Ενώπιον του ΟΑΥ προβληματισμοί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων
07 Αυγούστου 2024, 06:04
Ενώπιον του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), τέθηκαν χθες οι προβληματισμοί του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), όσον αφορά τα αντικίνητρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού.
Σημειώνεται ότι ο ΟΑΥ έχει επεξεργαστεί σχέδιο παροχής κινήτρων/αντικινήτρων, το οποίο έθεσε σε διαβούλευση μέχρι το τέλος Ιουλίου, στο οποίο οι γυναικολόγοι θα επιβραβεύονται ή θα «τιμωρούνται» ανάλογα με το αριθμό των καισαρικών τομών που διενεργούν.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Μόνικα Κυριάκου, ανέφερε ότι στο πλαίσιο χθεσινής συνάντησης του οργανισμού με το σύνδεσμο, ο ΠΑΣΙΝ εξέφρασε τους προβληματισμούς του αναφορικά με το συγκεκριμένο μέτρο που απορρέει από την εθνική στρατηγική για τη προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και μείωση της προωρότητας.
Παράλληλα, έγινε αναφορά και σε άλλα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν προηγουμένως.
Τροποποίηση δράσεων μόνο με έγκριση υπουργείου Υγείας
Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, ο ΟΑΥ ενημέρωσε τον ΠΑΣΙΝ ότι το μέτρο απορρέει από την εθνική στρατηγική για τη προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και μείωση της προωρότητας, και το οποίο όπως τόνισε, «έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε».
«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε τροποποίηση των δράσεων και της σειράς υλοποίησής που απορρέουν από την εθνική στρατηγική», υπέδειξε, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν με το υπουργείο Υγείας.
«Εμείς έχουμε αναλάβει δέσμευση ενώπιον του υπουργείου υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του μέτρου αλλά και άλλων μέτρων όπως η εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών για τη διενέργεια καισαρικών», επεσήμανε.
«Οποιαδήποτε τροποποίηση η οποία προτείνεται από οποιοδήποτε που αφορά τις δράσεις της εθνικής στρατηγικής και της σειράς προτεραιοποίησής τους, θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή που απέστειλε προς τον γενικό διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Δρ Μάριος Καραϊσκάκης, σημειώνει ότι ως θέση αρχής συμφωνούν για την ανάγκη προώθησης των φυσιολογικών τοκετών, στο πλαίσιο εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής του υπουργείου Υγείας.
Εκφράζουν όμως διαφωνία για τα αντικίνητρα διενέργειας των καισαρικών, αναφέροντας ότι βασίζονται κυρίως σε μια λογιστική προσέγγιση και δεν λαμβάνουν υπόψη επιστημονικά κριτήρια καλές πρακτικές άλλων χωρών.
Της Γεωργίας Χαννή