Επιβαρύνονται συναισθηματικά τα παχύσαρκα άτομα
28 Αυγούστου 2024, 06:09
Σε μεγαλύτερο βαθμό βιώνουν αρνητικά συναισθήματα οι παχύσαρκοι ενήλικες, σε σύγκριση με τους ενήλικες με κανονική σωματική μάζα βάσει του δείκτη BMI, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα Gallup, καταδεικνύουν ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες βιώνουν αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινότητα τους, ενώ αναφέρουν ακόμη ότι αισθάνονται πως δεν αντιμετωπίζονται δίκαια από άλλα άτομα σε κοινωνικές τους αλληλοεπιδράσεις.
Πρόσθετα, η πλειοψηφία αυτών των ατόμων, αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση της αυτοκριτικής, ενώ οι πλείστοι εκφράζουν την άποψη ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με το βάρος τους.
Όπως αναφέρεται, η παχυσαρκία παρουσίασε άνοδο από το 2008, ενώ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού αμερικανών με παχυσαρκία στο 38% κατά το 2023, από 32% το 2019.
Εξάλλου, έκθεση του οίκου Citi σε συνεργασία με το τμήμα ιατρικών σπουδών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων δημόσιας υγείας ειδικά για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ως μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου μέτρων για τη βελτίωση του παγκόσμιου συστήματος υγείας.
Συναισθηματική επιβάρυνση λόγω βάρους
Εξετάζοντας την πτυχή του θέματος σε ότι αφορά την συναισθηματική επιβάρυνση των παχύσαρκων ατόμων, σημειώνεται ότι το επιπρόσθετο βάρος μπορεί να προκαλέσει τόσο φυσικούς, όσο και συναισθηματικούς κινδύνους.
Ξεχωριστή έρευνα της Gallup το 2014, κατέδειξε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με χαμηλά επίπεδα κοινωνικής ευεξίας.
Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η παχυσαρκία ενδεχομένως να διασυνδέεται και με χαμηλά επίπεδα συναισθηματικής ευεξίας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα άτομα που θεωρούνται παχύσαρκοι, είναι πιθανότερο να αναφέρουν πως βιώσαν αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τα άτομα με κανονικό βάρος.
Στην κατηγορία αρνητικών συναισθημάτων περιλαμβάνονται συγκεκριμένα το άγχος, η μοναξιά, ο θυμός, το στρες, η λύπη, η ανησυχία και ο φυσικός πόνος, τα οποία προέρχονται από την αρνητική αντιμετώπιση των παχύσαρκων ατόμων λόγω του στίγματος που υπάρχει γύρω από την παχυσαρκία.
Το 54% των συνεντευξιαζόμενων, δήλωσε ότι βιώνει στρες, ενώ ποσοστό 46% ανέφερε το συναίσθημα της ανησυχίας, 45% ανέφερε πόνο και 44% των συνεντευξιαζόμενων το άγχος.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα άτομα με κανονικό δείκτη βάρους, ανέρχονται σε 50%, 43%, 25% και 41%.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι οι συνέπειες στις διαπροσωπικές σχέσεις, λόγω του κοινωνικού στίγματος γύρω από την παχυσαρκία, περιλαμβάνουν την άδικη αντιμετώπιση και κρίση αναλόγως του βάρους ενός ατόμου.
Τα παχύσαρκα άτομα συχνά βιώνουν επικριτικές συμπεριφορές λόγω του βάρους τους, γνωστό και ως «weightism». Μάλιστα το 51% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ανέφεραν ότι άλλα άτομα τους αντιμετωπίζουν υπεροπτικά.
Την ίδια ώρα, το 83% των παχύσαρκων ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο με το βάρος του.
Η έρευνα τονίζει την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη το πώς η παχυσαρκία αλληλοεπιδρά με δημογραφικούς παράγοντες όπως η καταγωγή, το φύλο και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο του κάθε ατόμου, ώστε να αντιμετωπισθούν τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με τις κοινωνικές νόρμες.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, οι προσπάθειες ανάδειξης του ζητήματος της παχυσαρκίας αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά το 2018, ενώ όπως υπογραμμίζεται η ανάγκη να συζητηθεί το ζήτημα της ψυχικής υγείας και του weightism, σε συνάρτηση με τον φυσικό πόνο.
Της Μαρίας Κυριακίδου