Ετοιμότητα Υπ. Υγείας για περιφρούρηση ασφάλειας τροφίμων
07 Ιουνίου 2024, 16:00
Την ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών για περιφρούρηση της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται η ανάγκη ετοιμότητας για τη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας τροφίμων, η οποία απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από φορείς χάραξης πολιτικής, υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων, αγρότες, παραγωγούς, υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων και καταναλωτές.
«Η ασφάλεια των τροφίμων σώζει ζωές, μειώνοντας τις τροφιμογενείς ασθένειες. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων δεν αναγνωρίζουν σύνορα και, σε μια παγκοσμίως διασυνδεδεμένη αγορά τροφίμων, μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα από ένα εθνικό πρόβλημα σε πρόβλημα με διεθνείς διαστάσεις», σημειώνεται.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των Υγειονομικών Υπηρεσιών και του Γενικού Χημείου του Κράτους, συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Επιπλέον, συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, καθώς και στην εφαρμογή των σχετικών διεθνών προτύπων, με στόχο την διασφάλιση ασφαλών τροφίμων για τους Κύπριους και τους ευρωπαίους καταναλωτές.
Ευρωπαϊκή εκστρατεία #Safe2EatEU
Η Ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών #Safe2EatEU, στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος, υποστηρίζει τους πολίτες της ΕΕ να πραγματοποιούν ενημερωμένες επιλογές τροφίμων.
Η εκστρατεία επικεντρώνεται στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με διάφορες πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων, όπως η σημασία της ανάγνωσης των ετικετών των τροφίμων και οι πρακτικές μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Εκστρατεία #Safe2EatEU
Η Κύπρος συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην ευρωπαϊκή εκστρατεία #Safe2EatEU, με στόχο να επιτρέψει στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία τους στις καθημερινές επιλογές. Η εκστρατεία επικεντρώνεται στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με διάφορες πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων, όπως:
- Η σημασία της ανάγνωσης των ετικετών των τροφίμων.
- Η προώθηση πρακτικών μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
- Η ασφάλεια των υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
- Η πρόληψη και διαχείριση τροφιμογενών ασθενειών.
- Οι κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης τροφίμων.
Η εκστρατεία #Safe2EatEU σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τους πολίτες της ΕΕ, ώστε να πραγματοποιούν ενημερωμένες και κριτικές επιλογές στα τρόφιμα που καταναλώνουν.
ΠΟΥ: 420 χιλ. θάνατοι από τροφιμογενείς ασθένειες ετησίως
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο, 600 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς επηρεάζονται από περίπου 200 διαφορετικού τύπου τροφιμογενείς ασθένειες.
Οι ασθένειες αυτές προέρχονται από την κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων, μολυσμένων με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες, και επιφέρουν 420.000 θανάτους ετησίως.
Όπως τονίζεται, τα περιστατικά αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
Η φετινή 6η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, με το σύνθημα «Ασφάλεια τροφίμων: Να είσαι έτοιμος για το απροσδόκητο», επικεντρώνεται στα έκτακτα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων και υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης.
Μ.Μ.