ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτρέπονται κάμερες σε εισόδους ιδιωτικών νηπιαγωγείων χωρίς ήχο

25 Απριλίου 2024, 13:48

images

Σε εισόδους ή εξόδους ιδιωτικών νηπιαγωγείων και χώρους στάθμευσης επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων βιντεοπαρακολούθησης (ΚΚΒΠ) αλλά δεν επιτρέπεται η καταγραφή ήχου, σε καμία περίπτωση, αφού κάτι τέτοιο παρεμβαίνει υπερβολικά στην ιδιωτικότητα των υποκειμένων των δεδομένων, διευκρινίζει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, με αφορμή ερωτήματα και παράπονα που λαμβάνει το Γραφείο της.

Σε γραπτή δήλωσή της η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «αφενός, οι Διευθύνσεις των νηπιαγωγείων οφείλουν να διασφαλίζουν την προστασία της περιουσίας τους, αφετέρου, έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητα των παιδιών, αλλά και των εργαζομένων».

Στα πλαίσια αυτά, επαναλαμβάνει ότι «επιτρέπεται η λειτουργία ΚΚΒΠ στην είσοδο/ έξοδο νηπιαγωγείου και χώρο στάθμευσης, ενώ δεν  επιτρέπεται η λειτουργία ΚΚΒΠ σε εσωτερικούς χώρους, αίθουσες διδασκαλίας, κοινόχρηστους χώρους (διαδρόμους, κουζίνα), αποχωρητήρια/ αποδυτήρια και αυλή/ παιδότοπο».

Σημειώνει ότι κατά περίπτωση και αναλόγως των συνθηκών, θα μπορούσε να επιτραπεί η λειτουργία ΚΚΒΠ εκτός των ωρών λειτουργίας του υποστατικού, νοουμένου ότι, δεν επηρεάζεται η ιδιωτικότητα οποιουδήποτε προσώπου.

«Περαιτέρω, δεν επιτρέπεται να ελέγχεται η προσωπική συμπεριφορά, οι προσωπικές επαφές και η αποδοτικότητα των ατόμων μέσω τέτοιων συστημάτων. Ακόμα και να έχει ληφθεί η συγκατάθεση των εργαζομένων, για την εγκατάσταση του ΚΚΒΠ στον παιδότοπο και/ή στις αίθουσες διδασκαλίας, αυτή δεν δύναται να ληφθεί υπόψιν, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι, μία τέτοια συγκατάθεση είχε δοθεί ελεύθερα, λόγω της ύπαρξης ανισορροπίας ισχύος μεταξύ του εργοδότη και των εργαζομένων», αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Επισημαίνει, επίσης ότι «δεν επιτρέπεται η καταγραφή ήχου, σε καμία περίπτωση, αφού κάτι τέτοιο παρεμβαίνει υπερβολικά στην ιδιωτικότητα των υποκειμένων των δεδομένων».

Σχετικά Άρθρα