«Εθνικό πρόβλημα» η υπογεννητικότητα
06 Φεβρουαρίου 2024, 14:56
«Εθνικό πρόβλημα» χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, την υπογεννητικότητα στην Κύπρο, υποστηρίζοντας τα αιτήματα των πενταμελών οικογενιών ιδιαίτερα όσον αφορά το ν’ αναγνωριστούν ως πολυμελείς οικογένειες.
Σε δηλώσεις έπειτα από συνάντηση με την ηγεσία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ) στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η υπογεννητικότητα στην Κύπρο και η ανάγκη διαμόρφωσής ολοκληρωμένης πολιτικής που θα βοηθήσει ν’ αντιμετωπιστεί αυτό το «εθνικό πρόβλημα».
Με βάση τον δείκτη της γεννητικότητας σήμερα, σημείωσε, γίνονται 1,3 γεννήσεις ενώ η απλή αναπαραγωγή και ανατροφοδότηση του πληθυσμού είναι 2,1. Να λάβουμε επίσης υπόψην ότι το 1990 ο δείκτης γεννητικότητα ήταν στο 2,4. «Το πρόβλημα είναι εκεί, μας βλέπει, μας φωνάζει, άρα εμείς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Με ημίμετρα, με αποσπασματικές πολιτικές, το πρόβλημα δεν πρόκειται ν’ αντιμετωπισθεί. Αυτό λέει η εμπειρία», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Υπάρχουν μέτρα, λαμβάνονται αποφάσεις, κάποιες υλοποιούνται, αλλά όλα αυτά δεν αποδείχθηκαν ικανά για ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, πρόσθεσε. Χρειάζεται λοιπόν, συνέχισε, η διαμόρφωση ολοκληρωμένων πολιτικών που να περιλαμβάνουν και προγράμματα και δράσεις, δομές και κυρίως υποδομές σε ολόκληρη την αλυσίδα της οικογένειας, ώστε να δίδεται η δυνατότητα και το απαραίτητο υπόβαθρο σε όσους θέλουν να κάνουν οικογένεια και παιδιά, να γνωρίζουν ότι σε όλα τα στάδια που απασχολούν μια οικογένεια θα έχουν την στήριξη του κράτους σε πολιτικές, σε δράσεις, σε υποδομές «Αν δεν γίνει αυτό το πράγμα, τότε το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και να εντείνεται», ανέφερε.
Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Στεφάνου, έχει προτείνει ολοκληρωμένες πολιτικές για το πρόβλημα και αυτή την περίοδο διεξάγει εκστρατεία για την νέα οικογένεια και με πρωτοβουλία του κόμματος θέματα που αφορούν την οικογένεια συζητούνται στη Βουλή. «Η μπάλα όμως είναι στα πόδια της εκάστοτε Κυβέρνησης γιατί είναι η εκτελεστική εξουσία που διαμορφώνει, αποφασίζει και προτείνει τις συγκεκριμένες πολιτικές", σημείωσε.
Η ΠΟΠΟ, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, έχει κάποια αιτήματα και ξεχώρισε το αίτημα για να αναγνωριστούν οι πενταμελείς οικογένειες ως πολυμελείς, το οποίο, όπως ανέφερε, το κόμμα του στηρίζει.
«Με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να εξομοιώσουμε τα διάφορα αιτήματα, τις διάφορες πολιτικές που υπάρχουν για τις πολύτεκνες οικογένειες. Άλλωστε, όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα σήμερα, ο στόχος για να μπορέσουμε ν’ αυξήσουμε την γεννητικότητα είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες ν’ αποκτούν τουλάχιστον 3 παιδιά και με την ιδιότητα της πολύτεκνης οικογένειας πια, να έχουν το κίνητρο για ακόμη περισσότερα παιδιά», επεσήμανε .
Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος, με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να προχωρήσουμε, δίνοντας έμφαση σε ολοκληρωμένες πολιτικές, ανέφερε, πρσθέτοντας ότι με την ΠΟΠΟ συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο που είναι επωφελής και για τους δύο.
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Χαράλαμπος Ηρακλείδης είπε ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε σαν τρίτεκνος «αν και είναι δίτεκνος». Χαρακτήρισε γόνιμο τον διάλογο που είχαν, ευχαρίστησε το «μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης για τις σταθερές, διαχρονικές θέσεις του όσον αφορά τις πενταμελείς οικογένειες και εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την αναφορά του κ. Στεφάνου πως άμεσα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα των τρίτεκνων οικογενειών ν’ αναγνωριστούν ως πολύτεκνες.
Tags: παιδιά, υπογεννητικότητα