ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος τα δικαιώματα ατόμων με βιώματα ψυχικών δυσκολιών

18 Οκτωβρίου 2024, 14:56

images

Ημερίδα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, διοργάνωσε ο Κλάδος Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας Υγείας και ο Κλάδος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, η Κυπριακή Εταιρεία Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με την Πόλυ Γρηγορά, Συνήγορο Ψυχικής Υγείας. Η Ημερίδα είχε θέμα «Ψυχική Υγεία: Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος» με στόχο την προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων με βιώματα ψυχικών δυσκολιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, στο επίκεντρο της ημερίδας ήταν η αντιμετώπιση του στίγματος που βιώνουν τα άτομα με ψυχικές δυσκολίες, καθώς και η ενδυνάμωση τους ώστε να εισακουστούν και να αναδειχθούν οι παράγοντες που τους καθιστούν πιο ευάλωτους σε κοινωνική απομόνωση και αποκλεισμό.

Μέσα από τις συζητήσεις στα δυο εργαστήρια διαφάνηκε η ανάγκη για κατανόηση, στήριξη, αποδοχή και εκπαίδευση όχι μόνο των ίδιων των ατόμων, αλλά και των φροντιστών, όπως και των επαγγελματιών. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ανοιχτού τύπου συζητήσεις όπως εκείνες των εργαστηρίων που διεξαχθήκαν βοηθούν στο να καταπολεμηθεί το στίγμα και η ντροπή που μπορεί να βιώνουν τα άτομα και οι οικογένειες ή οι φροντιστές τους.

Όπως αναφέρεται, τα μηνύματα αυτά επαναλήφθηκαν και ενδυναμώθηκαν μέσα από την συζήτηση που ακολούθησε με συμμετοχές της κας Γρηγορά, της κας Ρίτας Σούπερμαν, βουλεύτριας ΔΗΣΥ και μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, της Δρ. Ελένη Καραγιάννη, συντονίστριας του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας, και της Δρ. Άννας Χατζιωάννου, μέλους της Επιτροπής Εποπτείας Ψυχικά Ασθενών υπό τον συντονισμό του Δρ. Νίκου Μίττλετον.

Σημειώνεται ότι από τις σημαντικές δυνατότητες της υφιστάμενη κατάστασης στην Κύπρο που σημειώθηκαν αφορούν στην ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου σε θέματα ψυχικής υγείας, στην ύπαρξη υπηρεσιών, και στην διαδικασία δημιουργίας Εθνικής Στρατηγικής για την Ψυχική Υγεία.

Σημαντικές αδυναμίες που επισημάνθηκαν μέσω της συζήτησης αφορούν στην αποτελεσματική εφαρμογή των νομοθεσιών και την ανάγκη για αξιολόγηση δράσεων, καθώς και στην ενημέρωση/εκπαίδευση και ενσυναίσθηση επαγγελματιών, αλλά και τον συντονισμό και πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ανάγκες των φροντιστών οι οποίοι νιώθουν πολλές φορές περιθωριοποιημένοι. Καταλήγοντας, η κα Σούπερμαν ανέφερε ότι θα εγείρει το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ώστε να αξιολογηθούν τα νομικά και θεσμικά κενά και τα προβλήματα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα.

Στην ημερίδα συμμετείχε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της ΟΣΑΚ και της ΠΑΦΟΨΥ, άλλων οργανωμένων συνόλων και κοινωνικών εταίρων, καθώς και φροντιστές και άτομα με βιώματα ψυχικών δυσκολιών.

Σχετικά Άρθρα