ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα στα 4 παιδιά δυσκολεύεται να κοιμηθεί

23 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Για τους γονείς μικρών παιδιών, λίγα πράγματα είναι τόσο πολύτιμα όσο ένας καλός ύπνος,  τόσο για το παιδί τους, όσο και για τους ίδιους. Ωστόσο, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο C.S.Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, πολλοί γονείς δυσκολεύονται να βάλουν τα μικρά τους για ύπνο και να διασφαλίσουν ότι θα ξεκουραστούν όσο χρειάζονται.

Ίσως το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα μικρά παιδιά, αντιμετωπίζουν άγχος πριν κοιμηθούν.

Η δημοσκόπηση, η οποία εξέτασε δείγμα 781 γονέων παιδιών κάτω των 7 ετών, διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία (90%) έχει μια ρουτίνα ύπνου για το παιδί τους.

Αυτές οι ρουτίνες συχνά περιλαμβάνουν τελετουργίες όπως το βούρτσισμα των δοντιών (90%), η ανάγνωση παραμυθιών (67%), το μπάνιο (54%), το να πίνουν νερό (47%) ή ένα σνακ (23%), το να κλείνουν τις συσκευές (41%), την προσευχή (31%) και την κουβέντα για την ημέρα τους (23%).

Πολλά παιδιά έχουν επίσης συγκεκριμένες συνήθειες ύπνου, όπως το να κρατούν μια κουβέρτα ή ένα λούτρινο ζώο (47%), το να πιπιλίζουν πιπίλα (7%) ή το να πιπιλίζουν τα δάχτυλα τους (6%).

Το 47% κοιμούνται σε δικό τους δωμάτιο

Όσον αφορά το χώρο στον οποίο κοιμούνται, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 47% των παιδιών κοιμούνται στο δικό τους δωμάτιο, ενώ το 21% μοιράζεται το δωμάτιο με αδέρφια.

Ωστόσο, το 22% των παιδιών κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών τους, και ένα άλλο 10% ξεκινά τη νύχτα στο δικό τους δωμάτιο αλλά καταλήγει στους γονείς κάποια στιγμή.

Ενδιαφέρον είναι ότι η παρουσία των γονέων κατά την ώρα του ύπνου διαφέρει, με το 31% να λέει ότι συχνά μένουν στο δωμάτιο μέχρι να αποκοιμηθεί το παιδί και ένα άλλο 19% να το κάνει αυτό μερικές φορές.

Παράγοντες που καθυστερούν τον ύπνο

Η δημοσκόπηση εντόπισε αρκετούς παράγοντες που μπορούν να καθυστερήσουν τον ύπνο ενός παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του να μένει ξύπνιο για να παίξει (ανέφεραν 65% των γονέων), θόρυβος από άλλα δωμάτια (43%) και το παιδί να ανησυχεί ή να αγχώνεται (23%). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις αποκοιμηθούν, κάποια παιδιά ξυπνούν αναστατωμένα ή κλαίνε (36%), μετακινούνται στο κρεβάτι των γονιών τους (43%) ή επιμένουν να κοιμηθεί ένας γονέας στο δωμάτιό τους (31%).

«Από την ηλικία του 1 έτους έως την ηλικία των 6 ετών, τα παιδιά αλλάζουν πολύ. Οι φάσεις αυτές είναι αρκετά προβλέψιμες. Φοβούνται το σκοτάδι ή αργότερα φοβούνται τα τέρατα. «Μπορεί να φοβούνται πολλά πράγματα ενώ μερικές από αυτές τις ανησυχίες φαίνεται να εμφανίζονται τη νύχτα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Sarah Clark.

Απαραίτητη η βελτίωση των συνηθειών ύπνου

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον βαθύ αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο ύπνος (ή η έλλειψή του) στην ευημερία και την ανάπτυξη ενός παιδιού. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο ύπνος επηρεάζει τη διάθεση ενός παιδιού, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τον κίνδυνο για προβλήματα όπως η παχυσαρκία. Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στην ξεκούραση και την υγεία των γονέων.

Σημαντική σύμφωνα με την έκθεση στην οποία αναλύονται τα αποτελέσματα, είναι η ύπαρξη μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου.

Όπως εξηγεί, μια ρουτίνα ύπνου σηματοδοτεί στο παιδί ότι είναι ώρα να επιβραδύνει τους ρυθμούς και παράλληλα το οικείο μοτίβο το βοηθά να αισθάνεται ασφάλεια και άνεση.

Σημαντικό παράγοντα αποτελέι και το περιβάλλον ύπνου του παιδιού. Ιδανικά, τα παιδιά πρέπει να έχουν το δικό τους κρεβάτι σε ένα ήσυχο δωμάτιο χωρίς υπερβολικό θόρυβο από άλλα μέλη της οικογένειας. Ενώ πολλοί γονείς χρησιμοποιούν ένα φως νύχτας ή αφήνουν την πόρτα μισάνοιχτη, η έκθεση προτείνει ότι ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο είναι το καλύτερο για υγιή ύπνο και ενθαρρύνει τους γονείς να βοηθήσουν σταδιακά τα παιδιά να συνηθίσουν να κοιμούνται στο σκοτάδι. Όσον αφορά τις συσκευές λευκού θορύβου ή εφαρμογές, η έκθεση προειδοποιεί ότι η ένταση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 ντεσιμπέλ και η συσκευή να τοποθετείται τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από το κρεβάτι του παιδιού για να προστατεύσει την ακοή του.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα