ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έπεσαν έξω στις προβλέψεις για ΟΑΥ - Ενέκριναν έξτρα κονδύλια

27 September 2024, 11:22

images

Έξτρα κονδύλια για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Ιουλίου 2024, μέσω τροποποιητικών προϋπολογισμών για τα έτη 2021 και 2022.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει τον τροποποιητικό προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το έτος 2021, καθώς και τροποποιητικό προϋπολογισμό για το 2022, οι οποίοι κατατέθηκαν χθες στη βουλή.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση προς τη βουλή για τους τροποποιητικούς προϋπολογισμούς του ΟΑΥ, το άρθρο 48 του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου προνοεί ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας υποβάλλει μέσω του υπουργείου Υγείας, στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων του.

Βάσει του πιο πάνω άρθρου, o ΟΑΥ υπέβαλε στο υπουργείο Υγείας τους τροποποιητικούς προϋπολογισμούς του για τα έτη 2021 και 2022.

Έξτρα €100 εκατ. για αμοιβές παρόχων

Ο τροποποιητικός προϋπολογισμός για το 2021 προνοεί αύξηση ύψους €99,7 εκατ. στο άρθρο 02011 που αφορά αμοιβές παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Όπως αναφέρεται, η τροποποίηση του νόμου του προϋπολογισμού του 2021 κρίνεται αναγκαία για κάλυψη οφειλών προς το υπουργείο Υγείας, οι οποίες συμφωνήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2023 και συνεπώς δεν είχαν προβλεφθεί κατά τον καταρτισμό του προϋπολογισμού του 2021.

Οι οφειλές αφορούν το κόστος δικαιούχων του ΓεΣΥ για ονομαστικά φάρμακα (€55,2 εκατ.) και αποστολές ασθενών στο εξωτερικό (€19,6 εκατ.) και στην Κύπρο για υπηρεσίες που δεν είχαν ενταχθεί ακόμα στο ΓεΣΥ (€13,9 εκατ.) τα οποία καλύφθηκαν απευθείας από το ΥΥ.

Για τις σχετικές οφειλές δεν απαιτήθηκαν χρηματικές πιστώσεις αφού η εξόφλησή τους έγινε μέσω συμψηφισμού με άλλες οφειλές του ΥΥ προς τον ΟΑΥ: €88,7 εκατ.

Παράλληλα, προέκυψε υπέρβαση στις αμοιβές παροχέων υγείας λόγω της ύπαρξης περιστατικών Covid τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί ύψους €11 εκατ.

Ο τροποποιητικός προϋπολογισμός για το 2022 προνοεί αύξηση ύψους €1,5 εκατ. στο άρθρο 02001 που αφορά επιστροφές εισφορών ΓεΣΥ για εισοδήματα πέραν των €180.000 και €41,5 εκατ. στο άρθρο 02011 για αμοιβές παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Σημειώνεται ότι το πρόσθετο κονδύλι απαιτείται λόγω του ότι οι πραγματικές εισφορές για το ΓεΣΥ για το έτος 2022 ήταν κατά €96,6 εκατ. υψηλότερες από τις προϋπολαγισθείσες και ως εκ τούτου, με βάση τις εκτιμήσεις, το ποσό της επιστροφής εισφορών προς δικαιούχους είναι αυξημένο καθώς συνδέεται με το ποσό των εισφορών.

Επίσης, απαιτείται για κάλυψη οφειλών προς το υπουργείο Υγείας, οι οποίες προέκυψαν περί τα τέλη του υπό αναφορά έτους και συνεπώς δεν είχαν προβλεφθεί κατά τον καταρτισμό του προϋπολογισμού του 2022. Οι οφειλές αφορούν το κόστος δικαιούχων του ΓεΣΥ για ονομαστικά φάρμακα (€45 εκατ.) και αποστολές ασθενών στο εξωτερικό (€8,3 εκατ.) ποσά για τα οποία δεν υπήρχε επαρκή πρόνοια στον προϋπολογισμό.

Για τις σχετικές οφειλές δεν απαιτήθηκαν χρηματικές πιστώσεις αφού η εξόφλησή τους έγινε μέσω συμψηφισμού με άλλες οφειλές του ΥΥ προς του ΟΑΥ και εξοικονομήσεις πιστώσεων από το ίδιο άρθρο. Επίσης υπήρξε εξοικονόμηση κατά €11,8 εκατ. στο κόστος των αμοιβών των παροχέων υγείας.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα