Γιατί η Κύπρος δεν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων
06 Φεβρουαρίου 2023, 11:36
Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Κύπρος σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που παρουσιάστηκε το τελευταίο τρίμηνο λόγω έξαρσης λοιμώξεων, αφού υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές προμήθειας επιπρόσθετων φαρμάκων.
Η λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Γνώσια Αχνιώτου, μιλώντας στο YgeiaWatch αναφέρθηκε στους τρεις κύριους λόγους που το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων στην Κύπρο είναι διαχειρίσιμο σε αντίθεση με άλλες χώρες.
Συγκεκριμένα, ο ένας λόγος στον οποίο αναφέρθηκε, αφορά τον τρόπο που ο ΟΑΥ αποζημιώνει τα φάρμακα. Όπως εξηγεί η κ. Αχνιώτου, «έχουμε πολλές εταιρείες που φέρνουν φάρμακα, θέλουν να τα εντάξουν στο ΓεΣΥ και όταν ενταχθούν δημιουργείται η συνεισφορά ΙΙ. Άρα έχουμε επιλογή. Έχουμε πολλά εμπορικά ονόματα ανά ουσία».
Από την άλλη, «αν κάναμε διαγωνισμό και παίρναμε το φθηνότερο θα ήταν μόνο ένα», είπε, εξηγώντας ότι «με τον τρόπο που αποζημιώνουμε τα φάρμακα και τα ονομάσαμε της πρώτης φάσης, δηλαδή που δίνονται από ιδιωτικά φαρμακεία με τα οποία έγινε μία οριζόντια συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία για εκπτώσεις, αλλά μπαίνουν όλα τα φάρμακα που θέλουν μέσα στον κατάλογο».
Πρόσθεσε ότι «αν είναι συγκεκριμένη μία ουσία, τότε όποια εταιρεία αιτηθεί, μπορεί να μπει στον κατάλογο το προϊόν της. Άρα έχουμε επιλογή, και αυτός είναι και ένας λόγος που δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων».
Ένας άλλος λόγος στον οποίο αναφέρθηκε η κ. Αχνιώτου, είναι ότι «κάποια φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, από άλλες χώρες που παρουσιάζεται έλλειψη μέχρι τώρα με τις λοιμώξεις που είχαμε RSV, COVID, γρίπη α’, είχαμε περιπτώσεις που μας κάλυψε η κυπριακή βιομηχανία».
«Συνήθως τα αντιβιοτικά που έχουν μεγάλη έλλειψη είναι κοινά, παλιά και φθηνά και δεν ενδιαφέρονται οι εταιρείες να τα εμπορευθούν. Σε αυτή την περίπτωση μας κάλυψε η κυπριακή βιομηχανία», συμπλήρωσε.
Ο τρίτος λόγος που η Κύπρος δεν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, είναι το γεγονός πως «οποιαδήποτε άλλη έλλειψη αφορά το ΓεΣΥ αποτινόμαστε στο υπουργείο υγείας, το οποίο είναι υπεύθυνο γενικά για τις ελλείψεις φαρμάκων στην Κύπρο και για οποιοδήποτε προϊόν δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον», είπε η κ. Αχνιώτου.
«Δηλαδή εάν δεν υπάρχει καμιά εταιρεία που να φέρνει ένα φάρμακο, τότε το υπουργείο ψάχνει και βρίσκει από φαρμακαποθήκες του εξωτερικού για να φέρει στην Κύπρο και να καλύψει την ανάγκη», συμπλήρωσε.
«Οπόταν με αυτούς τους τρόπους αποφύγαμε το σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων των φαρμάκων», δήλωσε.
Κάλυψη ελλείψεων με γενώσιμα φάρμακα
Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρια Ισσέγιεκ σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch, αναφέρει ότι είναι πανευρωπαϊκό το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων και έχει να κάνει και με τις πρώτες ύλες, οι οποίες φαίνεται ότι έρχονται από την Κίνα και τις Ινδίες που παρουσιάζουν πρόβλημα αυτήν την εποχή.
Παρόλα αυτά, «μετά από τη σύσκεψη με τις Φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπ. Υγείας και τις διαβεβαιώσεις της κυπριακής βιομηχανίας ότι θα καλύπτει με γενώσιμα (αντικατάστατα φάρμακα) την αγορά όπου παρουσιάζονται προγράμματα πρωτότυπα, και το κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό, θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα παρουσιαστεί σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο», είπε.
Πρόσθεσε ότι «παρουσιάζονται κάποιες μικρο-ελλείψεις κάποιες μέρες και αυτό βέβαια είναι στα πλαίσια του αναμενόμενου και παρουσιάζεται κάθε χρόνο. Προς το παρόν εξομαλύνεται η κατάσταση».
Επίσης, υπάρχουν ανταλλάξιμα φαρμάκων, δηλώνει, «αλλά υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις που δεν υπάρχει ακριβώς το ανταλλάξιμο και επικοινωνούμε με τον γιατρό για να βρεθεί μία λύση».
«Το ιδανικό είναι να φροντίσουν να μην έχουμε ελλείψεις και το βάρος πέφτει στην κυπριακή βιομηχανία αυτή τη στιγμή, αφού πανευρωπαϊκά παρουσιάζονται ελλείψεις στα πρωτότυπα», σημειώνει.
Έλλειψη αντιβιοτικών λόγω λοιμώξεων εποχής
Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων παρουσιάστηκε σε κάποια αντιβιοτικά τον τελευταίο καιρό λόγω λοιμώξεων, δηλαδή τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, «αλλά επειδή υπάρχουν αρκετά είδη στον κατάλογο, ακόμα και ένα να ήταν έλλειψη είχαμε άλλα», είπε η κ. Αχνιώτου.
«Για κάποια τα κάλυψε η κυπριακή βιομηχανία, δηλαδή έκανε παραγωγή. Δεν εξήγαγε από το εξωτερικό επειδή έχουμε τρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στην Κύπρο, ενεργές, και κάλυψαν το κενό κάποιων αντιβιοτικών που υπήρχε έλλειψη», σημείωσε.
Εντούτοις, ελλείψεις πάντα υπάρχουν και σε όλα τα συστήματα υγείας, ανέφερε, αλλά «το θέμα είναι πόσο σοβαρές είναι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν καθόλου ελλείψεις. Αρκεί να είναι διαχειρίσιμες».
Της Ουρανίας Στυλιανού