Επί τάπητος προβλήματα υποβοηθούμενης γονιμότητας
13 Οκτωβρίου 2022, 17:44
Την ανάγκη διενέργειας ενημερωτικής εκστρατείας για τα θέματα της γονιμότητας, συζήτησε, μεταξύ άλλων την Πέμπτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ενώπιον της οποίας ακούστηκε ότι μέσα στις προτεραιότητες της όποιας εκστρατείας ενημέρωσης για θέματα γονιμότητας θα πρέπει να είναι και η ενημέρωση του κοινού για την παράνομη δράση κλινικών στις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες δεν διασφαλίζουν ούτε την ποιοτική ούτε την ασφαλή παροχή υπηρεσιών στα υπογόνιμα ζευγάρια.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα ανά το παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα της εμπορίας ενδεχομένως προσώπων και παρένθετων μητέρων, αλλά και εμπορίας ωαρίων.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι συζήτησαν σήμερα στην Επιτροπή Υγείας το πολύ σημαντικό και νευραλγικό θέμα της ενημέρωσης των γυναικών για τα θέματα γονιμότητας.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι πριν από δύο χρόνια επανέλαβε την ίδια εισήγηση που επαναλαμβάνει και σήμερα για την προώθηση ενημερωτικής εκστρατείας σε δύο επίπεδα για ενημέρωση γυναικών γι’ αυτό το θέμα.
Όπως είπε, το πρώτο επίπεδο θα πρέπει να γίνει από τους γιατρούς προς τις γυναίκες έγκαιρα και σωστά και προς αυτό υπάρχει δέσμευση του συμβουλίου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να ετοιμάσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που να καταγράφει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πρέπει να ενημερώνονται οι γυναίκες και το δεύτερο είναι η ανάληψη από πλευράς κρατικών φορέων για μια ενημερωτική εκστρατεία γενικότερα προς τις γυναίκες για τη φύλαξη των ωαρίων.
«Να ξεκαθαρίσω ότι μας έχει ενημερώσει η Επίτροπος Ισότητας των δύο φύλων ότι αναλαμβάνει ενημερωτική εκστρατεία ύψους 20.000 ευρώ για τα θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικά θέματα που αφορούν τις γυναίκες και σ΄ αυτό θα περιλαμβάνονται και τα θέματα γονιμότητας και το χαιρετίζουμε», πρόσθεσε.
Επισήμανε, παράλληλα, ότι στηρίζουν απόλυτα τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για περαιτέρω ενίσχυση του Σχεδίου Επιδότησης.
«Πρόσφατα και ο συνάδελφος ο Χαράλαμπος Πάζαρος και η υποφαινόμενη έχουμε κάνει ενέργειες για να αυξηθεί το ποσό που δίνεται τόσο για τη διαδικασία των εξωσωματικών όσο και για όλα τα άλλα στάδια και για τη φύλαξη των ωαρίων από το Υπουργείο Υγείας. Ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη αλλά και να ενημερώνονται σωστά οι γυναίκες που ενδεχομένως να έχουν κάποια ιατρικά προβλήματα. Να είναι καρκινοπαθείς ή να θέλουν να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους για το μέλλον», συμπλήρωσε.
Το σημαντικό, είπε η κα. Ορφανίδου, είναι να υπάρχει έγκαιρη και σωστή ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς προς τις γυναίκες.
Κληθείσα να σχολιάσει ότι ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι υπάρχουν γιατροί οι οποίοι δεν είναι εκπαιδευμένοι κατάλληλα, δεν έχουν τα ανάλογα πτυχία για να διενεργούν εξωσωματικές και πόσο τους ανησυχεί αυτό, η κα. Ορφανίδου είπε ότι ακριβώς για αυτό το λόγο έχει απαντήσει η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ότι είναι με βάση τις νομοθεσίες που καθορίζονται το ποιοι μπορούν πραγματικά να ενεργούν αυτές τις εξωσωματικές και αυτά ελέγχονται όταν υποβάλλεται η αίτηση στα πλαίσια του Σχεδίου από την κάθε ενδιαφερόμενη.
Σε ερώτηση αναφορικά με την πληροφόρηση που δόθηκε στην επιτροπή ότι εταιρείες στο διαδίκτυο εμπορεύονται παρένθετες μητέρες ή και δότριες ωαρίων από την Ουκρανία και τον φόβο εκμετάλλευσής τους, η κα. Ορφανίδου είπε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα γενικότερα ανά το παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα της εμπορίας ενδεχομένως προσώπων και παρένθετων μητέρων, αλλά και εμπορίας ωαρίων.
