ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα επιστημόνων για υγιεινό λευκό ψωμί

03 Μαΐου 2024, 06:00

images

Οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος ψωμιού που να είναι εξίσου υγιεινό με το ολικής αλέσεως, αλλά να μοιάζει και να έχει γεύση σαν το λευκό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσθέσουν μικρές ποσότητες αρακά, φασόλια και δημητριακά στο μείγμα ψωμιού, καθώς και πίτουρο και φύτρο σιταριού που συνήθως αφαιρούνται από το λευκό αλεύρι.

Όπως σημειώνεται, οι αρτοποιοί προσπάθησαν να κάνουν τα λευκά τους καρβέλια πιο υγιεινά στο παρελθόν, προσθέτοντας πίτουρο στο αλεύρι τους, αλλά στους πελάτες τους δεν άρεσε η γεύση και η υφή.

Το ερευνητικό έργο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια.

Αναλύουν χημική σύνθεση λευκού αλευριού

Η Δρ Catherine Howarth του Πανεπιστημίου Aberystwyth, η οποία είναι μία από τους επικεφαλής του έργου, ανέφερε ότι οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να αναλύουν τη λεπτομερή χημική σύνθεση του υπάρχοντος λευκού αλευριού.

Τόνισε ότι η ενίσχυση των θρεπτικών του αξιών στα επίπεδα του ψωμιού ολικής αλέσεως, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση και την αίσθηση του λευκού ψωμιού, ήταν μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης.

Περιλάμβανε την προσθήκη μικρότερων ποσοτήτων φύτρων σιταριού και μέρους του πίτουρου που αφαιρείται κατά τη διαδικασία άλεσης, καθώς και την προσθήκη άλλων δημητριακών που είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες όπως κινόα, τεφ, σόργο και κεχρί. Τα πράσινα μπιζέλια και τα ρεβίθια, θα έδιναν επιπλέον πρωτεΐνη.

«Θέλουμε να μάθουμε ακριβώς ποιες βιταμίνες και μέταλλα χάνονται κατά τη διαδικασία άλεσης», είπε η Δρ Howarth.

«Χρησιμοποιώντας άλλα δημητριακά μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών και κυρίως την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, επειδή το λευκό ψωμί έχει πολύ λίγες φυτικές ίνες, κάτι που είναι τόσο σημαντικό για την καλή υγεία», επεσήμανε.

Ελπίζεται ότι ένα προϊόν θα μπορούσε να είναι στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε περίπου δύο χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η προσέγγισή τους θα πετύχει, επειδή προσθέτουν μόνο το εσωτερικό στρώμα του πίτουρου, το οποίο είναι λιγότερο έντονα αρωματισμένο και χρωματισμένο.

Σημαντικό βήμα για την υγεία ανθρώπων

Ο Tim Lang, καθηγητής πολιτικής τροφίμων στο City University, ο οποίος δεν συμμετέχει στην έρευνα, είπε ότι η εργασία θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.

«Οι Βρετανοί είχαν μια ερωτική σχέση με το λευκό ψωμί για περισσότερο από έναν αιώνα και οι διατροφολόγοι λαχταρούσαν να πείσουν περισσότερους ανθρώπους να φάνε τα δημητριακά ολικής αλέσεως», είπε. «Η νέα έρευνα φαίνεται σαν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση για να γίνει αυτό», επεσήμανε.

Οφέλη δημητριακών ολικής αλέσεως

Σύμφωνα με τη Βρετανική Διαβητολογική Εταιρεία, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, μπορεί να είναι έως και 30% χαμηλότερος σε άτομα που τρώνε τακτικά δημητριακά ολικής αλέσεως και ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου, μπορεί επίσης να μειωθεί.

Επιπρόσθετα, οι έρευνες δείχνουν ότι το 95% των ενηλίκων δεν τρώνε αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως και σχεδόν ένας στους τρεις, δεν καταναλώνει καθόλου.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα