Επί τάπητος ο στιγματισμός ατόμων με ψυχικές νόσους
15 Μαΐου 2024, 16:45
Μια σημαντική πτυχή του ζητήματος της διαχείρισης ζητημάτων ψυχικής υγείας στην Κύπρο, αυτή του στιγματισμού των ατόμων με ψυχικές νόσους, αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, η Κυπριακή Εταιρεία Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας (ΚΕΕΔΥ).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΕΔΥ, Δρ Νίκο Μίτλεντον με συμμετοχή των Πόλυ Γρηγορά εκ μέρους της ΟΣΑΚ, Άγγελου Άνθιμου εκ μέρους της Human Talks Cyprus, της Δρ Χριστίνας Ιωάννου εκ μέρους της ΥΕΨ, και του Δρ Γιώργο Γεωργίου εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών, ο στιγματισμός των ατόμων αναφέρθηκε ως ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τα άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας.
Ανάμεσα σε άλλα, όπως διαφάνηκε, εμποδίζει την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες και την αποτελεσματική υποστήριξη.
Η εκπαίδευση επαγγελματιών και η εργασία με άτομα που βιώνουν ψυχικές δυσκολίες τονίστηκε ότι πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό και την κατανόηση, αντί να ενισχύουν τα στερεότυπα και τον αποκλεισμό.
Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η μη-συμμόρφωση με νομικές πτυχές δημιουργεί αρνητική εικόνα για τη χώρα μας.
Χρειάζονται στήριξη οι οικογένειες ατόμων με ψυχικές νόσους
Αναφέρθηκε επιπλέον ότι εξίσου σημαντική είναι η στήριξη των οικογενειών των ατόμων με ψυχικές δυσκολίες, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλες προκλήσεις και χρειάζονται πληροφόρηση και υποστήριξη για να μπορέσουν να σταθούν δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συζητήσεις για την ψυχική υγεία πρέπει να εστιάζουν στην ατομική εμπειρία, στον αποστιγματισμό, στην υποστήριξη των οικογενειών και στην πρόσβαση σε πόρους και υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν.
Σημαντική η επένδυση στην ψυχική υγεία
Περαιτέρω, όπως αναφέρθηκε, η επένδυση στον τομέα της ψυχικής υγείας αποτελεί σημαντικό τομέα και αυτό όπως τονίστηκε, θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από τη διασφάλιση της αύξηση του προϋπολογισμού γι’ αυτόν τον σκοπό και στο πλαίσιο του γενικού συστήματος υγείας αλλά και σε δράσεις πρόληψης.
Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στη σημαντικότητα της συμμετοχικής δράσης και ενεργούς και ουσιαστικής εμπλοκής των ασθενών στην συν-διαμόρφωση προτάσεων και πολιτικών που αφορούν τη ψυχική υγεία.
Η ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής Ψυχικής Υγείας, στην οποία συμβάλει και ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωσαν αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται συντονισμός δράσεων που να δίνουν φωνή στα ίδια τα άτομα και στις οικογένειες τους.
Τέλος, τόσο ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, όσο και η Κυπριακή Εταιρεία Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας συμφώνησαν όπως συνεχίσουν τη συνεργασία για τη στήριξη της συμμετοχής ατόμων με βιώματα ψυχικών δυσκολιών στις δράσεις και διαδικασίες προαγωγής της ψυχικής υγείας και της πρόληψης των ψυχικών δυσκολιών.
Η ημερίδα με τίτλο «Ψυχική Υγεία: Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας , με στόχο να παρέχει μια πλατφόρμα για ανοιχτό διάλογο και κατανόηση γύρω από ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άτομα με βιώματα ψυχικών δυσκολιών βάζοντας τους στο επίκεντρο της ημερίδας.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη