ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξαρση δερματικών παθήσεων λόγω του καύσωνα

30 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο, οδηγούν σε έξαρση τις δερματικές παθήσεις, με τους ειδικούς να συστήνουν προσοχή και επίσκεψη σε δερματολόγους εάν το πρόβλημα εμφανίζεται να είναι πιο σοβαρό.

Πέραν της θερμικής δυσφορίας που προκαλούν οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο, οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες και στο δέρμα.

Πρώτα με κουνούπια, μετά με «ψείρες» θάλασσας

Η Δερματολόγος-Αφροδιολόγος, Δρ Μαργαρίτα Μαυρογένη, πρόεδρος της Δερματολογικής Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, αναφέρει στο YgeiaWatch ότι «φέτος το καλοκαίρι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, παρατηρήσαμε εξάρσεις στις δερματικές παθήσεις».

«Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι μας με τσιμπήματα από έντομα π.χ. κουνούπια, αλλά ας μην ξεχνάμε τις αράχνες, τους ψύλλους, τα τσιμπούρια», σημειώνει.

Στη συνέχεια, προσθέτει, ξεκινώντας τα μπάνια στην θάλασσα «ήρθαμε αντιμέτωποι με τις «ψείρες τις θάλασσας», τις γνωστές καλιγίδες, μικροσκοπικά παράσιτα, προνύμφες μεδουσών που με την αύξηση της θερμοκρασίας πολλαπλασιάστηκαν στις παραλίες μας».

Σύμφωνα με την Δρ Μαυρογένη, οι δερματικές αντιδράσεις μπορεί να είναι ήπιες όπως μια ελαφριά ερυθρότητα του δέρματος που να συνοδεύεται από φαγούρα έως έντονη αλλεργική αντίδραση.

Στην πρώτη περίπτωση, εξηγεί, «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια αντιφλεγμονώδη λοσιόν από το φαρμακείο και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις να στραφούμε στον Δερματολόγο μας».

Επίσης, επισημαίνει, παρατηρήθηκε αύξηση στις λοιμώξεις του δέρματος όπως μυκητιάσεις (ποικιλόχρους πιτυρίαση, ονυχομυκητιάσεις) ιογενείς (μυρμηγκιές, μολυσματική τέρμινθος), βακτηριακές (μολυσματικό κηρίο), καθώς και πρώτου και δεύτερου βαθμού ηλιακά εγκαύματα.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα