικτύου και της ψυχοσωματικής υγείας των εφήβων.
Η υποψήφια Διδάκτωρ στο CII-ΤΕΠΑΚ Κορίνα Κωνσταντίνου παρουσίασε την νέα πρωτοβουλία του Ινστιτούτου, το Κυπριακό Παρατηρητήριο Υγείας και Περιβάλλοντος Παιδιών, το οποίο στοχεύει στη συστηματική αξιολόγηση του προφίλ υγείας και της έκθεσης των παιδιών ηλικίας 6-11 ετών σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες και της σχέσης τους με τους δείκτες υγείας στα παιδιά.
Ανέφερε ότι περίπου 300 παιδιά από όλη την Κύπρο θα λάβουν μέρος, με ετήσιες αξιολογήσεις του περιβάλλοντος και της υγείας τους, χρησιμοποιώντας δεδομένα που θα προκύπτουν από ερωτηματολόγια, βιολογικά δείγματα, δείγματα νερού και αισθητήρες ποιότητας αέρα.
Στα ερευνητικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής κοόρτης παιδιών IDEFICS/I.Family, αναφέρθηκε τέλος ο Δρ. Wolfgang Ahrens, επικεφαλής του τμήματος Epidemiological Methods and Etiological Research στο Leibniz Institute for Prevention Research and Epidemiology - BIPS της Βρέμης.
Την Ημερίδα χαιρέτησε, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος της Υπουργού Υγείας, ο οποίος συνεχάρη το CII για την πολυεπίπεδη συνεισφορά του στον τομέα της υγείας και την 19χρονη προσφορά του στην ανάπτυξη πρωτοποριακής έρευνας, διαβεβαιώνοντας πως το Υπουργείο ενθαρρύνει, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του Ινστιτούτου, όσον αφορά την έρευνα για τα θέματα περιβαλλοντικής και δημόσιας υγείας.