Δράσεις Υπουργείου Υγείας για άτομα με ψυχικές παθήσεις
16 Φεβρουαρίου 2024, 16:02
Στις δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας για τα άτομα με ψυχικές παθήσεις, αναφέρεται ο Υπ. Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ο υπουργός μεταφέροντας τη θέση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΔΥΨΥ), σημειώνει ότι όσον αφορά τα έργα συντήρησης και επέκτασης του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, με συνεχείς και επίμονες προσπάθειες, έγινε κατορθωτή η υλοποίηση της Α΄ Φάσης ανέγερσης του κέντρου Ψυχικής Υγείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2024.
Η ανέγερση του κέντρου, τονίζει ο υπουργός, θα συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών εντός του νοσοκομείου, ενώ θα συνεισφέρει και στην υγιή απασχόληση των ασθενών εντός των κλινικών, εφόσον έχουν προνοηθεί περισσότεροι χώροι εντός των κλινικών για χρήση και θεραπευτική απασχόληση των ασθενών.
Σχεδιασμός για Β' Φάση Κέντρου Ψυχικής Υγείας
Όσον αφορά στον σχεδιασμό για τη Β΄ Φάση ανέγερσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας, στην οποία περιλαμβάνονται ευρέος φάσματος υπηρεσίες, ο κ. Δαμιανός αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί το αντίστοιχο κτιριολογικό πρόγραμμα ενώ έχει συμφωνηθεί και με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ο χωροταξικός σχεδιασμός του χώρου.
Ακολούθως, ο ΟΚΥπΥ θα αναθέσει σε έμπειρο αρχιτεκτονικό γραφείο την ετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων για την προκήρυξη διαγωνισμού αγοράς υπηρεσιών εμπειρογνώμονα για την ετοιμασία master plan και εγγράφων για μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, για το έργο της Β΄ Φάσης του κτηρίου Ψυχικής Υγείας.
Παράλληλα, ο ΟΚΥπΥ θα αναπτύξει μελέτη βιωσιμότητας του έργου και θα ακολουθήσει όλες τις νενομισμένες διαδικασίες, με στόχο τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τα αρμόδια όργανα και φορείς και ακολούθως θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού περί τα τέλη Ιουνίου του 2024.
Δομές παροχής στήριξης στους ψυχικά ασθενείς
Όσον αφορά τις δομές παροχής στήριξης στους ψυχικά ασθενείς, ο υπουργός παραδέχεται ότι «είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν σήμερα κατάλληλες δομές φιλοξενίας σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα».
Σε μία προσπάθεια, η ΔΥΨΥ προέβη σε διαμόρφωση του πρώην Κέντρου Υγείας Λατσιών προς χρήση ως προστατευόμενου ξενώνα στην κοινότητα, όπου στο παρόν στάδιο διαμένουν έξι ασθενείς με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας σε σταθερή κατάσταση, οι οποίοι βρίσκονταν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα ενώ δύναται να αποκατασταθούν στην κοινότητα.
Ο ξενώνας τέθηκε σε λειτουργία στις 23/10/2023 και τηρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για λειτουργία τέτοιων χώρων, ενώ στελεχώνεται με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό ψυχικής υγείας με 24ωρη κάλυψη επτά ημέρες την εβδομάδα.
Ωστόσο, τονίζει, το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί ολιστική και σφαιρική προσέγγιση, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ενώ στο πλαίσιο της εκπόνησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ψυχική Υγεία, γίνεται συγκεκριμένη πρόνοια στα θέματα στέγασης, εκπαίδευσης, απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας για άτομα με παθήσεις ψυχικής υγείας ή ψυχοκοινωνικές αναπηρίες.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πυλώνα, προσθέτει, θα προωθηθεί η ανάπτυξη ή/και αναβάθμιση προγραμμάτων και δομών που αφορούν την εργασιακή και κοινοτική επανένταξη των ατόμων με ψυχικά προβλήματα, όπως και θέματα στέγασης, επιδότησης, ώστε να συμπεριλαμβάνουν και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις σχετικές νομοθεσίες.
Ανάγκη για ψυχιατρική μεταρρύθμιση
Ο υπουργός σημειώνει ακόμη ότι στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, προωθείται η μεταφορά των υπηρεσιών από το ψυχιατρικό ίδρυμα στην κοινότητα, μέσω της αποασυλοποίησης, της ανάπτυξης κοινοτικών υπηρεσιών/δομών/ προγραμμάτων με διεπαγγελματική στελέχωση και της τομεοποίησης και αυξημένης προσβασιμότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στην κοινότητα. Ωστόσο, επισημαίνει, το θέμα που άπτεται της θεσμοθέτησης επιτρόπου για την Ψυχική Υγεία, αποτελεί πολιτική απόφαση.
Καταρτισμός Εθνικής Στρατηγικής
Αναγνωρίζοντας ότι η δημιουργία μιας Εθνικής Στρατηγικής για την ψυχική υγεία και την ψυχική ενδυνάμωση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες αποτελεί υψίστης σημασίας για τον τομέα της ψυχικής υγείας και όχι μόνο, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύσταση αντίστοιχης ομάδας εργασίας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο πλαίσιο λειτουργίας του γραφείου χώρας του ΠΟΥ στην Κύπρο και η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής έχει τεθεί ως προτεραιότητα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού, θα προωθηθούν δομές και δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί η συστηματική ενημέρωση, διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας.
Της Γεωργίας Χαννή