Eξαίρεση στις μετακινήσεις για άτομα με αυτισμό
15 Απριλίου 2020, 12:49
Είναι δύσκολο για ένα άτομο με αυτισμό να κατανοήσει γιατί είναι απαραίτητος ο περιορισμός στο σπίτι, όμως η εξαίρεση στις μετακινήσεις είναι μια ανακούφιση για τα παιδιά, τους ενήλικες και τις οικογένειές τους, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου με Αυτισμό, Τασούλα Γεωργιάδου.
Ο Σύνδεσμος, που ιδρύθηκε το 1990, λειτουργούσε διάφορα προγράμματα παγκύπρια, τα οποία και ανέστειλε λόγω της καραντίνας.
Αναστάληκαν συγκεκριμένα το πρωινό πρόγραμμα στα Κέντρα Ημερήσιας φροντίδας, οι απασχολήσεις και εκπαίδευση ενηλίκων σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, το απογευματινό πρόγραμμα κοινωνικοποίησης ενηλίκων σε Λευκωσία και Λεμεσό, το απογευματινό πρόγραμμα ατομικών θεραπειών ( αισθητηριακή ολοκλήρωση, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ειδική εκπαίδευση και μουσικοθεραπεία ) για παιδιά και έφηβους σε Λευκωσία και Λεμεσό, η απογευματινή δομημένη απασχόληση παιδιών και εφήβων σε Λευκωσία και Λεμεσό. Μερικώς λειτουργεί το πρόγραμμα των κατ’ οίκον επισκέψεων σε Λευκωσία και Λεμεσό, όταν και εφόσον παραστεί ανάγκη και με τήρηση των αναγκαίων μέτρων.
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται όμως το πρόγραμμα στήριξης και συμβουλευτικής των οικογενειών με έξι κοινωνικούς λειτουργούς παγκύπρια, με διαφοροποιήσεις όμως λόγω των μέτρων και της ιδιόμορφης κατάστασης.
«Μόλις ξεκίνησαν να παίρνουν τα πράγματα μεγάλη διάσταση σε σχέση με την πανδημία, καλεστήκαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσουμε τι θα πρέπει να κάνουμε. Και εγώ σαν μητέρα και άλλα μέλη του ΔΣ που είμαστε γονείς, κατανοούσαμε πλήρως τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε αν αναστέλλαμε τη λειτουργία των προγραμμάτων μας. Πρωτίστως όμως έπρεπε να διασφαλίσουμε όσο μπορούσαμε στο ελάχιστο να διακινδυνεύσουμε να νοσήσει κάποιος από τους εξυπηρετούμενους μας. Γι’ αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και τα διατάγματα από της 16 Μαρτίου, αναστείλαμε τη λειτουργία των προγραμμάτων μας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Γεωργιάδου.
Μας είπε ότι παρόλο που όλες οι οικογένειες κατανοούσαν πλήρως την απόφαση, μιας και τα παιδιά/ ενήλικες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έπρεπε ο Σύνδεσμος να διαχειριστεί αρκετά προβλήματα και δυσκολίες.
«Ο αυτισμός είναι ένα τεράστιο φάσμα και γι’ αυτό το λόγο κάποια παιδιά / ενήλικες μπορούν να κατανοήσουν το γιατί γίνεται αυτό όταν τους εξηγηθεί, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν όμως και εκείνα τα παιδιά/ενήλικες μαθημένα στην ρουτίνα τους και χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν το γιατί, άρχισαν να έχουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Ο κάθε γονιός πλέον έπρεπε μέσα στο σπίτι να βρει λύσεις και να κράτηση όσο γίνεται τις ισορροπίες για αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών. Η απαγόρευση στις μετακινήσεις ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις οικογένειες», ανέφερε.
Η κ. Γεωργιάδου ανέφερε πως έπρεπε να σταλεί επιστολή στον Υπουργό Υγείας για να δοθεί εξαίρεση στις μετακινήσεις, νοουμένου ότι όλοι έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτό, τόνισε, ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για όλους τους γονείς, αφού μπορούν εκεί και όπου χρειάζεται να βγάλουν το παιδί / ενήλικα τους για βόλτα πάνω από μια φορά.
«Επίσης λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας επικοινώνησαν με τον Σύνδεσμο και τις οικογένειες για να δουν αν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Από πλευράς του Συνδέσμου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τον Υπουργό Υγείας και την Υπουργό Εργασίας. Έχουμε μια καλή συνεργασία και παίρνουμε Κρατική Χορηγία για τα προγράμματα μας. Σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερα και το Κράτος να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στα παιδιά / ενήλικες μας 100%», ανέφερε.
Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, οι οικογένειες παίρνουν διάφορα επιδόματα, αλλά κάποιες απορρίπτονται και ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους Υπουργούς και τους αρμόδιους φορείς, προς διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών/ενηλίκων «μέχρι να πάρουν αυτό που τους ανήκει, δηλαδή όλα τα αυτονόητα χωρίς να χρειάζεται εμείς οι γονείς, οι φίλοι και εθελοντές να είμαστε σε ένα συνεχή αγώνα».
Ο Σύνδεσμος εξυπηρετεί σήμερα 35 ενήλικες και 75 παιδιά και στο πρόγραμμα Στήριξης και Συμβουλευτικής γύρω στις 500 οικογένειες.
«Παρόλο την αναστολή των προγραμμάτων μας όλο το προσωπικό μας εθελοντικά σχεδόν καθημερινώς έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειες, τους στηρίζουν και τους καθοδηγούν πως να διαχειριστούν τις διάφορες συμπεριφορές του παιδιού / ενήλικα μέσα στο σπίτι. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί από την άλλη κάνουν τηλεφωνικές παρεμβάσεις στήριξης της οικογένειας καθημερινά και αν χρειαστεί θα κάνουν και κατ’ οίκον, τηρώντας βεβαίως όλους τους κανόνες υγιεινής», τόνισε.
Η κ. Γεωργιάδου είπε επίσης πως με τη βοήθεια του ΚΕΠΑΚΥ (Κέντρου παροχής κοινωνικών υπηρεσιών) και του LETSHELP και άλλων οργανώσεων, ενόψει και του Πάσχα, παραδόθηκαν τρόφιμα και κουπόνια σε οικογένειες που το είχαν ανάγκη.
«Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, προσπαθούμε ως Σύνδεσμος να είμαστε κοντά στις οικογένειες με διαφορετικούς τρόπους, οι οικογένειες μας επιβάλλεται να νοιώθουν την παρουσία μας έστω και τηλεφωνικά και να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Γεωργιάδου.