«Αυτά τα θέματα δεν αγγίζουν τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξαν όμως καταγγελίες για τα κατεχόμενα , οι οποίες όμως είμαι σίγουρη ότι θα διερευνηθούν από τα παγκόσμια αρμόδια Φόρα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η δική μας νομοθεσία είναι ξεκάθαρη για το τι επιτρέπει αναφορικά με την παρένθετη μητέρα, για τις δότριες των ωαρίων και ενδεχομένως στα πλαίσια του τροποποιητικού νομοσχεδίου που έρχεται από το Υπουργείο Υγείας να συζητήσουμε περαιτέρω αυτά τα θέματα για να εντάξουμε περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες, ούτως ώστε αυτά τα φαινόμενα να μην δουν ποτέ το φως εδώ στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα αν είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στις ελεύθερες περιοχές, η κα. Ορφανίδου είπε ότι δεν υπάρχει κάποια έρευνα ή στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
«Βεβαίως, όμως, αν υπάρχουν κάποια τέτοια στοιχεία να υποβληθούν προς διερεύνηση. Βεβαίως και υπάρχει πρόβλημα αν όντως υπήρχαν αυτά τα στοιχεία», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετά ζευγάρια στην Κύπρο.
Είναι «ένα ζήτημα, το οποίο αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να εμπλακούν όλες οι αρμόδιες αρχές για να τελειώσει η έρευνα που ζητήθηκε το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι είναι μια έρευνα, την οποία ζήτησαν γυναίκες οι οποίες ήταν προσκεκλημένες από διάφορους φορείς ενώπιον της Επιτροπής, για να φανεί κατά πόσο υπάρχει και στην Κύπρο ένα επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο εντοπίζεται τους τελευταίους μήνες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
«Τα κρούσματα αυτά αφορούν εταιρείες στο διαδίκτυο, οι οποίες εμπορεύονται παρένθετες μητέρες ή και δότριες ωαρίων από την Ουκρανία και ενδεχομένως, μάς αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, αυτό να γίνεται και στην Κύπρο. Αλλά για να μπορούν να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές που έχουν και τα μέσα και τις ικανότητες να προχωρήσουν σε έρευνα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ σοβαρή αυτή η πληροφορία που δόθηκε στην Επιτροπή. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που αγγίζει και τα όρια του εγκληματικού και για αυτό το λόγο θα πρέπει και ζητούμε και εμείς να γίνει έρευνα το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κέττηρος είπε ότι θα πρέπει επίσης σε ό,τι αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να προχωρήσει ένας εκσυγχρονισμός στις διαδικασίες για να διευκολυνθούν περισσότερο οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, «και αυτό να γίνεται, αντιλαμβάνεστε, με νόμιμο τρόπο, ούτως ώστε να μην αναγκάζονται να προσφεύγουν σε αυτά τα φαινόμενα που αναφερθήκαν προηγουμένως».
Ανέφερε, παράλληλα, ότι ζητούν να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό, το σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο εκκρεμεί στο Υπουργείο Υγείας από το Γενάρη του 2022, δηλαδή εδώ και εννέα μήνες.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το πρόβλημα υπογονιμότητας και θυμίζει μια γεωμετρική πρόοδο όπου κάθε χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα όσον αφορά τη γονιμότητα αυξάνονται.
Σημείωσε ότι περισσότεροι και περισσότερα ζευγάρια ζητούν στήριξη.
«Σκεφτείτε ότι πέρσι 2.000 άτομα είχαν ζητήσει επιδότηση για την υποβοηθούμενη γονιμότητα. Και αυτό το νούμερο όπως μας έχει λεχθεί αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Εκείνο το οποίο διαπιστώνεται και έχουμε διαπιστώσει είναι ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των ανθρώπων αυτών για τα δικαιώματα τους, δηλαδή ποια δικαιώματα έχουν όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο, πώς μπορούν να βοηθηθούν, ποια τα δικαιώματα των γυναικών όσον αφορά τα θέματα γονιμότητας. Γενικά διαπιστώνεται αυτό το κενό γνώσης. Για αυτό και εμείς καλέσαμε άπαντες όλους τους φορείς να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην εκστρατεία αυτή», κατέληξε.
Tags: Γονιμότητα, δημόσια υγεία, Υπουργείο Υγείας