Επ. Υγείας: Συζητήθηκε η συμμόρφωση ΟΑΥ με υποδείξεις ΓΕ για συμφωνίες με ιδιωτικά νοσηλευτήρια
04 Δεκεμβρίου 2020, 08:24
Το θέμα της συμμόρφωσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προς τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, σε σχέση με τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Οργανισμός με ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τη Β ́ Φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, συζήτησε εκ νέου χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.
Υπενθυμίζεται πως τα καταρχήν ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επικεντρώνονται σε τυχόν καταχρήσεις εντός του ΓεΣΥ, στις 37 συμβάσεις για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, που υπέγραψε ο ΟΑΥ με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, οι υπηρεσίες του ΓεΣΥ που θα έπρεπε με βάση το νόμο να ξεκινήσουν το 2020, αλλά και η μη υπογραφή ακόμη σύμβασης ΟΑΥ – ΟΚΥπΥ.
Ενδεχομένως παράνομες κάποιες συμβάσεις
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, είπε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε εκφράσει από τα μέσα του καλοκαιριού την αντίθεση της για τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΑΥ θα συμβληθεί με ορισμένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
«Έχουμε εκφράσει την αντίθεση μας και την πεποίθηση μας ότι οι εν λόγω συμβάσεις, ενδεχομένως, να είναι παράνομες, διότι επιτρέπουν σε κάποια νοσηλευτήρια να έχουν ιδιωτική πτέρυγα εκτός ΓεΣΥ από τη στιγμή που το ίδιο το νοσηλευτήριο είναι εντός του ΓεΣΥ. Αυτό σημαίνει πως κάποιος ασθενής, ο οποίος πληρώνει την εισφορά του και θεωρείται ότι είναι εντός ΓεΣΥ να πάει σε ένα νοσηλευτήριο το οποίο είναι μέσα στο σύστημα και να του ζητηθεί να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό εκτός του συστήματος, διότι η υπηρεσία που θα του παρασχεθεί, ενδεχομένως, να μην καλύπτεται από το σύστημα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πετρίδης.
Όπως είπε, «υπάρχει το ρίσκο κάποιοι ασθενείς να τους λεχθεί ότι για παράδειγμα δεν υπάρχουν κλίνες εντός ΓεΣΥ και αν θέλετε να χειρουργηθείτε για παράδειγμα έχω ορισμένες κλίνες εκτός ΓεΣΥ», για να προσθέσει πως «είπαμε από την αρχή ότι ο ΟΑΥ θα έπρεπε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ασθενών και να χρησιμοποιήσει το σύστημα open house».
Ανέφερε πως θα πρέπει να τοποθετηθούν επί νομικής βάσης και οι νομικοί σύμβουλοι του ΟΑΥ, καθώς και η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ως νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας.
Αναμένει σχετική γνωμάτευση η Επιτροπή Υγείας, βάσει της οποίας προχώρησε ο ΟΑΥ
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι από τα εκατέρωθεν επιχειρήματα τα οποία ακούστηκαν κατά τη συνεδρία προκύπτει το ερωτήματα «κατά πόσο υπήρξε γνωμάτευση, η οποία εμπεριστατωμένα και αιτιολογημένα να υποδηλώνει ότι υπήρχε το δικαίωμα της άσκηση παράλληλης ιατρικής πράξης εντός και εκτός ΓεΣΥ από ιδιωτικές κλινικές, το οποίο δόθηκε από τον ΟΑΥ».
«Ενόψει των όποιων προβληματισμών έχουν εγερθεί, αλλά και των εκατέρωθεν επιχειρημάτων που είχαν αναπτυχθεί, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή και είναι επιτακτική θέση από πλευράς Επιτροπής να παρουσιαστεί η γνωμάτευση, η οποία υπήρχε και έδιδε το δικαίωμα στον ΟΑΥ να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια και πράξη, η οποία υπό άλλες συνθήκες θεωρείται ως παρέκκλιση και καταστρατήγηση από την κατ’ ουσία φιλοσοφία του ΓεΣΥ», ανέφερε.
Όπως είπε, τα μέλη της Επιτροπής αναμένουν να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Υγείας η σχετική γνωμάτευση, βάσει της οποίας προχώρησε ο ΟΑΥ.
Ο κανόνας του open house θα πρέπει να ισχύει απόλυτα, λέει ο Γ. Γεωργίου
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, είπε πως το κόμμα του είναι έντονο σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας, καθολικής πρόσβασης και ίσης μεταχείρισης όλων, προσθέτοντας πως δεν θα επιτρέψει με οποιοδήποτε τρόπο να παρεισφρήσει ενδεχόμενο άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός του ΓεΣΥ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προϋποθέσεις εισαγωγής του πολυασφαλιστικού, αντί του μονοασφαλιστικού.
