ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξαρση ιού Κοξάκι αυτήν την εποχή- Συστάσεις για μέτρα στα σχολεία

27 Νοεμβρίου 2023, 06:00

images

Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την εποχή ο ιός Κοξάκι, γεγονός που κάνει πολλούς γονείς να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, με τους ειδικούς να συστήνουν τη λήψη μέτρων προστασίας για αποφυγή της εξάπλωσης στα σχολεία.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ. Αβραάμ Ηλία , ανέφερε ότι για την έξαρση του ιού που παραδοσιακά παρουσιάζεται αυτή την εποχή, ευθύνεται η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού, η οποία ενισχύεται με τον ελλιπή αερισμό των τάξεων στα σχολεία και στους βρεφοκομικούς σταθμούς.

O ιός Κοξάκι προσβάλει κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας, χωρίς όμως να εξαιρούνται τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και οι ενήλικες.

«Πρόκειται για έναν εντεροϊό, δηλαδή είναι ιός ο οποίος ζει  στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων, του βήχα και του φταρνίσματος ή μετά από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες», προσθέτει ο γιατρός.

Περίπου τα μισά από όλα τα παιδιά που μολύνονται με τον ιό, δεν έχουν συμπτώματα. Άλλα εκδηλώνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ενώ μερικά παιδιά έχουν επίσης πόνο στο λαιμό, κοιλιακή δυσφορία, ή ναυτία.

Ένα παιδί με τον ιό Κοξάκι μπορεί απλά να έχει πυρετό, αλλά να μην έχει άλλα συμπτώματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, εξηγεί ο γιατρός, το παιδί μπορεί να  οδηγηθεί σε αφυδάτωση και να χρειαστεί να νοσηλευτεί για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Στις πλείστες των περιπτώσεων, η συμπτωματολογία είναι ηπιότερη και τα συμπτώματα υποχωρούν  σε 7-10 μέρες.

Να μην ανησυχούν οι γονείς

«Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχήσουν γιατί πρόκειται για αυτοιάσιμο νόσημα το οποίο δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Καλό είναι όταν το παιδί παρουσιάζει τέτοια συμπτωματολογία, να μένει περιορισμένο στο σπίτι προς αποφυγή της μετάδοσης του ιού ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί στο σχολείο. Καλό μέτρο είναι επίσης η απολύμανση των επιφανειών και των παιγνιδιών με σαπούνι και ζεστό νερό ή χλωρίνη», σημειώνει.

Επιπλέον, προσθέτει, το συχνό καθάρισμα των αντικειμένων με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή όπως τα παιχνίδια, οι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα που βάζουν στο στόμα, μειώνουν τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Πέραν της Κύπρου, αυξανόμενη είναι και στην Ελλάδα η διασπορά των ιών Κοξάκι (Coxsackie) με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), να ζητεί επαγρύπνηση.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη 

Σχετικά Άρθρα