ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ. Μωυσής - Άκης Λάμπρου: Τρόποι αντιμετώπισης μυοσκελετικού πόνου - οσφυαλγίας

08 Απριλίου 2024, 06:00

images

Τους τρόπους αντιμετώπισης του μυοσκελετικού και ριζιτικού πόνου και τις προηγμένες ιατρικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας - ΟΚΥπΥ, αναλύει σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch, o νευροχειρούργος Δρ. Μωυσής-Άκης Λάμπρου.

Ο Δρ. Λάμπρου, αναλύει παράλληλα, τη σημασία της προληπτικής και επεμβατικής θεραπείας, καθώς και τις προοπτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει ο γιατρός, ο μυοσκελετικός και ριζιτικός πόνος, ο οποίος οφείλεται σε εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, αποτελεί ένα μείζον ιατρικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WHO), πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν με οσφυαλγία, με τον αριθμό να αυξάνεται στα 850 εκατομμύρια έως το 2050.

Παράλληλα, ο Δρ. Λάμπρου εξηγεί τι είναι η ενδοσκοπική αντιμετώπιση της οσφυαλγίας που προσφέρεται στην Νευροχειρουργική Κλινική , τα πλεονεκτήματά της αλλά και σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η θεραπεία αυτή.

Η ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδος, επισημαίνει ο γιατρός, η οποία διαρκεί μέχρι 20 λεπτά, βοηθά στη μονιμοποίηση του καλού αποτελέσματος με αποφυγή της υποβολής του ασθενή σε επίπονες και χρονοβόρες ιατρικές πράξεις.

Η συνέντευξη

Ερ.: Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η Νευροχειρουργική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας;

Απ.: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι η Νευροχειρουργική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη νευροχειρουργική κλινική της Κύπρου, όπου προσφέρονται σύνθετες και ασφαλείς ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες, με βάση διεθνή πρότυπα και αυστηρά κριτήρια. Την εποχή του ΓεΣΥ και της υπερπροσφοράς υπηρεσιών, καλό είναι ο πολίτης να γνωρίζει ότι θα έχει πάντα μια αξιόπιστη πρόταση στην κρατική νευροχειρουργική, μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες. 

Ο μυοσκελετικός και ριζιτικός πόνος τώρα, ο οποίος οφείλεται σε εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, αποτελεί ένα μείζον ιατρικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους μας. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WHO), πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν με οσφυαλγία με τον αριθμό να αυξάνεται στα 850 εκατομμύρια έως το 2050. 

Ως γνωστόν η κλινική μας προσφέρει κατά κύριο λόγο χειρουργική αντιμετώπιση εκφυλιστικών, ογκολογικών και τραυματικών νόσων σπονδυλικής στήλης, πολλές φορές εξαιρετικά σύνθετων περιπτώσεων που δε δύνανται να αντιμετωπιστούν στον ιδιωτικό τομέα. 

Παρατηρήσαμε όμως ότι πέρα από τις σοβαρές περιπτώσεις, όπου είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, η πλειοψηφία των συμπολιτών μας οι οποίοι παρουσιάζονται στα εξωτερικά ιατρεία , πάσχουν από χρόνιο οσφυϊκό ή αυχενικό πόνο, χωρίς παρ’ όλα αυτά να έχουν κάποιο χειρουργικό υπόβαθρο. Σε αυτή λοιπόν την πλειοψηφία, θελήσαμε να εστιάσουμε με το Ιατρείο Πόνου Σπονδυλικών Νοσημάτων (Spinal Pain Clinic).

Ερ.: Πέστε μας λίγο περισσότερο για την οσφυαλγία τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Απ.: Όπως είπαμε, αυτή η κατάσταση ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους μας στην Κύπρο και αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ποιότητα της καθημερινότητας τους, οδηγεί στην υπερκατανάλωση αναλγητικών, την απώλεια εργατοωρών λόγω αναρρωτικών αδειών κτλ. 

Παραδοσιακά αυτές τις περιπτώσεις, τις διαχειριζόμαστε με προτάσεις για αλλαγή καθημερινών συνηθειών, απώλεια σωματικού βάρους, αναλγητικά φάρμακα, σπονδυλικές ενέσεις, φυσικοθεραπεία και στις ανθεκτικές περιπτώσεις μετά από αυστηρή διαλογή, με χειρουργική επέμβαση σταθεροποίησης και αποσυμπίεσης εφόσον χρειάζεται. 

