ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί πεθαίνουν τα ψάρια στη λίμνη Αθαλάσσας

19 Οκτωβρίου 2024, 07:00

images

Άμεση είναι η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να ανακαλύψουν την αιτία και πεθαίνουν τα ψάρια στη λίμνη στο πάρκο Αθαλάσσας.

Ο ανώτερος λειτουργός του τμήματος Δασών Λοΐζος Κωνσταντίνου, μιλώντας στη StockWatch ανέφερε ότι αναζητούνται οι λόγοι που πέθαναν τα ψάρια στη λίμνη υπενθυμίζοντας ότι παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και πριν τρία χρόνια.

Όπως είπε, στην προηγούμενη περίπτωση κατέληξαν σε μια πιθανή αιτία, δηλαδή σε ένα είδος μικροοργανισμού που ζει μέσα στο νερό και δυνητικά είναι τοξικό, το λεγόμενο κυανοβακτήριο. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είπε ότι «δεν έχουμε καμία ένδειξη για την ώρα».

Εξήγησε ότι «μετά από πληροφορίες που έχουμε λάβει σήμερα από πολίτες κινηθήκαμε άμεσα σπεύσαμε στο πάρκο Αθαλάσσας και διαπιστώσαμε ότι όντως στις όχθες της λίμνης υπήρχαν πεθαμένα ψάρια, αμέσως ενημερώσαμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο θέμα αυτό».

Όπως είπε, ενημερώθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες οι οποίες θα παραλάβουν τα ψάρια και θα τα στείλουν για αποτέφρωση ενώ θα διενεργήσουν και ιστολογικές εξετάσεις για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάποιος παθογόνος οργανισμός στη λίμνη γι’ αυτό πεθαίνουν τα ψάρια.

Επιπλέον, είπε ότι «ενημερώθηκε και το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων το οποίο προχώρησε σε βιολογική εξέταση του νερού ενώ στάλθηκαν και δείγματα στο γενικό χημείο του κράτους, ώστε να διενεργήσει χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε ρύπανση στο νερό της λίμνης».

Όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφεύγονται παρόμοια φαινόμενα, ο κ. Κωνσταντίνου, χαρακτήρισε το πρόβλημα πολυσύνθετο λέγοντας ότι «όπως είναι το μέγεθος, το βάθος της λίμνης, η συχνότητα που ανανεώνεται το νερό αλλά και άλλοι παράγοντες επηρεάζεται η υγεία της λίμνης».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα