Γυναίκες: Κινδυνεύουν περισσότερο από κακοποίηση οι ηλικιωμένες και ΑμεΑ
06 Απριλίου 2024, 06:00
Οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρία, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο κακοποίησης, σύμφωνα με δύο νέες δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή περνά απαρατήρητη, αφού δεν περιλαμβάνεται στα περισσότερα παγκόσμια και εθνικά δεδομένα που σχετίζονται με τη βία.
Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός ζητά βαθύτερη έρευνα από όλες τις χώρες για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στο να διαφανούν οι ανάγκες, με σκοπό να γίνουν πιο κατανοητές και να αντιμετωπιστούν.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για τη βία, καταδεικνύουν ότι μεταξύ αυτών των ομάδων, τα ποσοστά είναι αυξημένα.
Κακοποίηση ΑμΕΑ από σύντροφο
Όπως διαφαίνεται μάλιστα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος βίας αλλά και σεξουαλικής βίας για γυναίκες με αναπηρία, είναι από τον σύντροφό τους.
«Οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρία υπο- εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στις διαθέσιμες έρευνες για τη βία κατά των γυναικών, γεγονός που δυσχεραίνει την ικανότητα των προγραμμάτων να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους», δήλωσε η Δρ Lynnmarie Sardinha, υπεύθυνη στον ΠΟΥ και συγγραφέας των δημοσιεύσεων.
Κακοποίηση και από φροντιστές και επαγγελματίες υγείας
Επιπλέον, αυτή η ομάδα γυναικών, αντιμετωπίζει συγκεκριμένους κινδύνους και πρόσθετες μορφές κακοποίησης και από τους φροντιστές και από τους επαγγελματίες υγείας.
Μια ανασκόπηση που διεξήχθη από τον ΠΟΥ, διαπίστωσε ότι η σωματική ή/και σεξουαλική βία από στενούς συντρόφους, παρέμεινε η πιο συχνή μορφή κακοποίησης, μεταξύ των γυναικών ηλικίας 60 ετών και άνω.
Ωστόσο, καθώς οι σύντροφοι μεγάλωναν ηλικιακά, η βία άλλαζε μορφή και μετατρεπόταν σε ψυχολογική, η οποία περιλαμβάνει απειλές εγκατάλειψης και άλλες συμπεριφορές ελέγχου.
Φέρνει απομόνωση η βία
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρίες, σε πολλές περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά απομονωμένες όταν εκδηλώνεται βία, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο γι’ αυτές να αναφέρουν την κακοποίηση.
Το στίγμα και οι διακρίσεις μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την πρόσβαση σε υπηρεσίες ή πληροφορίες, εξηγούν.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) που δημοσιεύτηκαν το 2023 για την βία κατά ηλικιωμένων γυναικών στην ΕΕ, το 5% των γυναικών άνω των 50 ετών, ανέφερε σωματική ή/και σεξουαλική βία το προηγούμενο έτος, εκ των οποίων το 3% προήλθε από το σύντροφό τους.
Περαιτέρω, το 19% των γυναικών άνω των 60, έχουν υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφό τους, ωστόσο μόνο το 14% ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία.
«Στις ηλικιωμένες γυναίκες και τις γυναίκες με αναπηρίες, η εξάρτηση και η απομόνωση, προκαλεί περαιτέρω εκμετάλλευση από τους δράστες, αυξάνοντας τον κίνδυνο κακοποίησης. Οι υπηρεσίες της κάθε χώρας, πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και να προσδιορίζουν τις κατάλληλες επαφές μέσω των συστημάτων υγείας και περίθαλψης, έτσι ώστε όλες οι γυναίκες που υφίστανται βία να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα» , δήλωσε ο Δρ Avni Amin, επικεφαλής του τμήματος δικαιωμάτων και ισότητας Life Course.
Προτείνουν επέκταση ορίου ηλικίας στις έρευνες για κακοποίηση
Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, εκπροσωπούνται μόνο στο 10% περίπου των δεδομένων για τη βία κατά των γυναικών. Για το λόγο αυτό, προτείνει την επέκταση του ορίου ηλικίας στις έρευνες για την κακοποίηση.
Προτείνει επίσης την ενσωμάτωση ερωτήσεων που σχετίζονται με διαφορετικούς τύπους βίας και που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναπηριών.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: ΑμεΑ, κακοποίηση