Ελλείψεις στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες σε υπηρεσίες
14 Ιουλίου 2023, 10:00
Ελλείψεις στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους, καταγγέλλουν σύνδεσμοι και φορείς.
Όπως υποστηρίζουν, δεν έχει γίνει καμία αλλαγή όσον αφορά τη διευκόλυνση για ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία, τόσο όσον αφορά τη διακίνηση τους, την εργασία, την ψυχαγωγία και την πρόσβαση τους σε υπηρεσίες, ενώ σε πολλούς από αυτούς έχει αποκοπεί το επίδομα λόγω τρόπου αξιολόγησης.
Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, η διερμηνέας Ιφιγένεια Ηρακλέους, ανέφερε ότι τα άτομα με αόρατες αναπηρίες όπως οι κωφοί, αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητά τους όπως το ότι δεν έχουν κανέναν να τους μεταφράσει κάποιες πληροφορίες σε δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία ή ακόμα και στην τηλεόραση δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μία ταινία.
Όπως εξήγησε, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης δίνει χορηγία στους κωφούς για παροχή διερμηνέων, αλλά δεν είναι αρκετή αν και έχει αυξηθεί.
«Ένας κωφός χρειάζεται ανά πάσα στιγμή διερμηνέα. Οι περισσότεροι διερμηνείς έχουν δεύτερες δουλειές γιατί προσπαθούν όλοι να διασφαλίσουν την επιβίωση τους. Πολλές φορές το ποσό μένει ανεκμετάλλευτο γιατί δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους κωφούς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται 24 ώρες διερμηνεία.
Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση γιατί δεν υπάρχουν καν υπότιτλοι. Η κ. Ηρακλέους πρόσθεσε ότι «η γενιά των 65 και κάτω μπορούν να καταλάβουν μία ταινία στο περίπου, όχι στο 100%. Εννοείται ότι η νέα γενιά είναι πολύ πιο μπροστά. Μπορείς να επικοινωνήσεις πάρα πολύ καλά μαζί τους».
Δεν προσαρμόζονται τα μέσα μεταφοράς στις ανάγκες τους
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χριστάκης Νικολαϊδης, δήλωσε ότι έχουν υποβάλει πολλές φορές εισηγήσεις για εκσυγχρονισμό των δημόσιων μέσων μεταφοράς, σημειώνοντας ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση για το θέμα αυτό.
«Μία από τις εισηγήσεις είναι το θέμα της οθόνης στα μέσα μεταφοράς, με την οποία θα μπορούν να βλέπουν οι επιβάτες και ιδιαίτερα οι κωφοί που δεν ακούν την ακουστική αναγγελία και να μπορούν να διαβάζουν ποια είναι η επόμενη στάση», πρόσθεσε.
Η γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Δέσποινα Ρούσου, σημείωσε ότι ο καθένας αντιμετωπίζει τα προβλήματα του και το πώς αυτά επικοινωνούν προς τα έξω. Όπως ανέφερε, πολλές φορές η επικοινωνία με την κοινωνία είναι δύσκολη για πράγματα τα οποία έχουν ανάγκη τα άτομα αυτά.
Η κ. Ρούσου δήλωσε ότι «υπάρχει επίδομα για άτομα με αναπηρία τα οποία εργάζονται και πρέπει να πάνε στη δουλειά τους. Πώς να τα βγάλει πέρα κάποιος όταν τα πάντα είναι αυξημένα σε σχέση με τη διακίνηση. Ήταν 62 ευρώ και έγινε 75 ευρώ το μήνα το επίδομα για τη διακίνηση».
Ο κ. Νικολαΐδης, ανέφερε ότι υπάρχουν ανισότητες όσον αφορά τα επιδόματα, καθώς υπάρχουν και ηλικιακά κριτήρια. Για παράδειγμα, υπάρχει επίδομα που δεν περιλαμβάνει τα άτομα ηλικίας 12 έως 63 ετών.
Υπογράμμισε ότι σε ηλικιωμένα άτομα που τους αποκόπηκε το επίδομα, οι μητροπόλεις ή κάποιοι Δήμοι προσπαθούν να τους δίνουν φαγητό, αλλά το κράτος παρά τις συστάσεις της ΚΥΣΟΑ δεν κατάφερε να επαναφέρει τα επιδόματα.
Υπέδειξε ακόμη ότι με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) δυστυχώς εκατοντάδες πολίτες με αναπηρία έχασαν τα επιδόματα τους για διάφορους λόγους και ο βασικότερος λόγος είναι η διαδικασία της αξιολόγησης της αναπηρίας τους.
Της Ουρανίας Στυλιανού