ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δραματική η κατάσταση στη Λατινική Αμερική λόγω COVID-19

05 Ιουνίου 2020, 07:20

images

Η Βραζιλία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που ξεπέρασαν τα 34.000, αφήνοντας πίσω την Ιταλία, αφού κατέγραψε νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες.

Οι 1.473 θάνατοι που κατέγραψε το υπουργείο Υγείας αύξησαν σε 34.021 το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της COVID-19, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασαν τα 614.941 (+30.925 σε 24 ώρες).

Η λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει πλέον λιγότερους θανάτους μόνο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Περού, τη χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τη Βραζιλία, ξεπεράστηκε χθες το όριο των 5.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε 5.301 νεκρούς, εκ των οποίων 137 υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε κατά 4.284 το ίδιο διάστημα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 183.198. Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης και τρίτο σε αριθμό θανάτων στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία (210 εκατ. κάτοικοι) και το Μεξικό (127 εκατ.).

Πάνω από 9.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στη χώρα, έχοντας βυθίσει σε κρίση το σύστημα υγείας, το οποίο είναι αντιμέτωπο ιδίως με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19, σε βαθμό που ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι πλέον το οξυγόνο κηρύσσεται "στρατηγικός πόρος".

"Ανακηρύσσουμε το οξυγόνο στρατηγικό υγειονομικό πόρο, η αξιοποίηση του οποίου για ιατρικούς λόγους έχει προτεραιότητα σε σχέση με τη βιομηχανική χρήση", τόνισε ο Βισκάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω Διαδικτύου.

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται τουλάχιστον 146 αστυνομικοί 61 γιατροί και μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων οκτώ πυροσβέστες και 20 δημοσιογράφοι, οι οποίοι μολύνθηκαν ενώ έκαναν ρεπορτάζ, σύμφωνα με τις αρχές. Στο Περού εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα περιορισμού από τη 16η Μαρτίου. Επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά, προκειμένου να εμποδιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του ιού.

Χθες Πέμπτη έφθασαν στην περουβιανή επικράτεια 85 γιατροί από την Κούβα, για να υποστηρίξουν το περουβιανό υγειονομικό προσωπικό στον αγώνα του εναντίον της πανδημίας.

Το εθνικό σύστημα υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες πως κατέγραψε 81 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ανάμεσά τους 73 στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και τη μητροπολιτική περιοχή της - αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ - και 4.664 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 1.356 νεκρούς επί συνόλου 118.292 μολύνσεων.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε πως παρατείνεται η ισχύς των μέτρων περιορισμού στην πρωτεύουσα για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα. Η υφυπουργός Υγείας Πάουλα Ντάσα σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ορισμένες περιοχές καταγράφουν αριθμούς κρουσμάτων-ρεκόρ, ανάμεσά τους η Αντοφαγκάστα (βόρεια), που επιβεβαίωσε 146, και το Βαλπαραίσο (κεντρικά), που εντόπισε 248. Σε καμία από τις δύο πόλεις δεν έχει επιβληθεί lockdown, αντίθετα με την περιοχή της πρωτεύουσας.

Ο Υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς από την πλευρά του τόνισε ότι χαράσσεται νέα στρατηγική για τον εντοπισμό των επαφών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, ώστε να τίθενται σε καραντίνα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

"Πρέπει να εντοπίζουμε αμέσως όλες τις επαφές, να τις απομονώνουμε, να τις θέτουμε σε καραντίνα", επέμεινε ο Μάνιαλιτς, λέγοντας ότι στην προσπάθεια αυτή θα πάρουν μέρος στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών. Στη Χιλή καταγράφηκε ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας ,  αύξηση των θανάτων και των μολύνσεων με εκθετικούς ρυθμούς, τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής παρέτεινε χθες Πέμπτη την ισχύ των μέτρων υποχρεωτικού περιορισμού στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και σε άλλα τμήματα της χώρας της Λατινικής Αμερικής ως την 28η Ιουνίου, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό συνεχίζουν να αυξάνονται και ξεπέρασαν τα 20.000 νωρίτερα χθες.

Η παράταση για τρεις εβδομάδες του lockdown, η ισχύς του οποίου θα εξέπνεε μεθαύριο Κυριακή 7η Ιουνίου, αφορά την πρωτεύουσα, την επαρχία Μπουένος Άιρες και ορισμένες άλλες περιοχές όπου καταγράφονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις επιβεβαιωμένων μολύνσεων, εξήγησε ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η υπόλοιπη χώρα θα περάσει σε φάση "υποχρεωτικής και προληπτικής τήρησης κοινωνικής απόστασης", είπε. Στη νέα αυτή φάση θα επιτρέπεται η ατομική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στην πρωτεύουσα, εστία της επιδημίας στην Αργεντινή, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.

Στην Αργεντινή ανακοινώθηκαν 929 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες χθες Πέμπτη, ένας από τους υψηλότερους αριθμούς αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 20.197 κρούσματα, κυρίως στο Μπουένος Άιρες και την ομώνυμη επαρχία. Ο απολογισμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 ανέρχεται σε 608.

