ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έκκληση Επ. Κυριακίδου στα μέλη επιτροπής ENVI να στηρίξουν τη στρατηγική για εμβόλια

22 Ιουνίου 2020, 14:19

images

Έκκληση στα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίξουν τη στρατηγική της Κομισιόν για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση εμβολίου για τον COVID19, απηύθυνε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας  και ασφάλειας τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, περιγράφοντας αναλυτικά τα πρακτικά οφέλη της από κοινού προσέγγισης των προμηθειών σε επίπεδο ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος απευθυνόμενη στα μέλη της επιτροπής ENVI, ανέφερε ότι "ευτυχώς, βγαίνουμε από την αρχική φάση αντιμετώπισης κρίσεων" και πλέον ο στόχος είναι να "επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη διαχείριση αυτής της πρόκλησης", με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

Η Επίτροπος  ξεκαθάρισε ότι "ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο είναι το καλύτερο στοίχημα για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στην πανδημία", ωστόσο διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη εμβολίου πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία και προς αυτό τον σκοπό η Κομισιόν παρουσίασε, στις 17 Ιουνίου, μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της ανάπτυξης εμβολίων κατά του COVID-19, την οποία υποστήριξαν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε η Επίτροπος.

Διευκρίνισε δε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις: "Απαιτείται ταχεία δράση, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εμβόλιο και πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας εμβολίου το συντομότερο δυνατό και στην κλίμακα παραγωγής που απαιτείται".

"Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίων πρέπει να γίνουν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Και αυτό συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι οι προγραμματιστές εμβολίων και οι κατασκευαστές θα ήταν έτοιμοι να αναλάβουν μόνοι τους. Συζητήσαμε με παραγωγούς εμβολίων και κράτη μέλη για να κατανοήσουμε αυτές τις προκλήσεις και να αναπτύξουμε τις πιο αποτελεσματικές λύσεις. Η στρατηγική μας προτείνει μια κεντρική προσέγγιση της ΕΕ για την εξασφάλιση του εφοδιασμού εμβολίων - και περιλαμβάνει υποστήριξη στους παραγωγούς εμβολίων για να βοηθήσουν στην αύξηση της συνολικής ικανότητας και ταχύτητάς τους. Αυτή η προσέγγιση θα διασφαλίσει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και θα αποτρέψει τον ανταγωνισμό, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της ΕΕ, ενώ θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη να αγοράσουν μέσω μιας ενιαίας ενέργειας προμηθειών", εξήγησε η αρμόδια Επίτροπος περιγράφοντας τη στρατηγική.

Εξήγησε δε ότι η στρατηγική "θα προσφέρει στους παραγωγούς εμβολίων μια απλοποιημένη διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή για όλους". Σύμφωνα με την πρόταση η Κομισιόν θα διαπραγματευτεί εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς με παραγωγούς εμβολίων, παρέχοντας στα κράτη μέλη το δικαίωμα να αγοράσουν ένα επιτυχημένο εμβόλιο. Οι πληρωμές βάσει αυτών των συμφωνιών - χρηματοδοτούμενες από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης - θα συμβάλουν στον κίνδυνο διαφυγής των απαραίτητων επενδύσεων για την ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίων, διευκρίνισε.

"Έχουμε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο Μέσο και είμαστε έτοιμοι να δεσμεύσουμε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των κεφαλαίων. Όταν ένα εμβόλιο παράγεται επιτυχώς, αυτό το επιχειρηματικό κεφάλαιο πρέπει να χρησιμεύσει ως προκαταβολή για τα εμβόλια που αγοράζονται από τα κράτη μέλη. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της πρόσβασης για τους πολίτες της ΕΕ  και θα διασφαλίσει ότι θα αποζημιωθούμε κατά κάποιο τρόπο για την επένδυσή μας", σημειώνει η Στέλλα Κυριακίδου.

"Σας διαβεβαιώνω ότι ολόκληρη η διαδικασία θα παραμείνει διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς, γρήγορη και ευέλικτη. Η πρόταση της Κομισιόν σημαίνει ότι οι συμβάσεις θα μπορούσαν να συμφωνηθούν με κατασκευαστές μέσα σε λίγες εβδομάδες", τονίζει.

"Δεδομένου ότι ορισμένα από τα υπό ανάπτυξη εμβόλια βασίζονται σε γενετικά τροποποιημένους ιούς, η Κομισιόν πρότεινε επίσης προσωρινές παρεκκλίσεις από μια διάταξη της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ. Εάν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αυτό σημαίνει ότι οι κλινικές δοκιμές με εμβόλια και θεραπείες κατά του COVID-19 μπορούν να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν", εξηγεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι ρυθμιστικές διαδικασίες θα είναι ευέλικτες αλλά ισχυρές τόσο  για τα εμβόλια, όσο και για τα φάρμακα.

"Ωστόσο, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής - αυτή η «ευελιξία» δεν σημαίνει ότι τα πρότυπα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου διακυβεύονται ή τίθενται υπό αμφισβήτηση", ξεκαθάρισε.

"Θα απαιτηθούν ακόμη εκτιμήσεις περιβαλλοντικού κινδύνου ως μέρος της κανονικής διαδικασίας άδειας κυκλοφορίας.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι ο προτεινόμενος κανονισμός έχει περιορισμένο πεδίο και χρόνο. Καλύπτει μόνο φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19 και μόνο όταν το COVID-19 έχει χαρακτηριστεί ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία", διευκρίνισε η Επίτροπος Κυριακίδου.

Αναφερόμενη στη διεθνή διάσταση του θέματος η Επίτροπος σημείωσε ότι "κανείς δεν θα είναι πραγματικά ασφαλής από το COVID μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς, γι `αυτό η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο την ΕΕ". Ανακοίνωσε δε ότι η ΕΕ κινητοποιεί πόρους μέσω διεθνών δεσμεύσεων και ενώνοντας δυνάμεις με χώρες και παγκόσμιους οργανισμούς υγείας για την προώθηση καθολικών δοκιμών, θεραπείας και εμβολιασμού". Υπενθύμισε επίσης ότι η εκστρατεία δέσμευσης Global Coronavirus συγκέντρωσε 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου 2020 και τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο στάδιο σε συνεργασία με τον Global Citizen και άλλους εταίρους, με αποκορύφωμα μια παγκόσμια διάσκεψη δωρητών στις 27 Ιουνίου.

Σχετικά Άρθρα