Η μακροπρόθεσμη στρατηγική Κύπρου για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
17 Φεβρουαρίου 2022, 06:00
Μακροπρόθεσμη στρατηγική για χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καταρτίζει η Κύπρος.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή και του σχετικού θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, το Τμήμα Περιβάλλοντος ετοίμασε εισήγηση που αφορά την μακροπρόθεσμη στρατηγική της Κύπρου για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμμετέχει στη δέσμευση για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμβάλει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα οφέλη της μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 έχουν ως εξής:
· τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της χώρας προς καθαρές και σύγχρονες τεχνολογίες που θα ενισχύσουν την κυκλική οικονομία, η οποία θα αξιοποιήσει μια σειρά προηγμένων λύσεων και θα διαμορφώσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
· τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προώθηση μιας βιώσιμης οικονομίας, με περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας
· την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της βιομηχανίας, μέσω της έρευνας και καινοτομίας, με στόχο τη δημιουργία μιας ψηφιοποιημένης, κυκλικής οικονομίας που θα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα
· θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα συνέργειες με άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με τη Στρατηγική για την Κλιματική Ουδετερότητα, σχεδιάζοντας την εφαρμογή καινοτόμων αλλά ρεαλιστικών τεχνολογικών εφαρμογών, χρηματοδότησης και έρευνας διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο μιας δίκαιης μετάβασης.
Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης και υιοθέτησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP), η Κυβέρνηση της Κύπρου θα διερευνά επίσης βέλτιστες πολιτικές και μέτρα για το έτος 2050 για την επίτευξη συγκεκριμένων κλιματικών στόχων, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο της μακροπρόθεσμης κλιματικής στρατηγικής της χώρας για το έτος 2050.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP), αναλύει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους που θέτει η χώρα καθώς και τις Προτεραιότητες Πολιτικής και τα μέτρα για την εφαρμογή τους.
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική είναι συμπληρωματική προς το NECP, το οποίο είναι το κεντρικό στρατηγικό σχέδιο βάσει του οποίου εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η μακροπρόθεσμη στρατηγική προϋποθέτει την επίτευξη των σχετικών στόχων του NECP.
Οι νέες ενεργειακές τεχνολογίες ή ακόμη και τα καύσιμα που θα είναι διαθέσιμα με ανταγωνιστικούς όρους της αγοράς αποτελούν μια τεχνική προϋπόθεση για την περίοδο μετά το 2030, η οποία θα καθορίσει τελικά τους σχετικούς ρυθμούς μετάβασης στο 2050.
Για την περίοδο 2030-2050 θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, ιδίως των τεχνολογικών εξελίξεων για την ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών και μέτρων που θα συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην επίτευξη των στόχων της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το 2050.
Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλες πολιτικές και μέσα υποστήριξης σε επίπεδο ΕΕ, με δίκαιη κατανομή των προσπαθειών και των πόρων, τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες σε επίπεδο κρατών μελών τόσο όσον αφορά την παραγωγή όσο και την οικονομία, ώστε τα παραγωγικά, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη να είναι κοινά για όλους.
Με επίκεντρο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την έμφαση στις τεχνολογίες και τα καύσιμα, τις εναλλακτικές τεχνολογίες στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα, καθώς και την αλλαγή του συνολικού καταναλωτικού προτύπου στις περιοχές τελικής χρήσης, θα είναι δυνατό να επιτευχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι κλιματικοί στόχοι που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για το 2050.
Της Ουρανίας Στυλιανού