Φύτευση 11.000 δέντρων-θάμνων μέχρι το 2026
09 Νοεμβρίου 2023, 13:35
Την έναρξη φύτευσης 11.000 βαθύρριζων δέντρων και θάμνων, που θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέχρι το 2026, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, καλώντας τα οργανωμένα σύνολα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.
Στον χαιρετισμό της στη συνέντευξη Τύπου για την εξαγγελία έναρξης των δεντροφυτεύσεων, η Επίτροπος είπε ότι «με κάθε δέντρο που φυτεύουμε, ριζώνουμε πιο βαθιά το μέλλον μας».
Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, για τις δενδροφυτεύσεις έχουν επιλεγεί υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές που κινδυνεύουν με ερημοποίηση στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας και οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν ακόμη πιο ευάλωτες λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Σημείωσε ότι οι φυτεύσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου “LIFE-AgrOassis”, που στόχο έχει να βοηθήσει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή του αγροτικού τομέα της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου δεν αφορά μία ακόμα συνηθισμένη εξαγγελία για δενδροφυτεύσεις αλλά αποτελεί «μία συλλογική προσπάθεια που στοχεύει στο να επιφέρει μετρήσιμα, θετικά αποτελέσματα αλλά και συγκεκριμένες καλές πρακτικές που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Εξάλλου, σημείωσε, η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική υποβάθμιση αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες και επιτακτικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε σήμερα.
«Η Κύπρος και γενικότερα η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δέχεται έντονες πιέσεις από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε η Επίτροπος, προσθέτοντας πως, αυτό αυξάνει ακόμα πιο πολύ τον δείκτη ευαλωτότητας περιοχών που κινδυνεύουν από την ερημοποίηση, δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο η γη γίνεται πιο ξηρή και χάνει προοδευτικά τη γονιμότητά της.
Επεσήμανε ότι, η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα και η ενίσχυση του πρασίνου «αποτελούν προτεραιότητες που αναφέρονται ρητώς στο πρόγραμμα διακυβέρνησης». Γι’ αυτό, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος εργάζεται συστηματικά και στοχευμένα για την υλοποίησή τους, είπε, σημειώνοντας ότι αυτό επιβάλλεται και από τους στόχους που προνοούνται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
«Η δράση που ανακοινώνουμε σήμερα, με αισιοδοξία αλλά και αίσθημα ευθύνης, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, ανακοινώνοντας την έναρξη φύτευσης 11.000 βαθύρριζων δέντρων και θάμνων, που θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέχρι το 2026.
Ταυτόχρονα, είπε, μέσω της δράσης αυτής εισάγεται και μία ευρωπαϊκή καινοτομία καθώς τα δενδρύλλια που θα φυτευτούν έχουν αναπτυχθεί σε σωλήνες, μέσω του Έργου AgrOassis, σημειώνοντας ότι, η μέθοδος που προτείνεται δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και επιτρέπει στο φυτό να αναπτύξει βαθιές ρίζες με στόχο να χρειάζεται λιγότερο πότισμα και να είναι προσαρμοσμένο στην ξηρασία.
«Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς φιλοδοξεί να περιορίσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση και να αναζωογονήσει τα φυσικά συστήματα που στηρίζουν τις καλλιέργειες», ανέφερε η κ. Παναγιώτου.
Για να επέλθουν, όμως, τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε την ενεργό εμπλοκή εθελοντών». Κάλεσε τα οργανωμένα σύνολα και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να γίνουν μέρος «αυτής της αξιοσημείωτης προσπάθειας και να συνενώσουμε δυνάμεις».
Ξεκινώντας στις 15 Δεκεμβρίου 2023 και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024, τα οργανωμένα σύνολα καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέσω του ειδικού εντύπου και όλων των σχετικών πληροφοριών που θα αναρτηθούν την Πέμπτη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του έργου LIFE AgrOassis.
Σημειώνεται πως οι δενδροφυτεύσεις για την πρώτη αυτή περίοδο θα γίνονται μόνο από ενήλικες, λόγω του βάρους των δενδρυλλίων, στις περιοχές Δένειας, Περιστερώνας, Μαλούντας, και Κιτίου. Θα συνεχιστούν τα επόμενα έτη και θα ολοκληρωθούν το 2026. Στους συμμετέχοντες θα σταλεί ηλεκτρονικά ειδικό εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή βίντεο για τον τρόπο φύτευσης.