Επιστήμονας UCY: Διάγνωση ασθενειών μέσω της εκπνοής
21 Δεκεμβρίου 2023, 10:47
To βραβείο «Best Poster Award» στο παγκόσμιο συνέδριο του Material Research Society (MRS) στις ΗΠΑ απονεμήθηκε στον επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Μάριο Κωνσταντίνου οποίος έφτιαξε νανοϋλικό για τη διάγνωση ασθενειών μέσω της εκπνοής.
Ο Δρ Κωνσταντίνου, ο οποίος συνεργάζεται με τον Επίκουρο Καθηγητή Χρυσάφη Ανδρέου από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε την έρευνά του με τίτλο «Nanowire-based Sensor Platform for Breath Analysis».
Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός νέου νανο-αισθητήρα που αποτελείται από νανο-σύρματα οξειδίου του τιτανίου (TiO2 NWs) κοσμημένα με νανο-σωματίδια χρυσού (Au NPs).
Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της φασματοσκοπίας Ράμαν, ο νανο-αισθητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ασθενειών μέσω της εκπνοής.
Σύμφωνα με του επιστήμονες, ο μελλοντικός στόχος της έρευνας, η οποία φέρει το ακρωνύμιο CanSENS, είναι η ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της εκπνοής, ως μια μη επεμβατική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης.
Στη συγκεκριμένη έρευνα συνέβαλαν o Επίκουρος Καθηγητής Αγάπιος Αγαπίου και ο Λέκτορας Σωτήριος Χριστοδούλου, από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο Δρ Κωνσταντίνου, ο οποίος ηγείται του ερευνητικού έργου, ανέφερε ότι, αυτή η νέα προσέγγιση κατασκευής αισθητήρα είναι ευέλικτη, χαμηλού κόστους, και ευαίσθητη στις οργανικές πτητικές ουσίες (VOCs) που εξέρχονται από την εκπνοή των ασθενών.
«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε εύκολα και γρήγορα να μελετήσουμε τον συσχετισμό των VOCs με συγκεκριμένες ασθένειες, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοποίηση του point-of-care testing (POCT), δηλαδή την ταχεία και άμεση διάγνωση στο σημείο παροχής φροντίδας στον ασθενή», πρόσθεσε.
Το έργο λαμβάνει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης Marie Skłodowska-Curie (No. 101024362).
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας Απεικόνισης και Ανίχνευσης (NIDL), Δρ Ανδρέου, σημείωσε ότι, η πραγματοποίηση της μελέτης είναι η απόδειξη της ιδέας όπου αναλύθηκαν τα εκπνεόμενα συμπυκνώματα της αναπνοής (breath condensates) εθελοντών, κάτι που οδήγησε στην ταυτοποίηση του κορονοϊού SARS-CoV-2.
«Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η συσκευή μπορεί να χρησιμεύσει ως βιοαισθητήρας τελευταίας τεχνολογίας για γρήγορο έλεγχο ασθενειών που βασίζονται στην εκπνοή, καθώς και στην ανάπτυξη μελλοντικών διαγνωστικών πλατφόρμων με βάση την εκπνοή», διευκρίνισε.
Οι νικητές των βραβείων «Best Poster Award» επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 1.500 παρουσιάσεις, με βασικά κριτήρια το τεχνικό περιεχόμενο, την εμφάνιση, την ευκρίνεια των γραφικών, και την ποιότητα παρουσίασης.
Τα άλλα βραβεία δόθηκαν σε έρευνες από πανεπιστήμια όπως το Princeton University, το Washington University in St. Louis, το Korea Advanced Institute of Science and Technology, και το University of Melbourne, τα οποία συγκαταλέγονται στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο: https://cordis.europa.eu/project/id/101024362
Μ.Μ.
Tags: Ασθένειες