Μολονότι συγκριτικά "τα αποτελέσματα παραμένουν καλά, δεν έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα", τόνισε ο πρόεδρος Φερνάντες. Στην Αργεντινή εφαρμόζονται μέτρα περιορισμού από την 20ή Μαρτίου, αν και έχουν χαλαρώσει σε κάποιες περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση απαγόρευσε να εκτελούνται εμπορικές πτήσεις ως την 1η Σεπτεμβρίου - πρόκειται για ένα από τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στον κόσμο στον τομέα αυτό.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 1.021 ανθρώπους τις προηγούμενες 24 ώρες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Πέμπτη στις 20:30 (τοπική ώρα 03:30 σήμερα ώρα Κύπρου).

Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός αυξάνει σε πάνω από 108.000 τον αριθμό των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 στη χώρα, όπου καταμετρώνται πάνω από 1.870.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς. Από την άλλη πλευρά, περίπου 485.000 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί.

Οι ΗΠΑ είναι σε απόλυτους αριθμούς η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία του κορωνοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των θυμάτων, όσο και ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Πάντως κατ` αναλογία με τον πληθυσμό, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία - έχουν υψηλότερους δείκτες θανάτους ανά κατοίκους από ό,τι οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων τον οποίο υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ο απολογισμός της πανδημίας ενδέχεται να φθάσει τους 127.000 νεκρούς περί την 27η Ιουνίου.

Παρότι η πανδημία μοιάζει να επιβραδύνεται στη χώρα σε σύγκριση με την κορύφωσή της, στα μέσα Απριλίου, επαγγελματίες της υγείας ανησυχούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης τις επόμενες εβδομάδες, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε 816 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.442 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, νέο θλιβερό ρεκόρ μολύνσεων, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να αυξάνεται στους 12.545 νεκρούς επί συνόλου 105.680 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το ρεκόρ νέων κρουσμάτων έσπασε αυτό που καταγραφόταν μόλις την προηγουμένη (3.912), ημέρα που οι θάνατοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους χίλιους και ο απολογισμός ήταν - επίσης για πρώτη φορά μέχρι εδώ - υψηλότερος από αυτόν των ΗΠΑ.

Ο απολογισμός στο Μεξικό είναι ο δεύτερος βαρύτερος στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από αυτόν της Βραζιλίας. Ο μεξικανός Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, αρμόδιος για τη χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας δήλωνε την περασμένη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα υπάρχει κίνδυνος να φθάσει τους 30.000.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη ενημερώθηκε για πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, από ένα την προηγουμένη, και τον εντοπισμό τριών ασυμπτωματικών φορέων στην ηπειρωτική Κίνα. Τα τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σαγκάη και ένα στην επαρχία Σετσουάν.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος ασθενούς. Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας διευκρίνισε ότι και τα πέντε νέα κρούσματα ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται στον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στο εξωτερικό προτού ταξιδέψουν στην κινεζική επικράτεια.

Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού στα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου άρχισε στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 83.027 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Νότια Αφρική κατέγραψε σε 24 ώρες 3.267 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας, τη μεγαλύτερη αύξηση αφότου άρχισε να πλήττει τη χώρα η πανδημία του κορωνοϊού. Η ισχυρότερη βιομηχανική δύναμη της ηπείρου καταμετρά πλέον συνολικά 40.792 κρούσματα μόλυνσης, διευκρίνισε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 56, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τα 848. Οι μισοί και πλέον ασθενείς είναι συγκεντρωμένοι στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου (νοτιοδυτικά), όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι αντιμέτωπες με ολοένα μεγαλύτερη πίεση. Η Νότια Αφρική είναι η χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε την 27η Μαρτίου ότι επιβάλλονται μέτρα περιορισμού στους 57 εκατομμύρια συμπολίτες του, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της νόσου. Τα μέτρα αυτά έφεραν την οικονομία της Νότιας Αφρικής, που ήδη βρισκόταν σε ύφεση, στο ρελαντί και περιόρισαν κατά πολύ την ελευθερία κίνησης του πληθυσμού.
Ο Ραμαφόσα ωστόσο προοδευτικά χαλάρωσε τους περιορισμούς, ενώ τη Δευτέρα ενέκρινε την προοδευτική επανέναρξη σχεδόν όλης της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αρχές στην Τουρκία θα επιβάλουν lockdown σε δεκαπέντε πόλεις της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενημέρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα αρτοποιεία και ορισμένα ακόμη καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ισχύος των μέτρων περιορισμού.

Στην Τουρκία είχαν υποκύψει ως χθες Πέμπτη στην COVID-19 συνολικά 4.609 άνθρωποι, επί συνόλου 166.422 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες κατά 26, φθάνοντας τους 8.613 νεκρούς, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 394 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό, τα οποία ανέρχονται πλέον σε συνολικά 183.271, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Την προηγουμένη, τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Ινστιτούτο, το οποίο ειδικεύεται στην αντιμετώπιση λοιμωδών ασθενειών, κατέγραφαν 30 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και ακριβώς τον ίδιο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, δηλαδή 394.

Σχετικά Άρθρα