Η εμπειρία της Κύπρου στην αφαλάτωση ελπίδα για άλλες χώρες
23 Μαΐου 2023, 18:52
Η μακρά ιστορία της Κύπρου στην επιτυχή χρήση της αφαλάτωσης, χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με το νερό, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης στη διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Ξενοφώντος χαιρέτησε, το πρωί της Τρίτης, το τριήμερο συνέδριο «Desalination for the Environment, Clean Water and Energy», που διοργανώνει, στη Λεμεσό, το European Desalination Society (EDS), με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από όλο των κόσμο, καθώς και 30 εκθετών, οι οποίοι παρουσιάζουν τις τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα της αφαλάτωσης.
Όπως ανέφερε, το συνέδριο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να συζητηθούν κρίσιμα θέματα που αφορούν το βιώσιμο μέλλον της αφαλάτωσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, υποδεικνύοντας ότι η μακρά και επιτυχημένη ιστορία της Κύπρου στη χρήση αφαλατωμένου νερού, χρησιμεύει «ως φάρος ελπίδας και έμπνευσης για τις γειτονικές χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με το νερό»
«Μπορούμε να μοιραστούμε εμπειρίες και γνώσεις, ενισχύοντας περιφερειακές συνεργασίες που επιταχύνουν την πρόοδο στη διαχείριση των υδάτων και τη βιωσιμότητα των πόρων», είπε και πρόσθεσε ότι, μέσα από τη συνεργασία «μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ανθεκτικό μέλλον και να διασφαλίσουμε το νερό για όλους».
Στην ομιλία του, ο Πέτρος Ξενοφώτος σημείωσε ότι η Κύπρος, με το άνυδρο κλίμα της και τους περιορισμένους πόρους γλυκού νερού, αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις για την κάλυψη της ζήτησης νερού, για όλες τις χρήσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της ζεστής καλοκαιρινής περιόδου, όταν η ζήτηση είναι δυσανάλογα υψηλή για τον τουρισμό και τη γεωργία.
Η εξάρτηση της Κύπρου από την αφαλάτωση, συνέχισε, είναι αξιοσημείωτη, καθώς βασίζεται σε αυτήν σε μεγάλο βαθμό για κάλυψη της ζήτησης, έχοντας 1,2 εκατομμύρια πληθυσμό και 3 με 4 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. «Σήμερα, η ικανότητα αφαλάτωσης έφτασε τα εντυπωσιακά 280.000 κυβικά μέτρα την ημέρα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του νερού και υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, είπε πως μια από αυτές είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις, οι οποίες μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομία και τόνισε πως, ως Υπουργείο, «δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, τη διερεύνηση της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που σχετίζεται με την αφαλάτωση».
Επιπλέον, πρόσθεσε, η υπεύθυνη διαχείριση της απόρριψης άλμης παραμένει προτεραιότητά και σημείωσε ότι είναι εις γνώση του Υπουργείου «η επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα μας και, ως εκ τούτου, είμαστε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι η διάθεση της άλμης τηρεί αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα». Παράλληλα, συνέχισε, πρέπει να ενθαρρυνθούν καινοτόμες προσεγγίσεις για την επεξεργασία της άλμης και την ανάκτηση πόρων, ώστε να διατηρηθεί η οικολογική ισορροπία της θάλασσας που περιβάλλει το νησί μας.
Η αφαλάτωση δεν πρέπει, ανέφερε εξάλλου ο Υπουργός, να είναι η μόνη λύση στα προβλήματα του νερού, τονίζοντας τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων «που έχει αποδειχθεί μια αξιόπιστα σταθερή πηγή νερού για τη γεωργία και τη βιομηχανία». Η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης, μας επιτρέπει να βελτιστοποιήσουμε τους υδάτινους πόρους μας, να ελαχιστοποιήσουμε τα απόβλητα και να προωθήσουμε τη γεωργική βιωσιμότητα, συμπλήρωσε.
Παράλληλα, σημείωσε τις κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις της αφαλάτωσης, λέγοντας ότι η πρόσβαση σε αφαλατωμένο νερό πρέπει να είναι δίκαιη και οικονομικά προσιτή, ιδιαίτερα για τις αγροτικές κοινότητες, που εξαρτώνται από αξιόπιστες πηγές νερού για την επιβίωσή τους. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, απαιτείται, σε περιοχές όπου χρησιμοποιείται η αφαλάτωση, να αναπτυχθούν πολιτικές και πρωτοβουλίες που ενισχύουν την προσβασιμότητα και μετριάζουν τα οικονομικά εμπόδια.
Εξάλλου, σε σύντομο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του EDS, Ursula Annunziata ανέφερε ότι η αφαλάτωση συνεχίζει να είναι πρωτοσέλιδο παγκοσμίως καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, οι πόροι μειώνονται και παρατηρείται μια εντελώς απρόβλεπτη εξέλιξη με τις πλημμύρες και τις ξηρασίες σε όλο τον κόσμο.
«Ποτέ πριν η αφαλάτωση δεν ήταν τόσο κρίσιμη και η ανάπτυξή της καθοριστική για τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο συνέδριό, εκτός από την παρουσίαση των νέων εξελίξεων και καινοτομιών στον τομέα, θα εξεταστεί το πώς αυτές μπορούν να μετατραπούν, «από την ακαδημαϊκή θεωρία, στη βιομηχανική πραγματικότητα».
Μεταξύ άλλων, την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου χαιρέτησε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Λία Γεωργίου, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, Δρ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου.