ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξι προωθούμενες δράσεις του Υπουργείου Υγείας

16 Οκτωβρίου 2024, 16:00

images

Τις προγραμματισμένες δράσεις του για τα επόμενα έτη, σκιαγραφεί το υπουργείο Υγείας, στις οποίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η προώθηση του ιατρικού τουρισμού και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κύπρο.

 Όπως αναφέρεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου για τα έτη 2025-2027, στις δράσεις που προγραμματίζονται είναι η ενδυνάμωση και επέκταση των δραστηριοτήτων της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της ηλεκτρονικής αναβάθμισης των αρχείων της, της επέκτασης των υφιστάμενων αρχείων, της δημιουργίας καινούριων αρχείων, της καταγραφής των δεδομένων για τη νεφρική ανεπάρκεια και της ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου Περί Ίδρυσης Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας.

Παράλληλα, στοχεύεται η προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού σε συντονισμό με το Υφυπουργείο Τουρισμού και σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, Πανεπιστήμια και άλλα Ινστιτούτα.

Στις δράσεις περιλαμβάνεται ακόμη η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κύπρο.

Άλλος στόχος του υπουργείου είναι η βελτίωση και αναβάθμιση της προσφερόμενης εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών στα νοσηλευτήρια της Κύπρου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός αναθεωρημένου και εκσυγχρονισμένου πλαισίου της ιατρικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο και των αντίστοιχων αλλαγών στο σύστημα εκπαίδευσης ειδικευομένων/ εξειδικευομένων ιατρών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό. Επίσης, η προώθηση της αναθεώρησης και του εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο έχει σαν στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και αναβάθμιση των υπηρεσιών που αφορούν στους συνδεδεμένους οργανισμούς (ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ, ΕΑΗΥ, ΟΚΤΚ, ΙΝΓΚ κλπ) .

Τέλος, στις δράσεις περιλαμβάνεται και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας Κέντρου Αίματος και Αιμοεπαγρύπνισης, με τη συλλογή και τον έλεγχο του ανθρώπινου αίματος ή των συστατικών αίματος, όποια και αν είναι η σκοπούμενη χρήση τους, καθώς επίσης και η επεξεργασία, η αποθήκευση και η διανομή τους όταν προορίζονται για μετάγγιση, καθώς και η προαγωγή της ασφάλειας των μεταγγίσεων και η βέλτιστη διαχείριση των αποθεμάτων παραγώγων αίματος στην Κύπρο.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα