Επιθεωρήσεις για πρόληψη κινδύνων μυοσκελετικής καταπόνησης των εργαζομένων
28 Απριλίου 2022, 17:23
Οι Επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας θα επιθεωρήσουν χώρους εργασίας, με σκοπό τη λήψη μέτρων για πρόληψη των κινδύνων μυοσκελετικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2022.
Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, θα επιθερωρηθούν εργασιακοί χώροι στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, μεταφορές και βιομηχανικές αποθηκεύσεις, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών ταχυμεταφορών (Courier).
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι επιθεωρήσεις θα διενεργηθούν στο πλαίσιο της ειδικής εκστρατείας επιθεώρησης των χώρων εργασίας που διοργανώνει η Επιτροπή Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Senior Labour Inspectors Committee, SLIC) και στην οποία συμμετέχουν οι Επιθεωρητές όλων των αρμόδιων Αρχών Επιθεώρησης Εργασίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προστίθεται ότι η εκστρατεία υλοποιείται κατόπιν συνεργασίας της Επιτροπής SLIC με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU OSHA).
Στην εκστρατεία χρησιμοποιείται το κοινό ερωτηματολόγιο της Επιτροπής SLIC για την Πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) στους Χώρους Εργασίας.
Για κατάλληλη ενημέρωση κάθε εργοδότη / αυτοεργοδοτούμενου προσώπου, καθώς και για υποβοήθηση της συμμόρφωσής του με τη νομοθεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, ετοιμάστηκαν συνοπτικές Οδηγίες για Πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ). Το κείμενο στην ελληνική γλώσσα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκστρατεία. Υπόδειγμα Σχεδίου Δράσης για Διαχείριση της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Εκστρατεία για Πρόληψη ΜΣΠ). Το κείμενο στην ελληνική γλώσσα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκστρατεία.
Περαιτέρω, όπως αναφέρεται, o κάθε εργοδότης (ή εκπρόσωπός του) μπορεί να ενημερωθεί μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος για τα θέματα της πρόληψης των ΜΣΠ στην εργασία. Η ενότητα «Τομείς Πολιτικής», υπο-ενότητα «Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία», επιλογή «Χειρωνακτική Διακίνηση Φορτίων (ΧΔΦ)» της ιστοσελίδας περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες καθώς και τα έντυπα αξιολόγησης της ΧΔΦ με τη χρήση της μεθόδου ΚΙΜ, ώστε να αξιολογείται ο κίνδυνος πρόκλησης ΜΣΠ στους εργαζόμενους και να λαμβάνονται μέτρα για την ελαχιστοποίησή του. Ο σχετικός σύνδεσμος (link) στην ιστοσελίδα είναι ο ακόλουθος: http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf/All/6C55570B749ECBB5C2257DF0003278B1?OpenDocument
Tags: Aσφάλεια στην εργασία