Επειδή όμως είχαμε ένα ποσοστό ασθενών με χρόνια οσφυαλγία, οι οποίοι παρατηρήσαμε ότι επέστρεφαν στο ιατρείο με υποτροπή του πόνου, αναζητήσαμε μεθόδους με τη βοήθεια των οποίων να μονιμοποιούμε το καλό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να υποβάλουμε τον ασθενή σε επίπονες ή χρονοβόρες ιατρικές πράξεις. 

Εδώ έρχεται να εισαχθεί στην πρακτική της κλινικής μας, η ενδοσκοπική αντιμετώπιση. Προτού όμως επεκταθώ σε λεπτομέρειες για την ίδια τη μέθοδο, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μερικά πράγματα για την φυσιολογία του οσφυϊκού πόνου. 

Στη σπονδυλική στήλη, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες αποτελούν εστίες παραγωγής πόνου (trigger points). Αυτές είναι κατά κύριο λόγο η οπίσθια περιοχή του μεσοσπονδυλίου δίσκου, ένας σύνδεσμος ανάμεσα στα σώματα των σπονδύλων που λέγεται οπίσθιος επιμήκης σύνδεσμος και το συγκρότημα των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων. 

Με το πρωτόκολλο των σπονδυλικών ενέσεων το οποίο ακολουθεί η κλινική μας, μπορούν να διακριθούν οι περιπτώσεις χρόνιας οσφυαλγίας η οποία οφείλεται στη τελευταία κατηγορία εκλυτικών αιτιών, δηλαδή στις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις (Facet Joints). 

Κάνοντας λοιπόν εκλεκτική έγχυση με ακτινοσκοπική καθοδήγηση ενός μίγματος μακράς δράσης τοπικού αναισθητικού με ή χωρίς κορτικοστεροειδές στην κάψα των αρθρώσεων αυτών, μπορούμε να κάνουμε διαλογή των ασθενών οι οποίοι βελτιώνονται με την πρακτική αυτή. Είναι λοιπόν αυτοί οι ασθενείς που έχουμε δει ότι θα επωφεληθούν από την ενδοσκοπική θερμοπηξία με ραδιοσυχνότητες (RF ablation) στην κάψα των οπισθίων αρθρώσεων.

Ερ.: Ποιο είναι το πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής αντιμετώπισης σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους RF θερμοπηξίας και ποια είναι τα βήματα της διαδικασίας;

Απ.: Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που παρουσιάζει η μέθοδος αυτή συγκριτικά με τις συμβατικές διαδερμικές μεθόδους RF θερμοπηξίας, είναι η ακρίβεια της. Και αυτό διότι η εντόπιση του επώδυνου σημείου, γίνεται με άμεση όραση μέσω του ενδοσκοπίου και όχι εμμέσως με ακτινοσκόπηση. Αυτό έχει επίσης το θετικό ότι ο ασθενής αλλά και το προσωπικό επιβαρύνεται με λιγότερη ακτινοβολία. 

Πρόκειται λοιπόν για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με τοπική αναισθησία, στην οποία προτιμάμε να έχουμε αναισθησιολόγο στην αίθουσα ο οποίος κάνει τον/την ασθενή να αισθανθεί άνετα , δίνοντας μικρή ποσότητα αναλγητικού και ηρεμιστικού παράγοντα. Η όλη διαδικασία διαρκεί γύρω στα 10 με 20 λεπτά και ακολούθως ο ασθενής οδηγείται στο κρεβάτι του στο θάλαμο μέχρι να περάσει η επίδραση των φαρμάκων. Ακολούθως κινητοποιείται άμεσα και εφόσον επιθυμεί, μπορεί να λάβει εξιτήριο ακόμα και την ίδια ημέρα.

Ερ.: Ποιες άλλες μεθόδους αντιμετώπισης χρησιμοποιεί η κλινική για τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σας όσον αφορά την σπονδυλική στήλη;

Απ.: Όπως ανέφερα, η κλινική μας εφαρμόζει πρωτόκολλο αναλγητικής ενεσοθεραπείας στην σπονδυλική στήλη. Αυτό περιλαμβάνει ενέσεις στις οπίσθιες αρθρώσεις (Facet Joint Injections), αποκλεισμό νευρικών ριζών (Nerve Blocks) και επισκληρίδιες εγχύσεις (Caudal Epidural Injections) για ανθεκτικές ριζοπάθειες , όπως σε περιπτώσεις εμμενόντων συμπτωμάτων μετά από πολλαπλά χειρουργεία σπονδυλικής στήλης (Failed Back Syndrome). Επιπλέον, η κλινική μας εκτός από τα ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία, κάνει χρήση υπολογιστικής νευροπλοήγησης (O-Arm Spinal Navigation) και διαδερμικών εγχύσεων για συρρίκνωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου με χημική θερμοπηξία (Discogel), RF θερμοπηξία και με χρήση Laser probe.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα