Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για διαχείριση αποβλήτων ελαστικών
23 Ιανουαρίου 2023, 12:02
Τακτικούς ελέγχους αναφορικά με τη συμμόρφωση των συστημάτων με τη διαχείριση αποβλήτων ελαστικών οχημάτων πραγματοποιεί το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή σε σχετική ερώτηση της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Αλεξάνδρας Ατταλίδου, στη βάση των πορισμάτων της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη Διαχείριση Αποβλήτων Ελαστικών Οχημάτων, το Τμήμα Περιβάλλοντος εντατικοποίησε τους ελέγχους και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των συστημάτων με τους όρους των αδειών που κατέχουν.
Συγκεκριμένα, με σειρά επιστολών του, το Τμήμα Περιβάλλοντος ενημέρωσε τα συστήματα για τα όσα επισημαίνονται στην Ειδική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ζητώντας από τα αυτά να μεριμνήσουν για την εφαρμογή τους.
Προστίθεται ότι από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν τακτικές συναντήσεις με τα συλλογικά συστήματα με στόχο τη συμμόρφωσή τους με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, καθώς και με τους όρους των αδειών λειτουργίας τους.
Όπως αναφέρει ο κ. Καδής, μεταξύ άλλων, εφαρμόζονται:
- Η αναγραφή των κατηγοριών και των ποσοτήτων των ελαστικών στα τιμολόγια και στις αποδείξεις εισπράξεων του περιβαλλοντικού τέλους των συστημάτων, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση.
- Η ζύγιση και καταγραφή όλων των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται από την Τσιμεντοποιεία Βασιλικού προς διαχείριση.
- Η υποβολή στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων όλων των στοιχείων που απαιτούνται από τους όρους των αδειών λειτουργίας και η υποβολή στοιχείων σε μηνιαία βάση για τις εισαγωγές ελαστικών και για τα απόβλητα ελαστικών που συλλέγονται και παραδίδονται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις για σκοπούς ελέγχου.
- Η έκδοση κουπονιών από τα συστήματα μόνο σε παραγωγούς που είναι μέλη τους και με τους οποίους έχουν προσάψει σχετικές συμφωνίες, βάσει των όρων των αδειών λειτουργίας τους.
Επιπλέον, οι έλεγχοι προς τα συστήματα για επιβεβαίωση των όρων αδειοδότησης συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση.
Καταβολή τέλους διαχείρισης κάθε μήνα
Αναφορικά με την καταβολή του τέλους διαχείρισης, σημειώνεται ότι τα απόβλητα ελαστικών που συλλέγονται από τα συστήματα παραδίδονται στη μονάδα διαχείρισης ελαστικών της Εταιρίας “Enerco-Energy Recovery Ltd” και μέχρι το τέλος κάθε μήνα για τις ποσότητες που παραδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα καταβάλλεται το σχετικό τέλος διαχείρισης.
Όπως εξηγεί, «η μονάδα διαχειρίζεται τα απόβλητα ελαστικών σύμφωνα με τους όρους της άδειας βιομηχανικών εκπομπών της μονάδας, στην οποία καλύπτεται και η δυνατότητα αποθήκευσης μέχρι και την επεξεργασία τους».
Έλεγχος πυροπροστασίας στους χώρους αποθήκευσης ελαστικών
Επιπρόσθετα, το Τμήμα Περιβάλλοντος, τα τελευταία 4 χρόνια επιθεωρεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τις εγκαταστάσεις του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού και της “Enerco-Energy Recovery Ltd”, περιλαμβανομένου και του χώρου αποθήκευσης των ελαστικών.
Η τελευταία επιθεώρηση, πριν την πυρκαγιά, για σκοπούς ελέγχου πραγματοποιήθηκε στις 26/10/2021.
Όσον αφορά στις πρόνοιες πυρόσβεσης, η Άδεια Διαχείρισης Αποβλήτων της εταιρείας περιλαμβάνει αναλυτικούς όρους που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιάς, ενώ η μονάδα διαθέτει τα ακόλουθα μέτρα πυροπροστασίας:
i. Σταθερό πυροσβεστικό σύστημα νερού πιέσεως 10 bar κατά μήκος των ορίων της Μονάδας Εκμετάλλευσης με μάνικες και φορητά κανόνια πυρόσβεσης.
ii. Αποθηκευτικό χώρο νερού 700 tn με δυνατότητα αναπλήρωσης από παρακείμενη λίμνη εντός των ορίων του λατομείου.
iii. Φορητούς πυροσβεστήρες εγκατεστημένους στα μηχανήματα και τις πυροσβεστικές φωλιές.
iν. Εναποθετημένους μεγάλους σωρούς χώματος για κατάσβεση με επικάλυψη.
ν. Άμεση πρόσβαση σε χωματουργικά μηχανήματα που εργάζονται στο λατομείο για καταστολή πυρκαγιάς με χώματα.
νi. Υδροφόρες για αναπλήρωση νερού στις δεξαμενές πυρόσβεσης.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά την απελευθέρωση επιβλαβών/τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα και τις επιπτώσεις στην πτηνοπανίδα, από τις μετρήσεις ποιότητας του αέρα που καταγράφηκαν στους σταθμούς παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένοι στο χωριό Ζύγι και Μαρί, δεν παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των οριακών τιμών της νομοθεσίας για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, ώστε να επηρεαστεί η πτηνοπανίδα της περιοχής.