Δωρεάν εκπαίδευση πολιτών για διάσωση ζωής από καρδιακό επεισόδιο
25 Ιανουαρίου 2023, 16:42
Δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων, εφήβων και παιδιών πρώτων βοηθειών για διάσωση ανθρώπινης ζωής που κινδυνεύει από καρδιακό επεισόδιο, πνιγμό ή άλλη αιτία παραχωρεί η Ελληνική Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών Kids Save Lives – Τα παιδιά σώζουν ζωές σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Το Kids Save Lives, χωρίς κανενός είδους οικονομικό αντάλλαγμα, προσφέρει στο Υπουργείο Υγείας, την Υπηρεσία Ασθενοφόρων Κύπρου, και τους Κύπριους πολίτες, πρόσβαση στον διαδικτυακό Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών, πρόσβαση στο καινοτόμο application "iSAVElives", καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης για όλους: https://kidssavelives.gr/deltio-typou-synergasia-ksl-me-ypourgeio-ygeias-kyprou/
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής iSAVElives στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «είναι σημαντική η προσφορά της οργάνωσης προς την χώρα μας, καθώς μέσω της συμφωνίας παραχωρείται εντελώς δωρεάν η εφαρμογή στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την ίδια ώρα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας παραχωρούνται δωρεάν σεμινάρια για την εκπαίδευση των πολιτών που θα κληθούν να ανταποκριθούν σε απειλητικό για τη ζωή περιστατικό».
Ο κ. Χατζηπαντέλα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Οργάνωσης KIDS SAVE LIVES κ. Αναστάσιο Στεφανάκη αλλά και στην ομάδα του για τη λειτουργία της εφαρμογής στην Κύπρο.
Ευχαρίστησε επίσης τον Επιστημονικό Συντονιστή του Υπουργείου Υγείας, Βοηθό Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δόκτορα Μάριο Ιωαννίδη, τον Δόκτορα Χρίστο Ευτυχίου, επίσης Βοηθός Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λευκωσίας, τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, την Υπηρεσία Αναζωογόνησης και τη Διεύθυνση Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, «που από την πρώτη στιγμή υπογραφής της συμφωνίας, έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να επιτευχθούν οι στόχοι μας για αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στη χώρα μας».
Όπως αναφέρει, με αυτή την εφαρμογή ενισχύονται οι συνεργασίες του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της Υγείας, στοχεύοντας:
- στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για τον θεσμό των Πρώτων Βοηθειών,
- στην ανάπτυξη Δικτύου Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών το οποίο θα διατηρείται καταχωρημένο με χωροταξική διάταξη στον Εθνικό Χάρτη της Οργάνωσης KIDS SAVE LIVES,
- στην έγκαιρη αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή συμβάντων και την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης μέσω του Διοικητικού Συντονισμού του Υπουργείου Υγείας, της Επιστημονικής Υποστήριξης της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και της Τεχνικής Υποστήριξης των Υπηρεσιών Αναζωογόνησης.
«Ήδη στη χώρα μας έχουν καταχωρηθεί και εγκριθεί στο σχετικό διαδικτυακό χάρτη πέραν των 100 απινιδωτών και έχουν αρχίσει οι εκπαιδεύσεις των πολιτών μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων», δήλωσε, καλώντας τις επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολίτες που διαθέτουν Απινιδωτή, όπως προχωρήσουν στην καταχώρηση του στον διαδικτυακό Εθνικό Χάρτη του KIDS SAVE LIVES, αλλά και στην επικαιροποίηση των στοιχείων που τηρούνται στο αρχείο του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, είτε πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας είτε απλοί πολίτες, καθώς θα μπορούν να δουν το σήμα ποιος κινδυνεύει και πού και θα τρέχουν να βοηθήσουν, ενώ ταυτόχρονα θα φαίνεται πού υπάρχει αυτόματος απινιδωτής.
Ο Δρ Ιωαννίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από το 2008 υπάρχει στην Κύπρο ο νόμος περί εγκατάστασης και χρήσης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, ο οποίος περιέχει πρόνοια για τους διασώστες και για τους απλούς πολίτες που τρέχουν να βοηθήσουν σε κάποιο περιστατικό και δεν έχουν καμία νομική, ποινική ή αστική ευθύνη, σε περίπτωση που το άτομο με καρδιακή ανακοπή δεν τα καταφέρει.
«Οπότε απευθύνεται σε όλο τον κυπριακό πληθυσμό να εκπαιδευτεί και να μπορέσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα», προσθέτει.
Χίλιες ανακοπές ανά έτος στην Κύπρο
Σύμφωνα με στοιχεία, στην Κύπρο συμβαίνουν 1000 ανακοπές ανά έτος και συγκεκριμένα 200 σε δημόσιο χώρο κατά μέσο όρο.
Στην Ευρώπη κάθε χρόνο συμβαίνουν περίπου 350 χιλ. καρδιακές ανακοπές, δηλαδή μία ανακοπή ανά 1000 κατοίκους ανά έτος.
Επίσης, 5-10% των ατόμων επιζούν μέχρι και την έξοδο τους από το νοσοκομείο.
Ως εκ τούτου, η εφαρμογή της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους είναι ζωτικής σημασίας μέχρι την άφιξη εξειδικευμένης βοήθειας.
Επίσης, η γρήγορη αναζωογόνηση και απινίδωση (τα πρώτα 1-2 λεπτά) έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο από 60-80% πιθανότητες επιβίωσης, καθώς 100-150 άτομα ανά έτος μπορεί να διασωθούν.
Προστίθεται ότι το άτομο που παθαίνει καρδιακή ανακοπή, μέσα σε 3 λεπτά δημιουργεί μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, ενώ σε έξι λεπτά μπορεί να υπάρξει εγκεφαλικός θάνατος.
Σημειώνεται ότι κάθε ένα λεπτό που περνά υπάρχει περίπου 10% μείωση πιθανότητας επιβίωσης του ατόμου και σε 7-8 λεπτά δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα διάσωσης.
Οδηγίες προς επιχειρήσεις και πολίτες
Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, οι επιχειρήσεις, οργανισμοί, και πολίτες που διαθέτουν απινιδωτή, καλούνται όπως προχωρήσουν:
- στην καταχώρηση του/των AED/ΑΕΑ στον διαδικτυακό Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του KIDS SAVE LIVES: https://kidssavelives.gr/add-new-aed/, και
- στην ενημέρωση και στην επικαιροποίηση στοιχείων των AED/ΑΕΑ που τηρούνται στο αρχείο του Υπουργείου Υγείας, συμπληρώνοντας το επισυναπτόμενο έντυπο.
Επιπλέον, πριν προχωρήσετε στην καταχώρηση του/των AED/ΑΕΑ, ελέγξτε εάν είναι λειτουργικός (ενεργή μπαταρία / ηλεκτρόδια) και αν υπάρχουν στη συσκευασία τα απαραίτητα βοηθητικά αναλώσιμα (πετσέτα, ψαλίδι, ξυραφάκι, προστατευτική μάσκα προσώπου για εμφυσήσεις διάσωσης, καθώς και μέσα ατομικής προστασίας όπως μάσκες και 3-5 ζεύγη γάντια).
Αφού αντικαταστήσετε ή εξασφαλίσετε όλα τα παραπάνω, προχωρήστε στην καταχώρηση του.
Της Ουρανίας Στυλιανού