«Ο κανόνας του open house θα πρέπει να ισχύει απόλυτα, δηλαδή όλοι μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι, με τα ίδια κριτήρια προσβασιμότητας, χωρίς καμιά διάκριση, ίση μεταχείριση για όλους, γιατί έτσι υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό ο κανόνας ίδιες υπηρεσίες, ίδιες αμοιβές θα πρέπει να ισχύει για όλους», είπε.
Κάλεσε το Υπουργείο Υγείας, ως θεματοφύλακας τόσο του ιδίου του συστήματος υγείας,, όσο και του δημοσίου συμφέροντος, να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και να μην επιτρέψει οποιοδήποτε εκτροχιασμό.
Επιχειρείται να εισαχθεί το πολυασφαλιστικό σύστημα, λέει ο Μ. Σιζόπουλος
Για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος και βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «επιχειρείται μέσα από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με ιδιωτικά νοσηλευτήρια να εισαχθεί το πολυασφαλιστικό σύστημα και μάλιστα να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων νοσηλείας το ΓεΣΥ και μόνο ένα μικρό μέρος η ασφάλεια», για να σημειώσει ότι «με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ασθενείς δύο ταχυτήτων, τους προνομιούχους που την ώρα που θα χρειαστούν την άμεση επέμβαση θα αξιοποιούν την ασφάλεια τους και τους μη προνομιούχους που είναι στο ΓεΣΥ, που θα τύχουν περίθαλψης όποτε θα υπάρξει διαθέσιμος χρόνος ή διαθέσιμη κλινική».
Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή επιχειρείται να δημιουργηθεί συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, δεδομένου ότι η ίδια η ιατρική πράξη από πλευράς του ΟΑΥ θα καλύπτεται με διαφορετική τιμολόγηση, ανάλογα με το νοσηλευτήριο», σημειώνοντας πως «έχει επιβεβαιωθεί ότι κατά παράβαση πάλι της νομοθεσίας προχωρούν σε αμοιβές σε γιατρούς οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ με έμμεσο τρόπο, διαμέσου του νοσηλευτηρίου στο οποίο ασκούν την ιατρική τους».
«Όπως είναι φυσικό όλα αυτά αφενός μεν οδηγούν σε μια μορφή απαξίωσης του ΓεΣΥ, αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι στην ουσία προβαίνει ο ΟΑΥ δυστυχώς με την κάλυψη από πλευράς του Υπουργείου σε σπατάλη χρημάτων που είναι οι εισφορές του φορολογουμένου πολίτη», είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτό που απομένει «είναι η ίδια η Κυβέρνηση να ζητήσει από την Γενική Εισαγγελία την γνωμάτευση και αν και εφόσον διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες ή υπάρχουν πειθαρχικά ή άλλου είδους αδικήματα, να διαταχθεί η συγκεκριμένη έρευνα για να μπορέσει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας».
Περιορισμοί λειτουργίας νέων φαρμακείων
Εξάλλου, η Επιτροπή Υγείας ενημερώθηκε για τη συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφορικά στα κριτήρια και τους περιορισμούς λειτουργίας νέων φαρμακείων, για ένταξή τους στο ΓεΣΥ.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είπε πως η Υπηρεσία του έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεση της «με τον τρόπο που ο ΟΑΥ επιχειρεί να γίνει ρυθμιστής της αγοράς των φαρμακείων, με την άρνησή του να συμβάλλεται με κάποιους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα αιτηθούν κοντά του για να συμβληθούν».
Εξέφρασε την πεποίθηση πως «αυτό παραβιάζει τις αρχές του ανταγωνισμού», για να σημειώσει ότι «με ικανοποίηση είδαμε ότι η Επιτροπή προστασίας Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για το θέμα».
«Άποψη της Υπηρεσίας μας παραμένει ότι οιοσδήποτε νέος φαρμακοποιός θέλει να ανοίξει ένα φαρμακείο δεν μπορεί να το ανοίξει και να πουλάει καλλυντικά. Θα πρέπει να του δίδεται η ευκαιρία από τον ΟΑΥ να συμβληθεί μαζί του ούτως ώστε να παρέχει υπηρεσίες εντός του ΓεΣΥ», είπε ο κ. Πετρίδης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, είπε ότι αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και ως εκ τούτου αναμένεται το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα από τη συγκεκριμένη διερεύνηση.
Πρόσθεσε πως «κάθε άλλη συνέχιση της συζήτησης αυτή τη στιγμή για το όλο θέμα δεν μπορεί να προχωρήσει, ενόψει της απάντησης και του πορίσματος, που θα εκδοθεί από την ΕΠΑ».
Tags: ΓΕΣΥ