ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα Πανεπιστημίου Κύπρου για αντιμετώπιση εξάρτησης από οπιοειδή

11 Ιουνίου 2024, 10:24

images

Μια πρωτοποριακή έρευνα με τίτλο, «Αποτελεσματικότητα της Κεταμίνης για την Πρόληψη της Υποτροπής σε Ασθενείς με Διαταραχές Χρήσης Οπιοειδών – PROUD» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο, υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η έρευνα αυτή, η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (ΙΔΕΚ), αποτελεί την πρώτη του είδους της στη χώρα μας και στοχεύει στη διερεύνηση μιας καινοτόμου θεραπευτικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από οπιοειδή.

Όπως αναφέρεται, η κατάχρηση οπιοειδών αποτελεί μια σοβαρή επιδημία παγκοσμίως, με τα ποσοστά υποτροπής μετά την αποχή να φτάνουν το 85-91%. Οι υφιστάμενες θεραπείες παρουσιάζουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για νέες, πιο αποτελεσματικές λύσεις. Η κεταμίνη, ένα φάρμακο γνωστό για την ισχυρή του αντικαταθλιπτική  δράση, έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών τάσεων σε διάφορες κλινικές μελέτες, ενώ οι παρενέργειες είναι ελάχιστες. Το φάρμακο αυτό χορηγείται πάντα με την αρμόζουσα ιατρική επίβλεψη.

Η έρευνα αυτή, σημειώνεται, «στοχεύει να γεφυρώσει το κενό στη θεραπεία των διαταραχών χρήσης οπιοειδών, εξετάζοντας τη χορήγηση της κεταμίνης ως μέσου πρόληψης της υποτροπής στους ασθενείς με διαταραχές χρήσης οπιοειδών, συνδυάζοντας τις αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες με την ικανότητά της να μειώνει τα ποσοστά υποτροπής».

Αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες/ουσες στην έρευνα θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν σημαντικά από τη νέα θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

«Η κεταμίνη, η οποία χρησιμοποιείται ως μέρος της θεραπείας, όταν χορηγηθεί σε χαμηλές δόσεις, φαίνεται να μειώνει τα ποσοστά υποτροπής, προσφέροντας μια νέα ελπίδα για πλήρη ανάρρωση», προστίθεται.

Το έργο διεξάγεται στη Μονάδα Υποκατάστασης «ΓΕΦΥΡΑ» στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Κύριος ερευνητής είναι ο Δρ Πάνος Ζάνος, Επίκουρος Καθηγητής στη Νευροφαρμακολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει έγκριτους επιστήμονες από τους τομείς της Ψυχιατρικής, όπως οι Δρ Δήμος Φωτόπουλος (Μονάδα Χορήγησης Υποκατάστατων Ουσιών «Γέφυρα»), Δρ Ανδρέας Χατζηττοφής (Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Δρ Εύα Μπέλλα (Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου), της Ψυχολογίας, όπως η Κλινική Ψυχολόγος, Δρ Γεωργία Παναγιώτου (Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Νευροεπιστήμης, όπως η Δρ Άννα Ονησιφόρου (Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου). Το ερευνητικό έργο είναι σε εξέλιξη και παραμένει ανοικτό για την ένταξη ασθενών που πληρούν τα κριτήρια της μελέτης.

Σχετικά Άρθρα