ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί ο καρκίνος του στήθους μπορεί να κάνει μετάσταση χρόνια μετά

14 Μαρτίου 2023, 13:19

images

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρκινικών Ερευνών του Λονδίνου διαπίστωσαν πως μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη παίζει κρίσιμο ρόλο στο κατά πόσο ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του στήθους, γνωστός ως ER+, θα κάνει μετάσταση στον πνεύμονα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συγκεκριμένη συνθήκη διότι δυστυχώς αυτού του τύπου ο μεταστατικός καρκίνος εμφανίζεται συχνά, με τον κίνδυνο να διατηρείται επί δεκαετίες μετά από την πρωτογενή εμφάνιση του όγκου στο στήθος.

Αυτή η καρκινική «ωρολογιακή βόμβα», όπως περιγράφεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Cancer, αποδίδεται στην πρωτεΐνη PDGF-C. Πρόκειται για πρωτεΐνη απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιβίωση κυτταρικών ιστών.

Όταν τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης αυξάνονται, κάτι που συμβαίνει όσο μεγαλώνει κανείς ή όταν υπάρχει βλάβη ή τραυματισμός στον πνευμονικό ιστό, είναι πιθανή η ενεργοποίηση των αδρανών καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα.

Αφού διαπίστωσαν αυτή την αιτιακή σχέση αναφορικά με τον μεταστατικό καρκίνο με μελέτες σε ποντίκια στο εργαστήριο, οι ερευνητές προσπάθησαν να δουν αν μπλοκάροντας τη δράση της πρωτεΐνης είναι δυνατή η αποτροπή της ενεργοποίησης του καρκίνου.

Η χρήση σε ποντίκια της φαρμακευτικής ουσίας imatinib, η οποία χορηγείται σε ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία, επέστρεψε ενθαρρυντικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη καρκινικού όγκου στον πνεύμονα μειώθηκε σημαντικά τόσο σε ποντίκια που έλαβαν το φάρμακο πριν από την εκδήλωση του καρκίνου όσο και σε εκείνα στα οποία το φάρμακο χορηγήθηκε μετά από την εμφάνιση του μεταστατικού όγκου.

Η συντάκτρια της έρευνας Δρ Φράνσις Ταρέλ δήλωσε ότι είναι σημαντική τόσο η ανακάλυψη του μηχανισμού «αφύπνισης» των καρκινικών κυττάρων, όσο και του τρόπου «εξουδετέρωσης» της μεταστατικής ωρολογιακής βόμβας.

«Τώρα σχεδιάζουμε να αποκαλύψουμε σαφέστερα πώς θα μπορούσαν οι ασθενείς να ωφεληθούν από το υπάρχον φάρμακο imatinib και μακροπρόθεσμα στοχεύουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες στοχευμένες θεραπείες για τον μηχανισμό ‘αφύπνισης’», πρόσθεσε η Βρετανίδα ερευνήτρια.

Όπως εξηγείται στην έρευνα, πλέον θα δοθεί έμφαση στο να προσδιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίο συντελούνται οι πρωτεϊνικές αλλαγές που συνδέονται με την ηλικία και πώς διαφέρουν ανά άτομο, έτσι ώστε η δυνητική θεραπεία να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη.

Κάθε χρόνο στη Βρετανία γίνονται 44.000 διαγνώσεις καρκίνου στήθους τύπου ER+. Ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ φτάνει τις 210.000.

Συνολικά στη Βρετανία κάθε χρόνο υπάρχουν 55.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στήθους και 11.500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους, ενώ στις ΗΠΑ γίνονται 266.000 νέες διαγνώσεις ετησίως και καταγράφονται 40.000 θάνατοι.



Σχετικά Άρθρα