ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τις πιθανότητες για διαβήτη Τ2

06 Δεκεμβρίου 2024, 07:00

images

Διασύνδεση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη Τ2, καταδεικνύουν τα ευρήματα σχετικής μελέτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ», η αυξημένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, αλλά όχι γάλακτος, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη T2.

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, η  αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος, αλλά όχι μαύρης, συνδέεται με τη μακροπρόθεσμη αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτό που ξεχωρίζει στην εν λόγω μελέτη, είναι το συμπέρασμα πως η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων μαύρης σοκολάτας εβδομαδιαίως, συγκριτικά με τη σπάνια κατανάλωση, συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό (21%) κίνδυνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πέντε μερίδες τουλάχιστον, οποιουδήποτε είδους σοκολάτας (η μερίδα αντιστοιχεί σε 28gr) την εβδομάδα, παρουσίασαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με όσους έτρωγαν σπανίως ή  ποτέ σοκολάτα.

Ένας από τους ερευνητές και συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ. Qi Sun, δήλωσε πως εξέπληξε τους μελετητές η σαφής διάκριση μεταξύ της επίδρασης της μαύρης σοκολάτας και της σοκολάτας γάλακτος αναφορικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, αλλά και στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους.

Πρόσθεσε πως: «Αν και η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται ότι οι πλούσιες πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας μπορούν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης σχετικά με την αύξηση του βάρους και την εκδήλωση διαβήτη…».

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές διευκρινίζουν πως απαιτούνται περαιτέρω τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την αναπαραγωγή αυτών των ευρημάτων, δεδομένου ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη υπήρξε σχετικά χαμηλή, οπότε τα ευρήματα ενδέχεται να μην επεκτείνονται σε άτομα που καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα.

Κ.Π.

Σχετικά Άρθρα